ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
giorgos stamatis rodos

Σταμάτης: Προάγουμε την ορατότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας τόνισε ότι: «Η ισότιμη και ενεργή κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία εδράζεται στους άξονες της ανεξάρτητης διαβίωσης, της κοινωνικής συμπερίληψης και της καθολικής προσβασιμότητας».

Τις ενεργητικές πολιτικές που σχεδιάζει και υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και την προαγωγή της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης κατά την ομιλία του σε συνέδριο στη Ρόδο. Το συνέδριο τιτλοφορούνταν «Προς ένα Δικαιωματικό Μοντέλο Αναπηρίας: Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και της οικογένειάς του» και διοργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και τον Συντονιστικό Μηχανισμό για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Στόχοι του συνεδρίου ήταν η διεξαγωγή της πρώτης διά ζώσης συνάντησης των επιμέρους σημείων αναφοράς, η προαγωγή της εναρμόνισης της κατανόησης των διαστάσεων κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και η παρουσίαση των εφαρμοσμένων και επικείμενων πολιτικών για την αναπηρία.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Σταμάτης τόνισε  -μεταξύ  άλλων- τα εξής: «Η ισότιμη και ενεργή κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία εδράζεται στους άξονες της ανεξάρτητης διαβίωσης, της κοινωνικής συμπερίληψης και της καθολικής προσβασιμότητας. Η θέσπιση του Προσωπικού Βοηθού, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Κάρτα Αναπηρίας, οι ενεργητικές πολιτικές εργασιακής ένταξης, η δημιουργία πλαισίου για την πρώιμη παρέμβαση,  και η ενίσχυση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) συμβάλλουν στην προαγωγή της ορατότητας των ατόμων με αναπηρία και στην ενίσχυση της κοινωνικής τους συμμετοχής. Την περίοδο αυτή, μάλιστα,  θέτουμε τις βάσεις για την  κατάρτιση  Εθνικής Στρατηγικής για την Ανεξάρτητη Διαβίωση και τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, για πρώτη φορά στη χώρα μας». Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα,  με απόφαση του κ. Σταμάτη συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας που έχει ως έργο την εκπόνηση πορίσματος εντός τεσσάρων μηνών. Το πόρισμα θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής,, στο πλαίσιο του δικαιωματικού μοντέλου θεώρησης της αναπηρίας.  


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Chatzidakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης για Τέμπη: Η πιο έμπρακτη συγγνώμη θα είναι η απόδοση δικαιοσύνης

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι ο ΟΣΕ παραμένει διαχρονικά ένας πολύ προβληματικός οργανισμός και σημειώνει ότι, γι’ αυτό και η προσπάθεια που πρέπει να γίνει εκεί, είναι σαν μία σκυταλοδρομία.
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Νέα εργαλεία για ενίσχυση των πολιτών με αναπηρία

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη, στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Έρχονται νέες δράσεις για την απόκτηση δεξιοτήτων

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε την επανεκκίνηση της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα και τόνισε ότι ήδη έχουν ωφεληθεί 270.000 εργαζόμενοι για την απόκτηση πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων.