ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
axtsioglou, bouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Πλούτος συγκεντρώνεται σε ολιγοπώλια, ενώ η κοινωνία φτωχοποιείται

«Τα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης», σημείωσε η Εφ. Αχτσιόγλου προσθέτοντας ότι «έχουμε ένα μείγμα εξαιρετικά συμπιεσμένων εισοδημάτων και ακραίων τιμών».

«Η μεγέθυνση του ΑΕΠ δεν μεταφράζεται σε βελτίωση της ζωής των πολιτών. Αντιθέτως, η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται και η καθημερινότητά τους γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Περισσότερος κόσμος περνάει στο φάσμα της φτώχειας και αυξάνονται οι ανισότητες. Ο πλούτος συγκεντρώνεται σε ολιγοπωλιακά συμφέροντα. Η πολιτική της κυβέρνησης στο πρόβλημα της ακρίβειας παράγει αδιέξοδα και δεν λύνει προβλήματα», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον «Real fm 97,8».

«Τα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχουμε ένα μείγμα εξαιρετικά συμπιεσμένων εισοδημάτων και ακραίων τιμών, στο οποίο έχει επιδράσει η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό». «Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα λόγω της ακρίβειας κατά 4 δισ. σε σχέση με πέρυσι και η κυβέρνηση τα μετατρέπει σε επιδοτήσεις που κατευθύνονται και πάλι στους παραγωγούς ενέργειας, συντηρώντας έναν φαύλο κύκλο αισχροκέρδειας. Οι πολίτες διαρκώς πιέζονται, ενώ συγκεντρώνονται αδιανόητα υπερκέρδη σε ολιγοπωλιακούς ομίλους», είπε.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «το "καλάθι του νοικοκυριού" δεν είναι η κρίσιμη παρέμβαση για τη μείωση των τιμών που έχουν ανάγκη τα νοικοκυριά», ενώ «το επικοινωνιακό σόου του υπουργού Ανάπτυξης δεν δείχνει συναίσθηση των προβλημάτων».

Επισήμανε, τέλος, ότι «απαιτείται ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με πλαφόν -στο κόστος παραγωγής συν 5% κέρδος- ώστε να ελεγχθεί ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση τιμών και των υπολοίπων προϊόντων. Επίσης, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι στις Περιφέρειες θα διοχετευθεί - όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί στους περιφερειάρχες - το ένα τρίτο του νέου ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτήσει περιφερειακά έργα.
mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ως χώρα θα ξεπεράσουμε αυτές τις προσωρινές αναταράξεις

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι -κάτι το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις Κυκλάδες- για την τουριστική περίοδο του 2022», τόνισε.