ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kiriakos Mitsotakis, Kivernisi, Nea Dimokratia
Φωτο: Giannis Dimitropoulos/ SOOC

Κυρ. Μητσοτάκης: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα, θα στηρίξουμε την κοινωνία

Οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν στο ζενίθ τους, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιπλέον μειώσεις φόρων.

Σχεδόν βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει, εντός του 2023, την επενδυτική βαθμίδα, με βασική προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις επερχόμενες εκλογές, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του θεματική συνέντευξη που αφορά την οικονομία και την αγορά εργασίας. 

«Προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και να τις δαπανούμε όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τις χρειαστούμε για το μέλλον. Η εμπειρία των τελευταίων 3,5 ετών έχει δείξει ότι οι κρίσεις καραδοκούν. Βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου, δεν είμαστε σε θέση να έχουμε καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν τον Φεβρουάριο. Πρόωρη αυτή η συζήτηση και αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που συζητάμε. Είναι εφικτό να κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Αλλά αν από τις εκλογές προκύψει εκλογική αστάθεια ή μια κυβέρνηση με διαφορετική πολιτική δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλια. Αν μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες θα είναι θέμα λίγου χρόνου να την αποκτήσουμε. Δεν ξέρω τι θα απαντούσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Παραδέχθηκε ότι οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο της μεγάλης αύξησης των τιμών αρκετών προϊόντων, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες, ενώ εκτίμησε ότι οι αυξήσεις αυτές έχουν φθάσει στο ζενίθ τους και θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται το επόμενο διάστημα.  «Τα χειρότερα για τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει. Η κατεύθυνση που έχω δώσει είναι οι έλεγχοι να είναι εξαντλητικοί. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει. Οι καταναλωτές οι ίδιοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι όταν υπάρχει το φαινόμενο του πληθωρισμού. Θέλω να επισημάνω την επιτυχία του καλαθιού του νοικοκυριού για τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα σε βασικά αγαθά. Δεν είμαι αφελής ξέρω ότι θα υπάρχουν παράγοντες που θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία.

Η κυβέρνηση απάντησε με σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα, μέτρα που μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε πληθωριστικές βόμβες. Εξακολουθούμε να βλέπουμε συστηματικό πληθωρισμό στα τρόφιμα αλλά είμαστε προετοιμασμένοι», τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά τους φόρους υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να γίνει κάποια μείωση έμμεσων φόρων «που θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά αλλά δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Όλες οι μειώσεις φόρων τις οποίες νομοθετήσαμε ήταν μειώσεις που σεβάστηκαν την ανάγκη να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία». 

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους μισθούς και την αύξηση του κατώτατου, σημείωσε ότι «η αύξηση που έχουμε νομοθετήσει επί κυβέρνησης ΝΔ είναι σημαντική καθώς έχουμε πάει στα 713 ευρώ. Πιστεύω ότι θα είναι σημαντική η επόμενη και δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους νέους οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε να είναι σταθερές και να πληρώνονται καλύτερους μισθούς και γι' αυτό έχουμε θεσπίσει κίνητρα που αξιοποιούν κατά κόρον οι επιχειρήσεις

Υπάρχουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα καθώς έχουν ανέβει τα μεροκάματα. Είναι ένα δομικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και γι' αυτό έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες με άλλες χώρες».  

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχουν υπάρξει αρκετές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το όλο θέμα, με προτεραιότητα των εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς «Έχουμε κάνει αρκετά για τους πλειστηριασμούς, Γνωρίζετε τις παρεμβάσεις και την προτεραιότητα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Υπάρχει πια μια μεθοδολογία και «πρωτόκολλο» για ρύθμιση οφειλών. Σε επίπεδο απευθείας διευθετήσεων τραπεζών οφειλετών υπάρχει μια ισορροπία. Υπάρχουν πια τα νομικά εργαλεία ώστε το σπίτι να αποκτηθεί από δημόσιο φορέα που μπορεί να εξασφαλίζει ότι έναντι κάποιου ενοικίου ο τέως ιδιοκτήτης να μπορεί να παραμείνει και να μην κινδυνεύει με έξωση. Αυτό δεν ακυρώνει την ανάγκη να υπάρχει πλαίσιο προστασίας όσων για κάποιον λόγο βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Το πλαίσιο είναι πλήρες και επαρκές. Αν κάθε φορά επιβραβεύουμε κάποιον που δεν πληρώνει μπορεί να μην πληρώσει και αυτός που μπορεί. Γι' αυτό κυνηγάμε πάντα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kiriakos Mitsotakis, Kivernisi, Nea Dimokratia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επιστροφή στον λαϊκισμό η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη απόφαση την μη συμμετοχή στις ψηφοφορίες της Βουλής καθώς «ουσιαστικά δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική την οποία θέλει η πλατεία».
mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ας αφήσει ο κ. Τσίπρας τα επικοινωνιακά νταηλίκια

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θλιβερή και απαράδεκτη» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και είπε ότι ο κ. Τσίπρας «με τις χθεσινές του δηλώσεις περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο».