ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mitsotakis-EAB
Φωτο: ΕΑΒ

Μητσοτάκης από ΕΑΒ: Θωρακίζονται όσο ποτέ οι ελληνικοί ουρανοί

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την ΕΑΒ ο πρωθυπουργός, κατά την τελετή παραλαβής του 5ου F-16 Viper. Απαντώντας στα «γιουρούσια» του Ερντογάν τόνισε ότι κάθε γιουρούσι μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση.

Τα επίσημα εγκαίνια δύο νέων κτιρίων, του Υποστέγου Υγρού Αποχρωματισμού και Βαφής Αεροσκαφών αλλά και του Κτιρίου Χημικών Διεργασιών, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στο Σχηματάρι, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις μονάδες παραγωγής, ενώ παρακολούθησε και την τροχοδρόμηση του 5ου αναβαθμισμένου αεροσκάφους τύπου F-16 Viper με προορισμό την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα της Κρήτης, όπου και θα είναι πλέον η βάση του.

Το νέο Υπόστεγο της ΕΑΒ (συνολικής επιφανείας 2.983 τ.μ.) παρέχει τη δυνατότητα στην εταιρεία να υλοποιεί με υπερσύγχρονες μεθόδους χρωματισμούς αεροσκαφών. Μπορεί να φιλοξενήσει, ανεξάρτητα, αεροσκάφη διαφόρων μεγεθών, όπως C-130, F-16, καθώς και ελικόπτερα. Το δε κτίριο Ανοδίωσης (συνολικής επιφανείας 1.398 τ.μ.) ανταποκρίνεται πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις χημικών διεργασιών της ΕΑΒ, ενώ και οι δύο νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν τεχνολογίες απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον. Τα νέα κτίρια κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της ΕΑΒ.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από την καρδιά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας: «Όσο υψώνουν τους τόνους τόσο χαμηλώνουν την αξιοπιστία τους και κάθε γιουρούσι μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του διεθνούς δικαίου, των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και των διεθνών συμμαχιών μας». Ταυτόχρονα εξήρε και το έργο της ΕΑΒ, τονίζοντας: «Σήμερα γράφονται δύο εμβληματικά γεγονότα. Το πέμπτο αναβαθμισμένο σε έκδοση Viper F-16 είναι έτοιμο να πετάξει από εδώ στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία. Και το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δύο σημαντικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της μακράς συνεργασίας που έχει με την ΕΑΒ η Lockheed Martin».

Με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και την αναβάθμιση των F-16 αλλά και τη μοίρα F-35 αργότερα, οι Ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και έκανε αναφορά στους «δίδυμους πυλώνες που στηρίζουν τη σημερινή Ελλάδα» αναφέροντας: «Από τη μια τον πατριωτισμό της ευθύνης που θέλει την Ελλάδα πάντα ισχυρή δύναμη αποτροπής αλλά και προώθησης της ειρήνης. Και δίπλα του, την αναπτυξιακή τροχιά, που επιστρέφει ως δίκαιο μέρισμα στον πολίτη».

«Στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα» επισήμανε και συνέχισε: «Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα».

«Θα το ξαναπώ», τόνισε, «ότι η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο».

Αναφερόμενος στη συνεργασία της ΕΑΒ με τη Lockheed Martin, επισήμανε: «Μας κάνουν όλους περήφανους» καθώς «επιβεβαιώνουν τη συνέπεια στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας».

Όπως είπε, «αιχμή της ΕΑΒ είναι η αναβάθμιση των F-16 αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος των P3 Orion και η συντήρηση των C 130 και των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών».

Δεν παρέλειψε, να αναφερθεί και στη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημίων με την ΕΑΒ για την ανάπτυξη των προγραμμάτων κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) όπως ο «Αρχύτας» και ο «Γρύπας».

Η ΕΑΒ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «με 700 νέες προσλήψεις, διαθέτει πλέον 2000 στελέχη με υψηλή εξειδίκευση και νέα συλλογική σύμβαση εργασίας».

Ξεκαθάρισε ότι «ξεκινά η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό έως 49%» ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «το πλειοψηφικό ποσοστό της ΕΑΒ θα παραμένει πάντα στο ελληνικό δημόσιο».

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, υψηλόβαθμα στελέχη της Lockheed Martin Aeronautics και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην τελετή Αγιασμού των νέων κτιρίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος. 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, Αντιπτέραρχος (Μ) ε.α., κ. Ιωάννης Κούτρας, επεσήμανε πως: «Η ΕΑΒ ως ο βασικότερος και ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός βραχίονας της αμυντικής βιομηχανίας, με ιστορία 48 και πλέον ετών, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τις ανάλογες εγκαταστάσεις για να εκπληρώνει τον ρόλο και την αποστολή της. Με τα προγράμματα που υλοποιούνται ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την ΕΑΒ, η οποία δηλώνει παρούσα στη διεθνή αγορά, στηριζόμενη στο τρίπτυχο Παραγωγή - Εκπαίδευση - Καινοτομία».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος Regional Global Pursuits Initiatives για Ελλάδα, Ιταλία, Αμερική, Ινδία, Μέση Ανατολή και Αφρική της LM Aeronautics, κ. Ντένης Πλέσσας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα έργα που εγκαινιάστηκαν σήμερα και υλοποιήθηκαν από την εταιρεία Lockheed Martin, σε συνεργασία με την ΕΑΒ, προσδίδουν νέες δυνατότητες τόσο στην ΕΑΒ όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη λοιπή εγχώρια βιομηχανία, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν τη διαχρονική συνεργασία της ΕΑΒ με τη Lockheed Martin από τη συμμετοχή της τελευταίας σε προγράμματα προμήθειας οπλικών συστημάτων και υπηρεσιών στη χώρα μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Δημήτρης Παπακώστας, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξή του και αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη της Εταιρείας: «Εργαζόμενοι και διοίκηση ανταποδώσαμε την εμπιστοσύνη που έμπρακτα μας δείξατε, μεγιστοποιώντας την προσπάθειά μας και καθιστώντας την ΕΑΒ μια βιομηχανία που εκτελεί με επιτυχία τα δύσκολα Προγράμματα που της ανατέθηκαν, που είναι συνεπής προς τους πελάτες της, που διαρκώς στελεχώνεται με νέους ανθρώπους, που εισέρχεται σε νέους τομείς που σηματοδοτούν το μέλλον, που αναπτύσσει εθνικά προϊόντα, που επί δύο συνεχή έτη πλέον είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση».

Το «παρών» στην τελετή εγκαινίων έδωσε και ο Executive Vice President & General Manager Aeronautics of Lockheed Martin International, Mr. Greg Ulmer, ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε: «Αποτελεί τιμή για εμάς το γεγονός ότι συνεχίζουμε την εδώ και δεκαετίες συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τη λοιπή εγχώρια βιομηχανία, παρέχοντας στην Ελλάδα τις δυνατότητες εκείνες που της επιτρέπουν να αντιμετωπίζει τις μελλοντικές απειλές που ολοένα αυξάνονται».

Η ΕΑΒ είναι πλέον σε θέση να υλοποιεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να προηγείται των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. Το 2022 παρέδωσε (4) τέσσερα αναβαθμισμένα αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία. Επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης δύο (2) επιπλέον F-16 V, τα οποία θα θωρακίσουν τους ελληνικούς αιθέρες μέσα στον Ιανουάριο του 2023, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμαστικές τους πτήσεις. Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του έτους η ΕΑΒ θα παραδώσει άλλα 15 αναβαθμισμένα αεροσκάφη και θα επιστρέψει και το WJ:05, το πρωτότυπο Α/Σ που τώρα βρίσκεται στην αμερικανική βάση Edwards.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kiriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή του Χρ. Ράμμου

Για τον φάκελο του κ. Ράμμου της ΑΔΑΕ ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε αν υπήρχαν ονόματα. «Αν δεν υπήρχαν ονόματα, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο», απάντησε.
Mitsotakis-Kyriakos-Tourismos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Κοροϊδεύει τους συνταξιούχους ο Αλ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως κοροϊδεύει τους συνταξιούχους λέγοντας πως θα διορθώσει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου που ο ίδιος είχε ψηφίσει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Dentist Pass: Να δώσουμε έμφαση στην αξία της πρόληψης

Ο πρωθυπουργός μίλησε μεταξύ άλλων και για την έναρξη της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, διαδικασία που θα ξεκινήσει από τις περιοχές που έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης.