ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nikos Pappas, SYRIZA
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον Ν. Παππά επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο

Πρόκειται για τη μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Χρηματική ποινή για Χρ. Καλογρίτσα.

Ποινή δύο ετών επιβλήθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο στον Νίκο Παππά και στον Χρήστο Καλογρίτσα η χρηματική ποινή, για τον οποίον απορρίφθηκε το αίτημα των ελαφρυντικών.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται ότι με ομόφωνη απόφαση τόσο ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς όσο και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας κρίθηκαν ένοχοι από το Ειδικό Δικαστήριο,  όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Δικαστηρίου κα Ιωάννα Κλάπα. 

Ο κ. Παππάς κρίθηκε ένοχος για τους τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο  επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Στον Χρήστο Καλογρίτσα αναγνώρισε το δικαστήριο τα προβλεπόμενα, όπως ανέφερε η πρόεδρος, ευνοϊκά μέτρα.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων του κ. Παππά, δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια: Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται. Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια. Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών. Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

Ο Θεόδωρος Μαντάς, επίσης εκ των συνηγόρων του κ. Παππά, τόνισε: «Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητά της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην ελληνική κοινωνία. Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Τέλος ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, επίσης συνήγορος του κ. Παππά, υπογράμμισε: «Σε μια εποχή, που στη συνείδηση του ελληνικού λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Pappas-SYRIZA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειδικό Δικαστήριο: Καταπέλτης για τον Νίκο Παππά το σκεπτικό της απόφασης

Για αντιθεσμικές και αντισυνταγματικές πρακτικές κάνουν λόγο στο σκεπτικό τους οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου και σημειώνουν ότι υπήρχε σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει κανάλι δικής του επιρροής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του Πάυλου Πολάκη προαναγγέλει η Σοφία Νικολάου

Στις οργισμένες αναρτήσεις της η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής τον χαρακτηρίζει, «βρώμικο, άθλιο και επικίνδυνο άνθρωπο» και επισημαίνει ότι τον καθιστά υπεύθυνο στην περίπτωση που πάθει κάτι η ίδια ή η οικογένεια της.
Pavlos Polakis, Vouli, Syriza
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικαστές - Εισαγγελείς: H ανάρτηση Πολάκη συνιστά συνταγματική εκτροπή

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση αλλά θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη. «Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, τίθεται θέμα συνταγματικής νομιμότητας».
Pappas-SYRIZA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφωνα ένοχους έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο Ν. Παππά και Χρ. Καλογρίτσα

Ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας πρότεινε την επιβολή της ποινής φυλάκισης ενός έτους στον κ. Παππά και έξι μηνών στον Χρ. Καλογρίτσα για τη διαγωνιστική διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών το 2016.