ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Σήμερα η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό

Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις αναμένεται να συζητηθεί όλο το φάσμα των επαφών του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σε πολιτικό, οικονομικό και ομογενειακό επίπεδο.

Ανοίγει σήμερα το μεσημέρι ο κύκλος των κατ' ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας.

Στις 12:00, ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Μία ώρα αργότερα θα δεχθεί την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Το απόγευμα, στις 17.00 και στις 18.00 αντίστοιχα θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις αναμένεται να συζητηθεί όλο το φάσμα των επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε πολιτικό, οικονομικό και ομογενειακό επίπεδο. Στο πρώτο, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στην αμερικανική ηγεσία, με έμφαση στην πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της χώρας μας και στη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Στο οικονομικό, θα παρουσιάσει τις βασικές συζητήσεις για επενδυτικές πρωτοβουλίες αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, τα οφέλη που θα έχουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων από την υλοποίηση του αγωγού EastMed, αλλά και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τους παράγοντες της αμερικανικής ηγεσίας που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, με έμφαση στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και στην παραγωγική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι. Επίσης ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη εθνικής ενότητας ενώπιον των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «ο πρωθυπουργός είναι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συζητήσεων που έγιναν και στην κλειστή και στη διευρυμένη συνάντηση» με τον Αμερικανό πρόεδρο και κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών θα αναδείξει τα όσα επετεύχθησαν στους διάφορους τομείς συνεργασίας. Στις προθέσεις του είναι επίσης να υπάρξει ενημέρωση και για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα εθνικά μας θέματα.

Πληροφορίες βάζουν πιθανότατα στην ατζέντα και ζητήματα ευρύτερου προβληματισμού, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Αντιπαραγωγική η επίθεση Ισραήλ στον Λίβανο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στο CNN την ανησυχία του για τη «αντιπαραγωγική» ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο και τόνισε ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και στήριξη της κυβέρνησης του Λιβάνου έναντι της Χεζμπολάχ.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Αντιπαραγωγική η επίθεση Ισραήλ σε Λίβανο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN χαιρέτισε την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν κι εξέφρασε ελπίδα για μόνιμη ειρήνη, ενώ προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο απειλούν να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση.
Ερείπια στη Γάζα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες και Καναδάς χαιρετίζουν εκεχειρία στη Μ. Ανατολή

Κοινοί ηγέτες ΕΕ και Καναδά, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζουν τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ιράν και ζητούν άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου με διπλωματικά μέσα. Τη δήλωση στηρίζουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης συνυπογράφει τη δήλωση για άμεση λήξη του πολέμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε κοινή δήλωση με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Καναδό πρωθυπουργό, ζητώντας άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ χαιρετίζουν τη νέα κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό πλαίσιο έως το 2026 για τον ψηφιακό εθισμό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε με επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ένα ενιαίο πλαίσιο ΕΕ για προστασία ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό και πρότεινε μέτρα όπως ευρωπαϊκό όριο ενηλικίωσης στα 15 και αυστηρή επαλήθευση ηλικίας.