ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική αύξηση των δαπανών για το εθνικό σύστημα Υγείας

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι δαπάνες για το εθνικό σύστημα Υγείας αυξήθηκαν από τα 3,8 δισ. ευρώ το 2019 σε 5,2 δισ. ευρώ το 2023, ενώ τόνισε πως οι μονάδες εντατικής θεραπείας πλησιάζουν τις 1.300.

«Θα έχουμε πολύ μεγάλη στοχοπροσήλωση στη δεύτερη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, για να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από χρόνιες παθογένειες τις οποίες νομίζω ότι οι παρευρισκόμενοι τις γνωρίζουν καλά. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια να κάνουμε μία πραγματική επανάσταση και να οικοδομήσουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε το «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του σε συζήτηση για την υγεία με πολίτες και επαγγελματίες του χώρου, που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπήρχε το 2019 και το τι ισχύει σήμερα είπε: «Δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας: 3,8 δισεκατομμύρια το 2019, 5,2 δισεκατομμύρια το 2023, αυτές θα είναι οι δαπάνες με βάση τον προϋπολογισμό. Είναι μία σημαντική αύξηση της τάξης του 37%».

«Εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι παρακάτω από 100.000 για την ακρίβεια, το 2019. Σύνολο εργαζόμενων στο ΕΣΥ σήμερα, με τις νέες προσλήψεις οι οποίες έχουν γίνει και με τις αποχωρήσεις, 107.000. Αύξηση 10% των μισθών του ιατρικού προσωπικού και θέσπιση ειδικών επιδομάτων για τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ, για αναισθησιολόγους, για τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, γι' αυτούς οι οποίοι μετακινούνται στα νησιά» σημείωσε.

Για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είπε ότι το 2019, ήμασταν κάτι παρακάτω από 600 και έγινε μια υπερπροσπάθεια με συμμετοχή του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, πολλών ιδιωτών δωρητών και σήμερα προσεγγίζουμε τις 1.300 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Είναι μια από τις σημαντικές παρακαταθήκες, που άφησε η πανδημία πίσω μας, ως προς την μόνιμη υποδομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας» σημείωσε.

Για τη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού υπογράμμισε ότι έχουμε πια σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και έχουν γίνει παραπάνω από 8,5 εκατομμύρια επισκέψεις.

Επίσης μιλώντας για τα προγράμματα πρόληψης και αφού επισήμανε ότι το 2019 δεν είχαμε κανένα πρόγραμμα πρόληψης υπογράμμισε «προσωπικά θεωρώ ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη τομή την οποία έχουμε κάνει ως προς τη δημόσια υγεία. Πιο εμβληματικό από όλα είναι το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι την επόμενη τετραετία θα δρομολογηθούν μια σειρά από προγράμματα. Σχεδόν 500 εκατομμύρια, χρηματοδοτούμενα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία πιστεύω ότι πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ως προς την ενθάρρυνση μιας πιο υγιεινής ζωής -κυρίως για τα παιδιά μας και για τους νέους μας- αλλά και ως προς τον προσυμπτωματικό εντοπισμό των ασθενειών. Τέτοια προγράμματα έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν να τις εντοπίσουμε σε πρόωρο στάδιο».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στον τομέα της ψηφιακής υγείας. «Ενενήντα εκατομμύρια, άυλες συνταγές και παραπάνω από 40 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις. Παραπάνω από 4,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Δρομολογούμε το ψηφιακό βιβλιάριο της υγείας του παιδιού, το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και για τα παιδιά και για τους εφήβους» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά έχουν χτιστεί οι βάσεις γι' αυτό το οποίο αποκαλούμε ψηφιακό φάκελο του ασθενή. «Ένα μεγάλο έργο το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί τη δεύτερη τετραετία» σημείωσε.

Για τα ζητήματα ψυχολογικής υποστήριξης αφού είπε ότι η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης το 10306 δεν υπήρχε πρόσθεσε «Προφανώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση μία οργανωμένη δομή ψυχικής υγείας, αλλά αν σκεφτείτε ότι έχει λάβει παραπάνω από 600.000 κλήσεις και η μέση κλήση κρατάει 15 λεπτά, απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου, κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί και παρέχει υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση κυρίως, η οποία είναι τόσο απαραίτητη, καθώς πρέπει πια τα ζητήματα ψυχικής υγείας να τα προτεραιοποιούμε με πολύ μεγαλύτερη έμφαση απ' ό,τι κάναμε στο παρελθόν».

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι κανόνας παντού στη δημόσια διοίκηση, πόσω μάλλον στην υγεία, όπου η αξιολόγηση έχει και πραγματικό νόημα, γιατί μιλάμε για σκληρά δεδομένα σε πάρα πολύ επίπεδα.

«Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση μπορεί και να «ξεβολέψει» κάποιους αλλά αν αυτό πρέπει να γίνει, νομίζω ότι είναι ένα μικρό κόστος το οποίο θα χρειαστεί να αναλάβουμε, για να μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικά μία τολμηρή αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ανέφερε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σύστημα Υγείας

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας κουβαλάει σοβαρές παθογένειες του παρελθόντος, ωστόσο η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα και αποτελεί σημαντική ευκαιρία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους αγρότες στη Θεσσαλία

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις εργασίες για την αποκατάσταση των σχολείων στις πληγείσες περιοχές και την έναρξη των απογευματινών ιατρείων.