ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνουμε πρόσφορο

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη στις ΗΠΑ επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Για την κριτική ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις ΗΠΑ θα αντιτείνω» είπε ο πρωθυπουργός «ότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός και αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης να είσαι και προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Ταυτόχρονα εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και γι' αυτό και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου, επιδιώκοντας να μειώσουμε την ένταση. Χαίρομαι διότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επίσης υπογράμμισε ότι τόσο στο κογκρέσο όσο και στη γερουσία υπάρχει μια διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και αυτό αποτυπώθηκε κατά την ψήφιση του EastMed Act που για πρώτη φορά ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και καθορίζει ποιοι είναι οι σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και πως αυτοί πρέπει να στηριχθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Αντιπαραγωγική η επίθεση Ισραήλ στον Λίβανο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στο CNN την ανησυχία του για τη «αντιπαραγωγική» ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο και τόνισε ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και στήριξη της κυβέρνησης του Λιβάνου έναντι της Χεζμπολάχ.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Αντιπαραγωγική η επίθεση Ισραήλ σε Λίβανο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN χαιρέτισε την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν κι εξέφρασε ελπίδα για μόνιμη ειρήνη, ενώ προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο απειλούν να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση.
Ερείπια στη Γάζα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες και Καναδάς χαιρετίζουν εκεχειρία στη Μ. Ανατολή

Κοινοί ηγέτες ΕΕ και Καναδά, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζουν τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ιράν και ζητούν άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου με διπλωματικά μέσα. Τη δήλωση στηρίζουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης συνυπογράφει τη δήλωση για άμεση λήξη του πολέμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε κοινή δήλωση με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Καναδό πρωθυπουργό, ζητώντας άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ χαιρετίζουν τη νέα κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό πλαίσιο έως το 2026 για τον ψηφιακό εθισμό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε με επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ένα ενιαίο πλαίσιο ΕΕ για προστασία ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό και πρότεινε μέτρα όπως ευρωπαϊκό όριο ενηλικίωσης στα 15 και αυστηρή επαλήθευση ηλικίας.