ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη απέναντι στη τουρκική επιρροή

Το γραφείο Τύπου του κόμματος υπογραμμίζει ότι «είναι ξεκάθαρη η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι «τα στελέχη της παρέθεταν γεύματα, συναντιούνταν και φωτογραφίζονταν προεκλογικά με τον Πρόξενο της Τουρκίας και τον ψευδομουφτή».

Σκληρή κριτική εναντίον της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ζήτημα της Θράκης, υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη της παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με ευαίσθητα εθνικά θέματα. Την κατηγορεί ότι «Στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να αλιεύσει ψήφους από τα ακροδεξιά η ΝΔ, κλιμακώνει την επικίνδυνη στρατηγική της δημιουργίας έντασης και πόλωσης στην Θράκη και επιστρέφει τη χώρα σε άλλες εποχές» όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σιμόπουλος επιτέθηκε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Μπουρνού επειδή τόνισε ότι «οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να υπάρξει ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στη Θράκη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω των πολιτικών που άσκησε ως κυβέρνηση και των συγκεκριμένων προτάσεων του προγράμματός του, στηρίζει αταλάντευτα αυτήν τη θέση που μαζί με την υποστήριξη στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης αποτέλεσαν ένα μίνιμουμ πεδίο συναίνεσης στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής το 2020» συμπληρώνουν, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για υποκρισία στο ζήτημα της Θράκης.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη υποστήριζε:

  • τον «εκσυγχρονισμό και βελτίωση του πλαισίου…της μειονοτικής και θρησκευτικής πολιτικής είτε αυτή αφορά την εκπαιδευτική διάσταση είτε τη θρησκευτική» (σελ. 50)
  • τον «εκσυγχρονισμό» του νόμου για τους μουφτήδες με την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή της μειονότητας» και εκσυγχρονισμό του «μη-εφαρμόσιμου» νόμου για τις βακουφικές περιουσίες» (σελ. 50-51)
  • την ίδρυση «και μειονοτικών νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών» (σελ. 46)
  • τον «σεβασμό των προβλέψεων της Συνθήκης της Λωζάννης, κάθε ρύθμισης του διεθνούς δικαίου και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (σελ. 45)
  • τον εμπλουτισμό του «κοινωνικού χαρακτήρα της Θράκης…από την πολυμορφία που διακατέχει την κοινωνία και τις διάφορες μειονότητες που την απαρτίζουν» (σελ. 50)
  • τον «σεβασμό προς τα δικαιώματα της μειονότητας που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης και το σύγχρονο δίκαιο περί μειονοτήτων» (σελ. 52)

Επιπλέον, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «είναι ξεκάθαρη η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι «τα στελέχη της παρέθεταν γεύματα, συναντιούνταν και φωτογραφίζονταν προεκλογικά με τον Πρόξενο της Τουρκίας και τον ψευδομουφτή»«Μόνη πυξίδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, το Σύνταγμα της Ελλάδας στο οποίο έχουν δώσει όρκο, οι αρχές της Αριστεράς και το Πρόγραμμα του κόμματος» προσθέτει η Κουμουνδούρου, καταλήγοντας ότι «θα μας βρουν όλους απέναντί τους στα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν με ευαίσθητα εθνικά θέματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Ωφελημένη η ΝΔ από την κατακερματισμένη προοδευτική ψήφο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως στη νέα εκλογική αναμέτρηση τίθενται σκληρά διλήμματα. Κατηγόρησε τα κόμματα του προοδευτικού χώρου για την στρατηγική του ήττα στην απλή αναλογική.
Akis Skertsos, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «λέει όχι σε όλα και ναι στο τίποτα» και το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν στηρίζει εμπράκτως τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί οι Αρχές δεν επενέβησαν στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ;

Τονίζει ότι «δεν έχει απαντήσει κανείς τι εντολές είχαν οι Αρχές και δεν επενέβησαν επειδή δεν τους έδωσε άδεια ένα από αυτά τα καθάρματα». «Τα ερωτήματα για την τραγωδία περιμένουν απαντήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.