ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Τσίπρας: Η επίθεση της Ν.Δ. στα εργασιακά δικαιώματα θα συνεχιστεί

Μίλησε σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, ζητώντας να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για να σταματήσει «η γαλάζια επέλαση κατά των δικαιωμάτων».

Την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας αλλά και για τη θωράκιση του εισοδήματος των εργαζομένων υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, και κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να αποτραπεί η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και η επέλαση αντιλαϊκών πολιτικών που πλήττουν τα συμφέροντά τους και το δημόσιο συμφέρον, να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση σε εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», υποστήριξε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναλλακτικό σχέδιο και μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και να βάλει φραγμό στα σχέδια τους να υποβαθμίσουν την ανθρώπινη ζωή.

Ανέφερε ο κ. Τσίπρας: «Κάθε ψήφος, στα μικρότερα κόμματα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά είναι ψήφος που ενισχύει και εξυπηρετεί τη ΝΔ και την επιθυμία της την επόμενη ημέρα να είναι ανεξέλεγκτη, να μην έχει αντίπαλο. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Ο κατακερματισμός της αντιδεξιάς επιλογής σε μικρότερα κόμματα. Οπουδήποτε άλλου εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για να μη διακινδυνεύσει να χάσει τις εκλογές και για να μην έχει ισχυρό αντίπαλο την επόμενη μέρα. Οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία αυτού του διλήμματος».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή των συσχετισμών που προέκυψαν στην κάλπη της 21ης Μαΐου και τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πυροτέχνημα, δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας ούτε συμπλήρωμα. Είναι κόμμα εξουσίας». Κάνοντας σύντομη αναδρομή είπε ότι η άνοδός του δεν προέκυψε από κάποια εκλογική συγκυρία, οφείλεται στο ότι αγωνιζόταν και αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. «Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τον συσχετισμό που προέκυψε στις 21 του Μάη, για να νικήσουμε γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας, θα αγωνιστούμε γιατί είναι κρίσιμο την επόμενη μέρα να υπάρχει αντίπαλος που θα κοιτά στα μάτια την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και θα αντισταθεί στη νεοφιλελεύθερη επέλαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι έχει συναίσθηση των δυσκολιών και πρόσθεσε: «Σήμερα, έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη δύσκολο αγώνα. Θα παλέψουμε, θα αγωνιστούμε όπως ξέρουμε να αγωνιζόμαστε. Μέχρι την τελευταία ψήφο, και μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσει η κάλπη. Γιατί γνωρίζουμε και τώρα ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι για το κομματικό μας συμφέρον. Είναι για τη κοινωνία. Για τα λαϊκά στρώματα. Για τους μη προνομιούχους, που έχουν ανάγκη να έχουν στήριγμα ισχυρό απέναντι στην επέλαση αντιλαϊκών πολιτικών».

Απηύθυνε έκκληση στους προοδευτικούς πολίτες: «Όποιος λοιπόν προοδευτικός πολίτης δεν θέλει να δει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα της ΝΔ. Οποίος εργαζόμενος δεν θέλει να δει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που απαξιώνουν την μισθωτή εργασία, να επιβάλλονται ακόμη και στο Σύνταγμα της χώρας. Όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίζει περίθαλψη σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σπουδές για τα παιδιά του στα κολέγια, και έχει ανάγκη την δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία, πρέπει να ξέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ουσιαστικά δύναμη που μπορεί να αντιπαρατεθεί, να κοιτάξει στα μάτια τη ΝΔ, που εγγυάται τη δημοκρατία και τον δημοκρατικό έλεγχο απέναντι στην παντοδυναμία της ΝΔ».

Αφού σημείωσε ότι ο κόσμος της εργασίας έχει δεχθεί επίθεση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστούμε για να υπάρχει ισχυρός αντίπαλος σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά που επιθυμεί την επόμενη ημέρα χωρίς αντίπαλο να λεηλατήσει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Να επιβάλει μια πολιτική που δε λογαριάζει τον άνθρωπο αλλά μονάχα τα κέρδη».

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα θέματα υγείας λέγοντας: «Βλέπουμε αυτές τις μέρες -με τραγικό πάλι τρόπο- τις συνέπειες από τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας» και πρόσθεσε: «Η διάλυση της δημόσιας υγείας πλήττει τον κόσμο της δουλειάς, τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, τους πολίτες που πληρώνουν για χρόνια φόρους και την κρίσιμη στιγμή είναι μόνοι τους». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κρυφή ατζέντα που αποκαλύφθηκε από τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού και που προβλέπει εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, ιδιωτικά νοσοκομεία και γενικότερα μια ημι-δημόσια υγεία που θα ευνοεί όσους έχουν τις οικονομικές δυνατότητες και περιφρονεί ακόμη και το δικαίωμα στη ζωή.

Αναφέρθηκε και στα θέματα της ακρίβειας και της φορολογίας και τα συνέδεσε με την κυβερνητική προπαγάνδα την οποία παρομοίασε με τις μεθόδους Τραμπ, τις μεθόδους των ρεπουμπλικανών στην Αμερική. Είπε χαρακτηριστικά: «Κάνουν το μαύρο άσπρο, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ψέμα σαν μεγαλύτερη αλήθεια, με την βοήθεια των ΜΜΕ που τους στηρίζουν. Συνεχίζουν την αδιανόητη προπαγάνδα ότι η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους. Λένε ότι δεν έχουν επιβάλει φόρους όταν έχουν εισπράξει 6 δισ. ευρώ περισσότερους έμμεσους φόρους.

Η αναλογία έμμεσων άμεσων φόρων είναι 60-40, κάτι που συμβαίνει μόνο στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Η αναλογία αυτή είναι για να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες επιδοτήσεις που καταλήγουν στις τσέπες των καρτέλ, της ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας των διυλιστηρίων».

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την κυβερνητική του τετραετία και υπογράμμισε ότι ακόμη και στις δύσκολες μνημονιακές συνθήκες η κυβέρνησή του έκανε αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα «με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την κατάργηση του υποκατώτατου, με την ανασυγκρότηση και ουσιαστική λειτουργία του ΣΕΠΕ, με την καινοτόμα νομοθεσία για τους μέχρι χτες αόρατους εργαζόμενους με την καθημερινή υπεράσπιση της 8ωρης εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων».

Αντιστικτικά πρόσθεσε ότι «δεν είναι ασφαλώς τυχαίο, ότι από εκεί ξεκίνησε η συστηματική προσπάθεια της ΝΔ να ξηλώσει το κοινωνικό κράτος με τον αντεργατικό νόμο του κ. Χατζηδάκη. Έναν νόμο που πέρα από τις όποιες επιμέρους ρυθμίσεις, είχε στο επίκεντρό του μία στρατηγική επιλογή: Να μετατρέψει την εργασία από δικαίωμα σε προνόμιο, να καταστήσει τη σχέση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζόμενου σε ατομική υπόθεση, να ανατινάξει το θεμέλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας- την 8ωρη εργασία».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είναι ντροπή ότι κάθε μέρα που περνάει, καταγράφονται εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Πενήντα επτά θάνατοι το 2023 με πιο πρόσφατο το θάνατο ενός εργάτη στη ζώνη στο Πέραμα. Εκεί οδηγεί η απαξίωση των συνδικάτων, η ενθάρρυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. 'Δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές' είπε η γενναία σύζυγός του σε ένα συγκλονιστικό μήνυμα: 'Έλεος. Φτάνει!».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε το ρόλο των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών: «Κανείς και καμία δεν μπορεί να ξεχάσει τη μορφή του κ. Καραμανλή που μέσα στη Βουλή με το γνώριμο αλαζονικό ύφος της νέας Δεξιάς, απαξίωνε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους για την κατάσταση στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Μέσα σε εκείνη την εθνική καταστροφή, ήταν η φωνή των εργαζομένων και των σωματείων τους που από την πρώτη στιγμή έσπασαν την κυβερνητική απόπειρα της συγκάλυψης και του αποπροσανατολισμού. Η ελληνική κοινωνία οφείλει ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους συνδικαλιστές που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με τους μηχανισμούς του ψεύδους και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για να μην ξεχαστεί τίποτα, για ασφαλείς και δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού μας».

Έκλεισε γενικεύοντας και διαβεβαιώνοντας τους εργαζομένους: «Στις 25 Ιουνίου βάζουμε φραγμό στα σχέδιά τους. Ανατρέπουμε το συσχετισμό. Δηλώνουμε ότι ανεξάρτητα από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βάζει τα εργατικά δικαιώματα μπροστά: για την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ευημερία. Για να μην υπάρξει άλλο μεροκάματο του τρόμου. Για υψηλότερους μισθούς και σταθερές σχέσεις εργασίας. Για δυνατά συνδικάτα στο πλευρό της κοινωνίας. Για δουλειά με δικαιώματα. Για το δικαίωμα στη δουλειά. Για μια ζωή που αξίζει. Για μια δίκαιη κοινωνία για όλες και όλους».

Aναλυτικά ο χαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα:

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος για τη σημερινή μας συνάντηση. Και σπεύδω να πω εξαρχής ότι βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σταθερή μας προσήλωση στα προβλήματα, τις αγωνίες και τις αναζητήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Οι άνθρωποι που παράγουν τον πλούτο με τον μόχθο τους, είναι η κοινωνική και πολιτική ραχοκοκαλιά του κόμματός μας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είμαι εδώ λοιπόν για να ανανεώσουμε την προγραμματική μας και καταστατική μας δέσμευση στα συμφέροντα των εργαζόμενων τάξεων της χώρας, αλλά και για να ακούσω.

Να ακούσω τι κάνουμε καλά, αλλά κυρίως τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα. Έχετε δει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλάζει εν κινήσει. Και το κάνει αυτό, γιατί είναι ένα κόμμα κοινωνικό και ανοιχτό στα μηνύματα της κοινωνίας. Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και το εργατικό κίνημα στη χώρα μας είναι στο στόχαστρο μίας ιδεολογικής και πολιτικής επίθεσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στη χώρα μας, αυτή η επίθεση είχε ακόμα πιο έντονα χαρακτηριστικά. Ο συνδικαλισμός, η οργάνωση των εργαζομένων, η απεργία και η διεκδίκηση αντιμετωπίστηκαν ως αντίπαλοι της προόδου και της ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε: μία αγορά εργασίας στην οποία επικρατεί η εργοδοτική ασυδοσία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η ανασφάλεια και η εξατομίκευση. Η επίθεση αυτή θα ενταθεί ακόμη περισσότερο την επόμενη των εκλογών αν καταγράφει ο ίδιος συσχετισμός δύναμης με αυτόν της 21ης Μάη.

Για αυτό οφείλουμε να αγωνιστούμε για να τον ανατρέψουμε. Μέχρι τη τελευταία ψήφο Μέχρι το τελευταία ο δευτερόλεπτο. Και σε κάθε περίπτωση να αγωνιστούμε για να υπάρχει ισχυρός αντίπαλος σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά που επιθυμεί την επόμενη ημέρα χωρίς αντίπαλο να λεηλατήσει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Μα επιβάλει μια πολιτική που δε λογαριάζει τον άνθρωπο αλλά μονάχα τα κέρδη.

Υπάρχουν όμως στιγμές που η ίδια η πραγματικότητα δείχνει τα όρια αυτής της πολιτικής. Κανείς και καμία δεν μπορεί να ξεχάσει τη μορφή του κυρίου Καραμανλή που μέσα στη βουλή με το γνώριμο αλαζονικό ύφος της νέας Δεξιάς, απαξίωνε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους για την κατάσταση στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Μέσα σε εκείνη την εθνική καταστροφή, ήταν η φωνή των εργαζομένων και των σωματείων τους που από την πρώτη στιγμή έσπασαν την κυβερνητική απόπειρα της συγκάλυψης και του αποπροσανατολισμού.

Η ελληνική κοινωνία οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνδικαλιστές που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με τους μηχανισμούς του ψεύδους και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για να μην ξεχαστεί τίποτα, για ασφαλείς και δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού μας. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Προφανώς υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και μεγάλες προκλήσεις για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Αλλά δεν θα κάνουμε τη χάρη σε εκείνους που θέλουν να τελειώνουν με τα συνδικάτα, με την ιδέα της εργατικής διεκδίκησης, με τη λογική της συλλογικής δράσης. Το δικό μας όραμα για μία δίκαιη κοινωνία περνάει μέσα από την εκπροσώπηση και τη μάχη για τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Και το αποδείξαμε αυτό σε δύσκολες συνθήκες. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα δύσβατα έτη που αναλάβαμε να κυβερνήσουμε τη χώρα ήταν ένας σταθερός σύμμαχος στο πλευρό των εργαζομένων. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την κατάργηση του υποκατώτατου, με την ανασυγκρότηση και ουσιαστική λειτουργία του ΣΕΠΕ, με την καινοτόμα νομοθεσία για τους μέχρι χτες αόρατους εργαζόμενους με την καθημερινή υπεράσπιση της 8ωρης εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο, ότι από εκεί ξεκίνησε η συστηματική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ξηλώσει το κοινωνικό κράτος με τον αντεργατικό νόμο του κυρίου Χατζηδάκη. Έναν νόμο που πέρα από τις όποιες επιμέρους ρυθμίσεις, είχε στο επίκεντρό του μία στρατηγική επιλογή: Να μετατρέψει την εργασία από δικαίωμα σε προνόμιο, να καταστήσει τη σχέση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζόμενου σε ατομική υπόθεση, να ανατινάξει το θεμέλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας- την 8ωρη εργασία.

Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ανατρέψουμε τον νόμο Χατζηδάκη. Και επαναλαμβάνω και σήμερα ότι θα το κάνουμε. Γιατί η δική μας στρατηγική επιδίωξη βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση: εμείς θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν καθορισμένα και απαράβατα δικαιώματα, όπου κανείς και καμία δεν θα νοιώθει μόνος και απροστάτευτος απέναντι στην αυθαιρεσία, όπου οι κανόνες θα ισχύουν για όλους- και για τους αδύναμους, αλλά και για τους ισχυρούς.

Η κατάργηση όμως του νόμου Χατζηδάκη δεν φτάνει. Σήμερα, με την ένταση του προβλήματος της ακρίβειας, χρειαζόμαστε την άμεση λήψη μέτρων για την θωράκιση του εισοδήματος των εργαζομένων. Κάθε ευρώ που χάνεται στη δίνη του πληθωρισμού, είναι ένα ευρώ κλεμμένο από την τσέπη του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Και είναι ειλικρινά εξοργιστικό να βλέπει τον κο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του να μας λένε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα ευνοήσει τους πλούσιους.

Ας δοκιμάσει να το πει αυτό μία μέρα σε ένα σουπερ-μάρκετ. Ας τολμήσει να το πει αυτό στα παιδιά που δουλεύουν δεκάωρα για να μπορούν να καλύψουν τα στοιχειώδη. Ας το πει αυτό σε εκείνους που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πόσο δύσκολα βγαίνει το ένα ευρώ που αυτός με ευκολία περιφρονεί. Δεν είναι όμως μόνο το κόστος ζωής. Στον πυρήνα της δικής μας αντίληψης βρίσκεται η ίδια η ανθρώπινη ζωή. Βλέπουμε αυτές τις μέρες -με τραγικό πάλι τρόπο- τις συνέπειες από τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ας μου επιτρέψετε σήμερα να πω ότι αυτοί οι άδικοι θάνατοι και η καθημερινή ταλαιπωρία των ανθρώπων που βρίσκονται στα νοσοκομεία, μας θυμίζει ότι μία κοινωνία για να είναι δίκαιη θα πρέπει να εξασφαλίζει στους πάντες τα ίδια δικαιώματα. Η διάλυση της δημόσιας υγείας πλήττει τον κόσμο της δουλειάς, τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, τους πολίτες που πληρώνουν για χρόνια φόρους και την κρίσιμη στιγμή είναι μόνοι τους. Είναι ντροπή για τη χώρα μας.

Όπως είναι ντροπή ότι κάθε μέρα που περνάει, καταγράφονται εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. 57 θάνατοι το 2023 με πιο πρόσφατο το θάνατο ενός εργάτη στη ζώνη στο Πέραμα. Εκεί οδηγεί η απαξίωση των συνδικάτων, η ενθάρρυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. «Δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές» είπε η γενναία σύζυγός του σε ένα συγκλονιστικό μήνυμα: «Έλεος. Φτάνει!».

Φτάνει λοιπόν. Στις 25 Ιουνίου βάζουμε φραγμό στα σχέδιά τους. Ανατρέπουμε τον συσχετισμό. Δηλώνουμε ότι ανεξάρτητα από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βάζει τα εργατικά δικαιώματα μπροστά: για την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ευημερία. Για να μην υπάρξει άλλο μεροκάματο του τρόμου. Για να γίνει κάθε χώρος εργασίας, χώρος έκφρασης της ανθρώπινης δημιουργικότητας και ελευθερίας. Για υψηλότερους μισθούς και σταθερές σχέσεις εργασίας. Για δυνατά συνδικάτα στο πλευρό της κοινωνίας.

Για δουλειά με δικαιώματα. Για το δικαίωμα στη δουλειά. Για μια ζωή που αξίζει. Για μια δίκαιη κοινωνία για όλες και όλους. Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι. Xάρη στον ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του, η χώρα αυτή την περίοδο 2015-2019 στάθηκε όρθια. Η κοινωνία στάθηκε όρθια. Τα λαϊκά στρώματα κρατήθηκαν όρθια. Σε συνθήκες ακραίας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε πολύ περισσότερα απ’ όσο μπορούσαν να φανταστούν ακόμη και οι φίλοι του:

Και την αξιοπρέπεια των πολιτών να διασώσει και τις μεγάλες κρίσιμες επιλογές που έβγαλαν  τη χώρα από τη χρεοκοπία να λάβει. Είμαι περήφανος που ηγήθηκα αυτής της προσπάθειας. Είμαστε περήφανοι που επιτελέσαμε το χρέος απέναντι στη χώρα και απέναντι σε αυτές τις κοινωνικές ανάγκες και αγωνίες που εκπροσωπούμε. Γιατί ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ούτε στιγμή δε ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε, για ποιων τα συμφέροντα αγωνιζόμαστε. Σήμερα, έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη δύσκολο αγώνα.

Θα παλέψουμε, θα αγωνιστούμε όπως ξέρουμε να αγωνιζόμαστε. Μέχρι την τελευταία ψήφο, και μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσει η κάλπη. Γιατί γνωρίζουνε και τώρα ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι για το κομματικό μας συμφέρον. Είναι για τη κοινωνία. Για τα λαϊκά στρώματα. Για τους μη προνομιούχους.

Που έχουν ανάγκη να έχουν στήριγμα ισχυρό απέναντι στην επέλαση αντιλαϊκών πολιτικών που πλήττουν τα συμφέροντά τους, που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Και εδώ έχει σημασία να γίνει αντιληπτό στους πολίτες, πως το εκλογικό σύστημα αυτή τη φορά δεν είναι η απλή αναλογική,  αλλά η ενισχυμένη αναλογική, που πριμοδοτεί με σημαντικό μπόνους εδρών το πρώτο κόμμα. Όποιος λοιπόν προοδευτικός πολίτης δεν θέλει να δει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα της ΝΔ.

Οποία εργαζόμενος δεν θέλει να δει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που απαξιώνουν την μισθωτή εργασία να επιβάλλονται ακόμη και στο Σύνταγμα της χώρας. Όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίζει περίθαλψη σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σπουδές για τα παιδιά του στα κολέγια, και έχει ανάγκη την δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία, πρέπει να ξέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ουσιαστικά δύναμη που μπορεί να αντιπαρατεθεί, να κοιτάξει στα μάτια τη ΝΔ, που εγγυάται τη δημοκρατία και τον δημοκρατικό έλεγχο απέναντι στην παντοδυναμία της ΝΔ.

Κάθε ψήφος, λοιπόν, στα μικρότερα κόμματα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά είναι ψήφος που ενισχύει και εξυπηρετεί τη ΝΔ. Και την επιθυμία της την επόμενη ημέρα να είναι ανεξέλεγκτη, να μην έχει αντίπαλο. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Ο κατακερματισμός της αντιδεξιάς επιλογής σε μικρότερα κόμματα. Οπουδήποτε άλλου. Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για να μη διακινδυνεύσει να χάσει τις εκλογές.  Για να μην έχει ισχυρό αντίπαλο την επόμενη μέρα.

Ας μη του κάνουνε το χατήρι. Οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία αυτού του διλήμματος. Και να μην τους κάνουν τη χάρη. Είμαι σίγουρος πως από αυτή τη μάχη θα βγούμε δυνατότεροι, θα βγούμε νικητές, πάνω απ’όλα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, για τα συμφέροντα του κόσμου της μισθωτής εργασίας.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Nα παλέψουμε απέναντι σε ένα ασύδοτο καθεστώς του κ. Μητσοτάκη

«Δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες βλέπουμε την αλαζονεία και την έπαρση μιας Δεξιάς από τα πολύ παλιά», σημείωσε και κατηγόρησε την Ν.Δ. σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αποκαλύφθηκε η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη για την υγεία

Αναφέρθηκε και στο ΕΚΑΒ λέγοντας ότι ζήσαμε «τρεις συνεχόμενες ημέρες με τρεις απώλειες συνανθρώπων μας γιατί δεν υπάρχει προσωπικό στο ΕΚΑΒ. Εμείς σε συνθήκες μνημονίων είχαμε κάνει 300 προσλήψεις».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Την άλλη Κυριακή θα πανηγυρίζει ο λαός και η δημοκρατία

Σημείωσε ότι το δίλημμα στις εκλογές της 21η Μαΐου είναι «Μητσοτάκης ή αλλαγή» και δήλωσε τη βεβαιότητα του ότι «η απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας είναι: αλλαγή, είναι ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, νίκη στις εκλογές για σχηματισμό κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας».
Nea Dimokratia - ND
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ για καταγγελίες γραμματέως Καλογρίτσα: Ο κ. Τσίπρας να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Η υπόθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το πώς στήθηκε ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών, αλλά αγγίζει πλέον την ηγεσία του κόμματος που δεν μπορεί να κρύβεται άλλο» λέει το κυβερνών κόμμα.