ΓΔ: 2493.22 -0.75% Τζίρος: 113.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:21:34
Kyriakos Mitsotakis, Kiriakos Mitsotakis, Kivernisi, Kyvernisi
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Η κυβέρνηση των καταλληλότερων και οι άνθρωποι ειδικών αποστολών

Επιλογές προσώπων χωρίς περιορισμούς από τον Κ. Μητσοτάκη, με κριτήριο την καταλληλότητα. Χρυσοχοΐδης και Φλωρίδης σε ειδικές αποστολές στην Υγεία και τη Δικαιοσύνη. Στο ΥΠΟΙΚ όλες οι αρμοδιότητες για διαχείριση 80 δισ.

Η απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον εκλογικό χάρτη, αντικατοπτρίζεται πλήρως και στις επιλογές προσώπων που έκανε για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Μακριά από τις παραδοσιακές «αβαρίες» παρελθόντων ετών, το νέο σχήμα δεν ξεκίνησε και δεν τελείωσε συμπληρώνοντας τα κουτάκια των υπουργικών θέσεων με βάση την εκπροσώπηση ανά εκλογική περιφέρεια, αλλά με γνώμονα ποιος είναι ο καταλληλότερος να φέρει εις πέρας τη δουλειά που θα του ανατεθεί.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιλογή του μέχρι πρότινος δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, που επιστρατεύθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως αναγνώριση της επιδραστικής συμβολής του να μετατρέψει τα Τρίκαλα σε μια την πόλη πρότυπο, σύγχρονη, ηλεκτρονική και «φιλόξενη» για τους πολίτες της.

Ο πρωθυπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να βάλει στη ζυγαριά στελέχη που θα ικανοποιούσαν εσωκομματικές ισορροπίες και τα «θέλω» των ίδιων των ενδιαφερόμενων. Ήταν ίσως η μοναδική φορά που δεν καταγράφηκαν αρνήσεις, καραμπόλες και εμπλοκές της τελευταίας στιγμής.

Ακόμα και η τοποθέτηση του Γιώργου Φλωρίδη στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως υπέρβαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήρθε περίπου ως φυσιολογική επιλογή, από τη στιγμή που βρισκόταν στα ραντάρ του προέδρου της ΝΔ ήδη από το 2019 και οι σχετικές συζητήσεις κρατούσαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αξιοποίησής του όταν οι συνθήκες θα το επέτρεπαν.

Άλλωστε, με τη ΝΔ να καταλαμβάνει ένα ευρύτερο χώρο στο πολιτικό εκκρεμές, επιλογές προσώπων εκτός των στενών κομματικών ορίων της ΝΔ, υπηρετούν τον στόχο του κ.Μητσοτάκη να αποτελέσει τον κύριο εκφραστή του λεγόμενου «Κέντρου», φέρνοντας κοντά του στελέχη που είχαν ταυτίσει την πολιτική τους πορεία με το «εκσυγχρονιστικό κύμα» των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη.

Για τον ίδιο άλλωστε, κεντρικός στόχος της δεύτερης τετραετίας είναι η υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών του στόχων, και η αναγκαίες ρήξεις με παγιωμένες παθογένειες σε κρίσιμους τομείς.

Αρχής γενομένης από τον χώρο της Υγείας, όπου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξελίσσεται ως ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, αλλά και οι κύριοι Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Παπαθανάσης στο υπουργείο Οικονομικών, που καλούνται να κρατήσουν σε τροχιά σταθερότητας την ελληνική οικονομία και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στις δομικές αλλαγές, κρίσιμη θεωρείται και η απόφαση να μεταφερθούν στο υπουργείο Οικονομικών όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, οι νέοι υπουργοί θα παραλάβουν από ένα «μπλε φάκελο», με τις βασικές προτεραιότητες που θα πρέπει να υλοποιηθούν στη διάρκεια της τετραετίας.

Κεντρικά προγραμματικά ζητήματα για τη νέα κυβέρνηση - εκτός από την αναμόρφωση του ΕΣΥ- αποτελούν η αύξηση των μισθών, αλλά και το κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης, με τη μείωση των ανισοτήτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι για τελετή υπογραφής σύμβασης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα μιλήσει στην τελετή για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι για συναντήσεις σχετικά με την Ουκρανία και θα παρακολουθήσει τη γαλλική εθνική παρέλαση.
Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ακρίβεια ευρωπαϊκό ζήτημα, κοστολογήστε τις προτάσεις σας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας, απορρίπτοντας προτάσεις ΠΑΣΟΚ για μείωση ΦΠΑ και 13η σύνταξη ως ατεκμηρίωτες και κοστοβόρες, ζητώντας συγκεκριμένη κοστολόγηση από την αντιπολίτευση.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μείωση 10 λεπτά/λίτρο στη βενζίνη και 5 λεπτά στο ντίζελ έως Αύγουστο

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η δημοκρατία απαντά ενωμένη στη βία και τιμά τη μνήμη της Β. Νέστορα με δράσεις κατά της τρομοκρατίας. Υπογράμμισε τη σημασία συναίνεσης για να μπει τέλος στον κύκλο αίματος και ανέδειξε την ακρίβεια ως προτεραιότητα.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοζάνη: Τελέστηκε η εξόδιος της Βάγιας Νέστορα – Έφυγε ο Μητσοτάκης

Πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία της Βάγιας Νέστορα στον Αγ. Νικόλαο Κοζάνης, με παρουσία Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Τζιτζικώστα και άλλων αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη νέα τρομοκρατία, θα σας οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδίκασε την επίθεση με γκαζάκια κατά στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στην πόλη για να συμπαρασταθεί στους τραυματίες.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό: Απολογισμός 6μήνου, Ταμείο Ανάκαμψης & νέες εγκρίσεις

Το Υπουργικό Συμβούλιο, με προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συζήτησε απολογισμό και προγραμματισμό κυβερνητικού έργου για το 2026, πορεία Ταμείου Ανάκαμψης, αγροτικές ενισχύσεις και νομοσχέδια, ενώ όρισε νέες ηγεσίες σε Άρειο Πάγο και ΝΣΚ.