ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katrinis
Φωτο: ΚΙΝΑΛ

Μ. Κατρίνης: Γιατί το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και το αφήγημα περί δήθεν ισχυρής οικονομίας.

Στους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καταψηφίσει, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια. Νωρίτερα, στην απόφαση να καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ, είχε αναφερθεί και ο ειδικός αγορητής του κόμματος Πάρις Κουκουλόπουλος. Κατά τη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το ΠΑΣΟΚ είχε επιφυλαχθεί, για την τελική του στάση στην ολομέλεια.

«Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει, επί της αρχής, ένα νομοσχέδιο που η κυβέρνηση λέει ότι υλοποιεί το 50% του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Ναι, μην σοκάρεστε κύριε υπουργέ. Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το κάνουμε γιατί διαφωνούμε και με την πολιτική σας στην οικονομία όσο και γιατί δεν συμμεριζόμαστε το αφήγημα που διακινείτε. Το αφήγημα μιας δήθεν ισχυρής οικονομίας, το αφήγημα της δήθεν στήριξης των πολιτών, εν μέσω ακρίβειας και πληθωρισμού».

«Μιλάτε για φοροελαφρύνσεις αλλά η πολιτική σας απέχει πολύ από την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης. Τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται κυρίαρχα στους έμμεσους φόρους που ξέρουμε ποιους πλήττουν: τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και επισήμανε ότι οι έμμεσοι φόροι καλύπτουν το 60% των φορολογικών εσόδων και ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα έσοδα από το ΦΠΑ ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε και την αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι υπεγράφη η απόφαση φορολόγησης του 90% των υπερκερδών των διϋλιστηρίων. «Θυμάστε μήπως πότε εξήγγειλε αυτό το μέτρο ο κ. Μητσοτάκης; Στις 17 Δεκεμβρίου του 2022. Δηλαδή 7,5 μήνες πριν και η κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ», είπε ο κ. Κατρίνης.

Όπως εξάλλου ανέφερε, η μείωση του φόρου στα μερίσματα ευνοεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. «Ήδη μια τράπεζα ανακοίνωσε διανομή μερίσματος 25% για τα κέρδη του 2023, με αύξηση 58% των εσόδων από τόκους το 1ο τρίμηνο του 2023 και εκτίμηση για επιπλέον αύξηση κερδών 20% το 2ο τρίμηνο», είπε ο κ. Κατρίνης.

Όπως εξάλλου ανέφερε, «το αφήγημα για μείωση της φορολογίας των ακινήτων χωλαίνει από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο αίτημα των μισών σχεδόν δήμων της χώρας που ζητούν επαναξιολόγηση των αντικειμενικών αξιών, η αύξηση των οποίων έχει συμπαρασύρει πάνω από 15 φόρους και τέλη ακινήτων».

«Η τυχόν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν θα μειώσει αυτόματα το κόστος δανεισμού ούτε τον όγκο του κρατικού χρέους που εκτινάχθηκε στα 400 δις ευρώ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης και επισήμανε ότι πλέον το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 δισ. ευρώ και διαρκώς αυξάνεται, με ελάχιστους από τους 7.000.000 οφειλέτες να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, ενώ αναμένεται να αναρτηθούν συνολικά 56.000 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2023 και δεν υπάρχει, πλέον, προστασία της πρώτης κατοικίας.

Την ίδια ώρα, τόνισε, η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια καλπάζουν ανεξέλεγκτες , με την Ελλάδα να καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη αύξησης στα τρόφιμα τον Ιούνιο 3,5%, μεγαλύτερο ακόμα και από αυτόν της Τουρκίας, ενώ στην Ε.Ε. είναι μόλις 0,1%. Οι έλεγχοι είναι μηδενικοί αφού το τελευταίο πρόστιμο για αισχροκέρδεια στη λιανική τροφίμων επιβλήθηκε πριν 7,5 μήνες.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης για αυξήσεις μισθών ακυρώνεται από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μείωση του μέσου εισοδήματος στην Ελλάδα λόγω πληθωρισμού ήταν 7,1% το 2022 ενώ η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους με την προσωπική διαφορά δίνοντάς τους ένα επίδομα πριν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ενώ αρνείται να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους με τη χορήγηση του ΕΚΑΣ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Το 40% δεν είναι πανάκεια, δεν είναι λευκή επιταγή. Δεν αποτελεί επιχείρημα και οδό διαφυγής, όταν είστε στρυμωγμένοι. Αυτό που ίσως έχετε ξεχάσει και θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι η ψήφος είναι δανεική. Δεν είστε και δεν θα μείνετε ανεξέλεγκτοι. Απέναντι σας έχετε πλέον το ΠΑΣΟΚ. Δεν είστε ιδιοκτήτες αλλά ούτε και κληρονόμοι της εξουσίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Το δόγμα της κυβέρνησης για «νόμο και τάξη» κατέρρευσε

Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής όπου συζητήθηκαν τα φαινόμενα αύξησης της εγκληματικότητας και η ανασφάλεια που προκαλείται στους πολίτες.
Nikos Androulakis, PASOK, KINAL
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: H Ελλάδα έχει ανάγκη ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση

«Αναλογιστείτε ποιος έχει προκαλέσει τις τελευταίες ήττες της Νέας Δημοκρατίας και ποιοι ακόμη και σήμερα επιμένοντας στο lifestyle και τις αντιφατικές θέσεις που προκαλούν θολούρα, κάνουν δώρο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επισημαίνει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την στρατηγική του φόβου

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα ανατροπής των συσχετισμών και αποδοκιμασίας της αλαζονείας της. Τρέμει στην ιδέα να βρεθεί μπροστά σε μια πραγματική αντιπολίτευση.