ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Γραφείο Τύπου Νέα Δημοκρατία

Στην Κύπρο ο Κυρ. Μητσοτάκης, ποια θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο

Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας, θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μετά την επανεκλογή του πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται και συντονίζουν τις δράσεις τους, όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας, θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το Κυπριακό θα κατέχει κυρίαρχη θέση. Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα και οι προσπάθειες του προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ έχουν τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Στα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν οι στρατηγικές περαιτέρω αναβάθμισης του ρόλου των δύο χωρών ως κόμβων για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης των τριμερών συνεργασιών και τρόπους αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, δεδομένου ότι Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται στενά ως κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχουν ενεργά στις διαβουλεύσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμη με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, ενώ στις πρώτες στάσεις της επίσκεψής του στην Κύπρο θα καταθέσει στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Christodoulidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το Κυπριακό αποτελεί εθνική προτεραιότητα

Την έντονη ανησυχία της Αθήνας και της Λευκωσίας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στην γύρω περιοχή εξέφρασε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την στήριξή του σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε την στήριξή του στις προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει υποβάλει ο κ. Αναστασιάδης.
Mitsotakis-Kyriakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Να κρατήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με Τουρκία

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι και στις πιο δύσκολες συγκυρίες δεν πρέπει να κλείνουν.