ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mitsotakis-Ypourgiko-Symboulio
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Στην… πρίζα η κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ για ακρίβεια και τιμές ενέργειας

Εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό για το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο. Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και ο περιορισμός των πλεονασμάτων.

Εισηγήσεις, προτάσεις και ιδέες ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο Πρωθυπουργός από τους συνεργάτες του και τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να καταλήξει στο πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει από την συμπρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο.

Πρόθεσή του είναι η φετινή ΔΕΘ να αποτελέσει το βήμα για μια γενικευμένη παρέμβαση που θα έχει ως στόχο τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα χαμηλά εισοδήματα και - κυρίως - νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια.

Ήδη όπως αφήνεται να εννοηθεί από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους, η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να δοθεί τα Χριστούγεννα μια νέα επιταγή ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει η ακρίβεια με αιχμή την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα η σωστή λειτουργία της αγοράς, παράλληλα με την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων αυξήσεων στην ενέργεια.

Ειδικότερα για τις τιμές στην ενέργεια, πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι όπως η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους ευάλωτους πολίτες όλο τον προηγούμενο χρόνο, το ίδιο θα  εξακολουθήσει να κάνει και για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ήδη για τους λογαριασμούς στο ρεύμα τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας επεξεργάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αν και αυτό που προβληματίζει είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου τον προσεχή χειμώνα.

Ωστόσο η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να θεωρείται ως επιβεβλημένη, με πιο πιθανή τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να ανοίξει η βάση των δικαιούχων στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για το πλαίσιο που θα ισχύει ως προς τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο, όποτε λήγει η ισχύς του έκτακτου μηχανισμού που εφαρμόζεται από πέρυσι το καλοκαίρι.

Πρόσφατα μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη παράταση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και του μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ενέργειας  ετοιμάζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών στην ενέργεια, που μετακινούνται από τον ένα προμηθευτή ενέργειας στον άλλο, αφήνοντας συνεχώς χρέη, με την εφαρμογή του μέτρου του λεγόμενου ενεργειακού Τειρεσία, μέσω του οποίου οι πάροχοι ενέργειας θα προειδοποιούνται στις περιπτώσεις που ο υποψήφιος πελάτης έχει προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως διαμηνύουν οι οικονομολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου, δεν μπαίνουν καν στη λογική της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων και παροχών, επισημαίνοντας την ανάγκη το 2024 η χώρα να επανέλθει σε τροχιά ισχυρών πλεονασμάτων.

Την ίδια στιγμή, αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις εφόσον προκύψει δημοσιονομικός χώρος, υπό την προϋπόθεση ότι οι οποίες κινήσεις δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σταυρόλεξο της νέας κυβέρνησης: Τα πρόσωπα για τις θέσεις - κλειδιά

Ο σχεδιασμός για πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών - Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον Κ. Πιερακάκη, το νέο οικονομικό επιτελείο, η πιθανή μετακίνηση Δένδια στο Πεντάγωνο και Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ και οι «σωματοφύλακες» του Μαξίμου.
mitsotakis_synedrio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει εκστρατεία η ΝΔ για να καλύψει το χαμένο έδαφος στα δεξιά

Πρόγραμμα περιοδειών Μητσοτάκη και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται σημαντικές απώλειες στις δημοσκοπήσεις. Την επόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται το ψηφοδέλτιο.