ΓΔ: 2158.04 1.76% Τζίρος: 224.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λευτέρης Αυγενάκης πορτρέτο
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Λ. Αυγενάκης: Προτεραιότητα η ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον Σύνδεσμο Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος όπου και παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή.

Με τον Σύνδεσμο Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, εξετάστηκαν θέματα όπως η ενίσχυση των αγροτικών υποδομών και η εντατικοποίηση της διαδικασίας για την ολοκλήρωση των Σχεδίων Βελτίωσης, η ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων και η αναβάθμιση της έρευνας.

Τα μέλη του ΔΣ της ΣΑΣΟΕΕ έθεσαν στον υπΑΑΤ τα προβλήματα που δημιουργούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η κλιματική κρίση και το αυξημένο κόστος παραγωγής, μετά τις διεθνείς εξελίξεις και την αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των αναλωσίμων.

Ειδικά για το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δισ. ευρώ, με βάση το οποίο προχωρούν νέα μικρά και μεγάλα φράγματα σε όλη την Ελλάδα καθώς και αντικατάσταση, εκσυγχρονισμός αλλά και κατασκευή νέων δικτύων άρδευσης.

Πρόκειται, όπως σημείωσε, για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής νερού, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Έγινε αναλυτική συζήτηση για τη βέλτιστη αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης της χώρας μας, καθώς και για την καλύτερη διαχείριση του νερού. «Είμαστε ήδη σε οριακό σημείο. Το νερό αποτελεί πλέον μια πολυτέλεια» συμφώνησαν όλες οι πλευρές.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Συνεταιρισμών, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «η ενίσχυση του συνεργατισμού αποτελεί ραχοκοκαλιά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, γεγονός που αποδείχθηκε με τις συνεχείς παρεμβάσεις για διευκόλυνση κι εξυγίανση της λειτουργίας τους, αλλά και τη μείωση της φορολογίας των συμμετεχόντων σε αυτούς. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση του συνεργατικού κινήματος και η διακίνηση όσο το δυνατών μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής μέσω Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας συγκεκριμένες προτάσεις από τα μέλη της ΣΑΣΟΕΕ, προς την κατεύθυνση αυτή.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία των υφυπουργών Διονύση Σταμενίτη και Σταύρου Κελέτση και του γγ Γιώργου Στρατάκου. Συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ Γιώργος Κατσούλης, οι αντιπρόεδροι Μιχάλης Καμπιτάκης και Κώστας Παπαβασιλείου, η γραμματέας Ματούλα Αϋφαντή και τα μέλη του ΔΣ Χρήστος Μπαρλιάς, Γιώργος Ξυλούρης, Ανδρέα Στρατάκης και Γιώργος Περογιαννάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Ενισχύσεις 3,8 δισ. το 2025 και στόχος διαφάνεια στις πληρωμές

Απολογισμό για το 2025 έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, σημειώνοντας τις δυσκολίες του πρωτογενούς τομέα και τονίζοντας ότι καταβλήθηκαν συνολικά 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Κοπάδι προβάτων βοσκή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευλογιά: Στρατιωτικοί κτηνίατροι στις Περιφέρειες για ενίσχυση των ελέγχων

Με ρύθμιση του ν. 5251/2025 προβλέπεται διάθεση έως τριών στρατιωτικών κτηνιάτρων ανά Περιφερειακή Ενότητα, για έως έξι μήνες, μετά από αίτημα Περιφέρειας, για την αντιμετώπιση της ευλογιάς και την προστασία της κτηνοτροφίας.
Κώστας Τσιάρας Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορίνθιοι αγρότες κατέθεσαν αιτήματα στον Κ. Τσιάρα και εξετάζονται

Οι αγρότες Κορινθίας παρέδωσαν φάκελο με τεκμηριωμένα αιτήματα στον Υπουργό Κώστα Τσιάρα. Το ΥΠΑΑΤ εξετάζει τις ρεαλιστικές προτάσεις για ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας
Τρακτέρ σε πορεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταβολή 35,1 εκατ. από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από Daniel, Elias και πυρκαγιές

Ολοκληρώθηκε η καταβολή προκαταβολών 35,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες Daniel και Elias και τις πυρκαγιές του 2023, με το 60% των αποζημιώσεων να έχει ήδη πιστωθεί στους δικαιούχους.
Κωνσταντίνος Τσιάρας προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Στήριξη στους αγρότες με μέτρα και ειλικρινή διάλογο

Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για το αγροτικό εισόδημα και κάλεσε σε διάλογο, σημειώνοντας πως ορισμένα αιτήματα δεν συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.