ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Φιλόδοξο σχέδιο η «πράσινη» συμφωνία που ενώνει την Ευρώπη

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό να στραφούμε σε άλλες πηγές ενέργειας που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η εθνική πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα.

«Είστε ο πιο "πράσινος" πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα», είπε στο Κυριάκο Μητσοτάκη η συντονίστρια του πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα πράσινο New Deal» στο Νταβός, με τη συμμετοχή, επίσης, του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φράνς Τίμερμανς και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την «πράσινη» συμφωνία, είπε πως πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο και θέμα που ενώνει την Ευρώπη.

«Βάζουμε συνέχεια φιλόδοξους στόχους, από την εποχή που δημιουργήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το κλίμα είναι το θέμα που μπορεί να ενώσει τους νέους και να κοιτάξουν στην ίδια κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάσταση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πυρκαγιές του 2007, τονίζοντας πως «χάσαμε ήδη μια δεκαετία» και πως «δεν μπορούμε να χάσουμε άλλη». Ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές ακτές στις οποίες αναπτύσσεται το 90% του τουρισμού μας, ενώ διαθέτουμε σημαντικά οικοσυστήματα.

«Έχουμε πολλούς λόγους να δείξουμε ιδιαίτερη φροντίδα για αυτό το ζήτημα το οποίο δεν έρχεται από το μέλλον αλλά είναι ήδη εδώ, το βλέπουμε στην Ελλάδα. Πρέπει να εργαστούμε σε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα», συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης να μειώσει σημαντικά τη χρήση πλαστικού μέχρι το 2023 και να σταματήσει τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη μέχρι το 2028.

«Ήταν μία από τις αποφάσεις που πήραμε. Υπήρξε ανησυχία αλλά δεν υπήρξε αρνητική αντίδραση από τους κατοίκους γιατί καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπάρχουν αλλαγές», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό που πρέπει να εξηγηθεί στους κατοίκους των περιοχών που εξαρτώνται από τέτοιες δομές, ότι οι αλλαγές θα τους προσφέρουν νέες προοπτικές.

«Αυτό που λέω στους συνεργάτες μου είναι να κοιτάξουν τις χώρες εκείνες που προχώρησαν σε αλλαγές και που πρέπει να επιβραβευτούν. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επ' αυτού μίλησε για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με «πράσινη» ανάπτυξη και τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία, ανέφερε, αποδίδουν ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις έφερε ως παράδειγμα την ανανέωση κοινόχρηστων χώρων ξενοδοχείων με «πράσινη» ενέργεια, χωρίς οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν χρήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό να στραφούμε σε άλλες πηγές ενέργειας που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η εθνική πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνδρας με κοστούμι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Αρβελέρ: Γέφυρα από τον Βύρωνα στο κέντρο του κόσμου

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης στον επικήδειο της Ελένης Γκλύκατζη-Αρβελέρ, μίλησε για τη ζωή, την προσφορά και τις διεθνείς διακρίσεις της, τονίζοντας πως δεν φοβήθηκε ποτέ τους δύσκολους δρόμους και κέρδισε ευρεία αναγνώριση και σεβασμό.
Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν τις καλύτερες σχέσεις στην ιστορία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο Μαξίμου. Συζητήθηκαν ελληνοαμερικανικές σχέσεις με έμφαση σε ενέργεια, άμυνα και επενδύσεις, όπως και οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Μόντι: Νέα ώθηση στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ινδίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι συναντήθηκαν στο Νέο Δελχί και επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων, εκφράζοντας τη βούληση για περαιτέρω συνεργασία σε άμυνα, ναυτιλία και υποδομές.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το AI να προάγει την πρόοδο με αξιόπιστες συνεργασίες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο "AI Impact Summit" στο Νέο Δελχί, τόνισε τη σημασία του δίκαιου μερίσματος της Τεχνητής Νοημοσύνης, του εκσυγχρονισμού του κράτους και των συνεργασιών για πρόοδο και κοινωνικό όφελος.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση ηγετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην τεχνολογία στο επίκεντρο συνάντησης Μητσοτάκη-Κράτσιος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νέο Δελχί με τον Michael Kratsios, σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου συζήτησαν για συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.