ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Beleri-Fredi-Albania
Φωτο: ΑΠΕ

Απορρίφθηκε το νέο αίτημα για την αποφυλάκισή του Φρέντι Μπελέρη

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα έκρινε ότι στις αποφάσεις άρνησης της αποφυλάκισης, τα αλβανικά δικαστήρια παραβιάζουν τα άρθρα 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αμέσως μετά την σημερινή απόφαση του Εφετείου του Ειδικού Δικαστηρίου των Τιράνων, με την οποία απορρίπτονται εκ΄ νέου τα αιτήματα του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη για την αποφυλάκισή του και για το δικαίωμα της άσκησης των δημαρχικών υποχρεώσεων του, έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα, Βέλγος Πατρίκ Χενρί, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ι.Π. Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος, οι οποίοι παρέστησαν σήμερα (18/9) στη δίκη.

Ο Βέλγος δικηγόρος έκρινε ότι στις αποφάσεις άρνησης της αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη τα αλβανικά δικαστήρια παραβιάζουν τα άρθρα 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είπε, ότι δεν υπάρχουν κίνητρα εγκατάλειψης της χώρας από τον Φρέντι Μπαλέρη και ταυτόχρονα μπορεί να εφαρμοστούν άλλα εχέγγυα μέτρα που αποτρέπουν τη φυγή. Αναφερόμενος στη θέση των δικαστηρίου ότι η αποφυλάκιση Μπελέρη εγκυμονεί κινδύνους αλλοίωσης στοιχείων της δικογραφίας, είπε ότι αυτό δεν ευσταθεί από τη στιγμή που μόνο ένας μάρτυς κατάθεσε εναντίον ενώ οι άλλοι υπέρ. Ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις τέλεσης νέου ποινικού αδικήματος από τον Μπελέρη και έκρινε δυσανάλογο το μέτρο φυλάκισης αναφορικά με το γεγονός ότι από τους περισσότερους των τριάντα κατηγορούμενων για εκλογικό αδίκημα μόνο ο Μπελέρης κρατείται προφυλακισμένος.

Ο Έλληνας πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαiωμάτων, το οποίο κρίνει παράνομη την παρεμπόδιση αξιωματούχου για να ασκήσει τα καθήκοντά του σε περίπτωση που δεν υπάρχει τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Η προφυλάκιση και το αδίκημα αποτελεί δυσαναλογία, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Χρήστος Παϊσιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Φλωρίδης: Διαψεύδει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων σε δικηγόρους

Ο υπουργός ανέφερε ως προς το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα ότι προωθείται επίλυση του ζητήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο των κοινών συμφωνημένων προτάσεων υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγορικού σώματος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για την τραγωδία στο Blue Horizon

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το χθεσινό γεγονός της ντροπής δεν εκφράζει τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η τραγωδία αυτή εκπέμπει ένα συγκλονιστικό μήνυμα, ενώ σημείωσε ότι η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της.
businessdaily-Dikaiosyni-Areios-Pagos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα

O πρόεδρος των «Σπαρτιατών» καλείται από την εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Γεωργία Αδηλίνη την ερχόμενη Τρίτη στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που ξεκίνησε, να καταθέσει για όλα αυτά που έχει καταγγείλει τις τελευταίες ημέρες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Χειμάρρα θα επισκεφθεί αύριο Δευτέρα ο Κώστας Μπακογιάννης

Ο δήμαρχος Αθηναίων με την παρουσία θα μεταφέρει το μήνυμα στήριξης στον φυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο της πόλης Φρέντυ Μπελέρη και ευρύτερα στην ομογένεια, ενώ θα τονίσει την ανάγκη υπεράσπισης του Κράτους Δικαίου.