ΓΔ: 2230.59 -1.14% Τζίρος: 95.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:41:36
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Α. Σκέρτσος: Θα σταθούμε δίπλα στους πληγέντες της θεομηνίας

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι πρέπει να δουλέψει καλύτερα η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και εκτίμησε ότι «πρέπει να δούμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες κάθε τομέα».

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη θεομηνία που έπληξε την Θεσσαλία, και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες, κάτι που συμβαίνει ήδη όπως είπε.

«Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους πληγέντες. Δόθηκαν ήδη οι πρώτες αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς, ενώ τρέχουν οι αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις και ο φθηνός δανεισμός, αλλά και οι απευθείας χρηματοδοτήσεις. Η Θεσσαλία έχει όλες τις δυνατότητες να ανασυγκροτηθεί» είπε ο κ. Σκέρτσος. Τόνισε ότι πρέπει να δουλέψει καλύτερα η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και εκτίμησε ότι «πρέπει να δούμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες κάθε τομέα». Όπως είπε, απαιτούνται συνέργειες και συναντίληψη με πολλούς φορείς, κάτι που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους αυτής της τετραετίας.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε επίσης ότι για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό το σχέδιο ανάπτυξης για τις 12 περιφέρειες πλην της Αττικής, «και είδαμε ποιες είναι οι αναπτυξιακές προτεραιότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία» ενώ είπε ότι θα υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της στοχοθεσίας που κάνει η κυβέρνηση. «Δεν υπήρχαν αυτά. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος. Θα διατεθούν πλέον των 2,2 δισ ευρώ και πάνω από 400 εκ. από το Ταμείο Καταστροφών για την επόμενη χρονιά. Καμία περιφέρεια δεν θα κινδυνεύσει από απερήμωση, θα γίνουν επενδύσεις» είπε ο κ.Σκέρτσος.

Για τη λειτουργία του κράτους ο κ. Σκέρτσος είπε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν κρύφτηκε και παραδέχθηκε ότι «το ελληνικό κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής». Τόνισε ότι το διακύβευμα των εκλογών ήταν το πώς η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα σε όλους τους τομείς και προσέθεσε ότι η δημόσια διοίκηση πριν την κρίση υστερούσε σε σχέση με την ευρωπαϊκή, ενώ μετά έγιναν περικοπές δαπανών και επιδεινώθηκε η κατάσταση.

«Χρειαζόμαστε μια νέα κανονικότητα, να φέρουμε το κράτος στη σημερινή εποχή, η οποία όμως πρέπει να απαντήσει σε κινδύνους και κρίσεις επί δέκα σε σχέση με το παρελθόν» είπε ο κ. Σκέρτσος και αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση η οποία όπως είπε, φέρνει πρωτόγνωρες απειλές στη ζωή όλων μας. Τόνισε επίσης ότι το κράτος κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια στη Θεσσαλία, όπου «εφαρμόζεται πιλοτικά ο τρόπος που θέλουμε να λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας πηγαίνουν πόρτα πόρτα. Να μετασχηματίσουμε τις δομές υγείας ώστε να πηγαίνουν σε κάθε χωριό να προσφέρουν υπηρεσίες» είπε. Προσέθεσε ότι οργανώνεται Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που υπέστησαν ζημιές, ενώ γίνεται καταγραφή για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα μεγάλα αρδευτικά έργα.

«Ζήσαμε έναν Ιανό με τετραπλάσια ένταση στη Θεσσαλία. Έγιναν μετά τον Ιανό 70 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με βάση τα δεδομένα του Ιανού, αλλά η θεομηνία ήταν πολλαπλάσιας ισχύος. Να δούμε την αρχή της ανθεκτικότητας στο νέο περιβάλλον σε οικοδομές και καλλιέργειες» είπε ο κ. Σκέρτσος.

Τέλος αναφερόμενος στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι χρειαζόμαστε σύγχρονη και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση γιατί αυτό θα κάνει καλύτερη την κυβέρνηση, ενώ μια ακέφαλη αντιπολίτευση οδηγεί σε κολοβή δημοκρατία. Είναι ζήτημα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ποιον θα στηρίξουν, είπε και τόνισε ότι «η ανανέωση δεν μπορεί να μοιάζει με αναπαλαίωση». Βασικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι μια ισχυρή αντιπολίτευση, συμπλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Νταβός: Η Κίνα κατά του "νόμου της ζούγκλας" στις διεθνείς σχέσεις

Η Κίνα, μέσω του αντιπροέδρου Χε Λιφένγκ, τόνισε στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι στηρίζει την πολυπολικότητα και απορρίπτει την επιστροφή στον «νόμο της ζούγκλας» στις διεθνείς σχέσεις, καταδικάζοντας προνομιούχες χώρες.
Βουλγαρική κάλπη εκλογής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ράντεφ υπέβαλε την παραίτησή του

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε την παραίτησή του, ενισχύοντας φήμες ότι θα ιδρύσει κόμμα για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Τη θέση του θα αναλάβει προσωρινά η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το άρθρο 49.3 για τον προϋπολογισμό

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2026, παρά την αρχική του δέσμευση να μην το πράξει.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: «Λιγότερα από όσα πρέπει» τα μέτρα για αγρότες

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σαφείς προτάσεις για τους αγρότες και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, θεωρώντας ανεπαρκή τα μέτρα. Ζητά άμεσα λύσεις χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση για αγρότες.