ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Mitsotakis-Ypourgiko-Symboulio
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Bypass στο άρθρο 16, αξιολόγηση στο κράτος, μέτρα για Δικαιοσύνη - Υγεία

Κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αλλά και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων σε Θεσσαλία και Έβρο θα βρεθούν στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. Κίτρινες και κόκκινες κάρτες στην τσέπη του πρωθυπουργού.

Με μια διπλή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, η κυβέρνηση βάζει μπροστά άμεσες προτεραιότητες που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη: τα ζητήματα της υγείας, της δικαιοσύνης, της παιδείας, αλλά και της ανακούφισης των πληγέντων σε Έβρο και Θεσσαλία.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μαζί του και το συμβολικό δώρο που του έδωσε ο επικεφαλής της FIFA, Τζοβάνι Ινφαντίνο στο πρόσφατο τετ α τετ που είχαν στη Νέα Υόρκη, το πορτοφόλι που έχουν οι διαιτητές με την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα.

 Στο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο που απαθανάτισε ο τηλεοπτικός φακός, ο πρωθυπουργός άνοιξε το πορτοφόλι, κράτησε στα χέρια του την κόκκινη κάρτα, λέγοντας ότι «θα τις χρησιμοποιήσω στο υπουργικό συμβούλιο».

Μετά τη διαβεβαίωση του κ.Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, ότι δεν θα προβεί - επί του παρόντος - σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι από εδώ και στο εξής το «κοντέρ» για όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει μηδενίσει και άπαντες θα κριθούν από την αποτελεσματικότητά τους να υλοποιήσουν όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Με την… κίτρινη και κόκκινη κάρτα ανά χείρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να ζητήσει την επίσπευση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και όλων των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε πρόσφατα, αλλά και όσων παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων παραμένει η υλοποίηση του σχεδίου για την αντιμετώπιση των καταστροφών σε Έβρο και Θεσσαλία, ταυτόχρονα με την αποκατάσταση των ζημιών σε βασικές υποδομές στις πληγείσες περιοχές, ταυτόχρονα με την καταβολή των αποζημιώσεων για την έμπρακτη στήριξη των πλημμυροπαθών.

Τα μέλη της κυβέρνησης θα κληθούν να συζητήσουν μεταξύ άλλων και το σχέδιο για τη συνολική διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία, με τις πληροφορίες να θέλουν την κυβέρνηση να έχει έρθει ήδη σε επαφή με ολλανδική εταιρεία, η οποία διαθέτει τεχνογνωσία στο συγκεριμένο πεδίο.

Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των παθογενειών

Η αξιολόγηση στο Δημόσιο και το νέο πλαίσιο για το διορισμό διοικήσεων θα τεθεί προς έγκριση από τα μέλη της κυβέρνησης, με την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως να εισηγείται τους όρους τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την επιλογή των διοικήσεων με βάση της επαγγελματική τους επάρκεια.

Παράλληλα, η κ.Κεραμέως καλείται να τρέξει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις αλλαγές στη λειτουργία των ΟΤΑ μετά και την απόφαση να καταργηθούν μια σειρά νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα ζητήματα που αφορούν στην Υγεία, όπου στο τραπέζι θα τεθεί το σχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη δημιουργία εθνικού καταλόγου για την παρακολούθηση διακίνησης των φαρμάκων και την υλοποίηση ενός νέου συστήματος διανομής φαρμάκων κατ΄οίκον, σε ασθενείς δίχως δυνατότητες πρόσβασης στα φαρμακεία.  

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας θα κληθεί να διαχειριστεί και τη διαδικασία διορισμού των νέων διοικητών στα νοσοκομεία, ενώ το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το κεντρικό σύστημα διαχείρισης των χειρουργείων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Κυριάκου Πιερρακάκη που ως στόχο έχει τη διευκόλυνση της συνεργασίας των ελληνικών ΑΕΙ με ξένα πανεπιστήμια, ώστε να παρακαμφθούν οι αγκυλώσεις του άρθρου 16, πρωτοβουλία που θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου εντός του φθινοπώρου.

Τέλος, ο Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεών του για την αναδιάρθρωση των δομών και την επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης της δικαιοσύνης.

Θα συζητηθεί εκ νέου η αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας και η πάταξη της αισχροκέρδειας στα είδη πρώτης ανάγκης, μετά και την απόφαση περαιτέρω ενεργοποίησης των μηχανισμών ελέγχου σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Γιατί ο πρωθυπουργός αποφεύγει να ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας;

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επέκρινε τον πρωθυπουργό για ωραιοποίηση της κατάστασης με την Τουρκία και τον κάλεσε να εξηγήσει γιατί δεν θέτει θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Από 1η Σεπτεμβρίου οι μειώσεις τιμών - Σαφές μήνυμα για ΑΟΖ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον οδικό χάρτη έως το 2030 στο Υπουργικό, δίνοντας έμφαση στη μείωση του χρέους, ενώ προανήγγειλε εθνική συμφωνία μείωσης τιμών σε τρόφιμα και σχολικά είδη.
Μέγαρο Μαξίμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο Δευτέρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

Με ευρεία θεματολογία, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητώντας για το «Ελλάδα 2.0», την ακρίβεια, τη νέα σχολική χρονιά, τη νησιωτικότητα και τα νέα πλαίσια για τουρισμό και ΑΠΕ.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ώρα για περισσότερη δράση με συλλογικό πολιτικό κέντρο

Μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα μέλη να συνεχίσουν δυναμικά το έργο τους ως τις εκλογές του 2027, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση του κοινού για τοπικά και περιφερειακά έργα.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τιμούμε τους πεσόντες πυροσβέστες, ενισχύουμε την πρόληψη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια τριών πυροσβεστών, τόνισε τη στήριξη της πολιτείας στις οικογένειές τους και αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στις πυρκαγιές της Ισπανίας με αποστολή Canadair.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τιμή στους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τίμησε τους πεσόντες πυροσβέστες, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας και τη διαχείριση νερού, μείωση των τροχαίων, θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και έμφαση στην ενεργειακή πρόοδο.