ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Οικονόμου: Mε τις νέες ταυτότητες ενισχύεται η ασφάλεια των πολιτών

Όπως τονίζει ο υπουργός, τα παλιά δελτία ταυτοτήτων υπολείπονται δραματικά των σύγχρονων διεθνών δεδομένων ασφαλείας σε αντίθεση με τα καινούργια που ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ως ένα τεράστιο εγχείρημα χαρακτηρίζει τη μετάβαση από τα παλιά δελτία ταυτότητας, που θα ισχύουν έως το 2026, στα καινούργια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή Κυριακάτικη Έκδοση». Επιπρόσθετα, όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου, τα παλιά δελτία ταυτοτήτων υπολείπονται δραματικά των σύγχρονων διεθνών δεδομένων ασφαλείας σε αντίθεση με τα καινούργια που ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις, καθώς διαθέτουν ισχυρά και πλήρως επικαιροποιημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Eπίσης σημειώνει ότι κάθε εβδομάδα που περνάει θα γίνονται και περισσότερα ραντεβού διαθέσιμα στους πολίτες για να εκδώσουν το νέο δελτίο ταυτότητας, προσθέτοντας ότι είναι μια διαδικασία απλή και απόλυτα ασφαλής και χωρίς ταλαιπωρία. Αναλυτικά το άρθρο:

«Ήταν απαίτηση των καιρών να ενισχύσουμε την ασφάλεια των ταυτοποιητικών εγγράφων των Ελλήνων πολιτών. Το δελτίο ταυτότητας αποτελεί εργαλείο, που είναι απαραίτητο για τη συνύπαρξη μας σε μια ευνομούμενη κοινωνία και την παγκόσμια κοινότητα. Τα παλαιά δελτία ταυτότητας ξεκίνησαν να εκδίδονται το 1961 και υπολείπονται δραματικά των σύγχρονων διεθνών δεδομένων ασφαλείας, οπότε είναι ευκολότερο να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση εγκληματικών πράξεων.

Αντίθετα, τα νέα δελτία ταυτότητας Ελλήνων πολιτών ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις, καθώς διαθέτουν ισχυρά και πλήρως επικαιροποιημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Με τα νέα δελτία ταυτότητας διευκολύνεται η ελεύθερη διακίνηση των Ελλήνων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν και η διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων στο εξωτερικό, καθώς τα υπάρχοντα δελτία ταυτότητας υπολείπονται των διεθνών πρωτοκόλλων ασφαλείας και σύντομα - το 2026- δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Η ΕΕ διαθέτει την αυστηρότερη, σε παγκόσμιο επίπεδο, νομοθεσία για την προστασία και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις που τίθενται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Με τα επιχειρήματά μας, το προηγούμενο διάστημα, καταφέραμε να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους, ακόμα και εκείνους που είχαν πέσει θύματα κακόβουλης παραπληροφόρησης από διάφορα κέντρα. Οι αντιδράσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί και ήδη οι συμπολίτες μας σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας.

Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί, μέχρι τέλος Οκτωβρίου, γύρω στα 45.000 ραντεβού, και υπάρχουν δυνατότητες για να κλείνονται ραντεβού μέχρι τέλος Νοεμβρίου και σταδιακά, κάθε εβδομάδα που περνάει, θα υπάρχουν και περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού, καθώς η πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής θα εξελίσσεται και θα προσαρμόζεται στην πραγματικότητα των αιτήσεων.

Η διαδικασία είναι απλή και απόλυτα ασφαλής, χωρίς καμιά ταλαιπωρία για τον πολίτη. Μέχρι το 2026 τα σημερινά δελτία ταυτότητας ισχύουν πλήρως, οπότε ο χρόνος επαρκεί για να ολοκληρώσουμε το έργο, καθώς η μετάβαση αυτή είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, από κάθε άποψη.»

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Η μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα αποτελεί δέσμευσή μας

«Θωρακιζόμαστε για να μπορέσουμε να ξεριζώσουμε στην κυριολεξία, σε όλους τους τομείς, τη διαφθορά χωρίς να παραβλέπουμε ακόμη και μικρότερα πράγματα που μπορεί να καταλήξουν να γίνονται μεγάλα» επισήμανε . 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Η βία είναι η πιο απεχθής μορφή της ανθρώπινης συμπεριφοράς

Απευθυνόμενος στους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ ευχήθηκε, «όλοι εμείς, πραγματικά αντλώντας το παράδειγμα αυτού του σπουδαίου Αξιωματικού, κάθε μέρα όλο και περισσότερο να προάγουμε την ασφάλεια των Ελλήνων».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Περισσότεροι από 700 οι αστυνομικοί στην Θεσσαλονίκη

«Το μέτρο της ενίσχυσης της αστυνόμευσης είναι μόνιμο και εμπεδώνεται κάθε ημέρα και περισσότερο, έτσι ώστε οι πολίτες στις μεγάλες πόλεις να αποκτήσουν το μεγάλο και αυτονόητο αγαθό της ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης για UEFA: Να συμμορφωθούν όλοι με τις υποδείξεις της αστυνομίας

Ερωτηθείς για την ίδρυση του «ελληνικού FBI», ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως πρόκειται για μια καινούργια υπηρεσία, με πανελλαδική ευθύνη και δικαιοδοσία, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ).