ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katrinis-kinal
Φώτο: Μιχάλης Κατρίνης

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση πλήττει τη σχέση εμπιστοσύνης πολιτών με θεσμούς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως οι Έλληνες αναζητούν μια πρόταση που θα εκφράζει την προοδευτική αντίληψη για το ρόλο και κυρίως την αυτονομία της πολιτικής.

Για «διαρκή, εκούσια ή ακούσια, προσπάθεια φθοράς των θεσμών από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία πλήττει καίρια τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα», μίλησε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας την ότι αυτό γίνεται «για να καλύψει τα ανομήματά της, να ποδηγετήσει τους θεσμούς και να ελέγξει με χειρουργική ακρίβεια τους αρμούς της εξουσίας, κάτι που επιχείρησε, αλλά δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως ανέφερε ο κ. Κατρίνης «η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει της δίνει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, όπως ο έλεγχος της λειτουργίας ανεξάρτητων αρχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν με την ΑΔΑΕ» και μάλιστα «αναζητώντας συμμάχους σε πρόθυμες δυνάμεις της ακροδεξιάς, στο κόμμα του κυρίου Βελόπουλου, με τον οποίο έγινε πολιτική συναλλαγή».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να χτίσει πάνω στις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση και να τους προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ, τις υπονομεύει, τις αφυδατώνει και τις εξουδετερώνει, με αλλαγές που διενεργούνται λίγες ώρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αγνοώντας τις αντιθέσεις των θεσμικών φορέων της αυτοδιοίκησης».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη γοήτευε πάντοτε η συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα πανίσχυρο, κλειστό και απολύτως ελεγχόμενο κέντρο, όπως λειτουργεί σήμερα το επιτελικό κράτος, το οποίο κάηκε στις φωτιές, βούλιαξε στο χιόνι, βυθίστηκε στις πλημμύρες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε επίσης για «δυσανεξία της κυβέρνησης στο διάλογο, τη συνεργασία και τη συνεννόηση με τους κοινωνικούς φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις», που μάλιστα «επεκτείνεται και στη διαχείριση ζητημάτων μείζονος εθνικής σημασίας, αφού ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πιστεύει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, δεν ενημερώνει κανέναν και θεωρεί ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αποτελεί προσωπική του υπόθεση». Σχολίασε μάλιστα με νόημα ότι «αν ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που θα επικυρώσουν τετελεσμένα και αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι έχει σχέση με το Αιγαίο ή την Κύπρο, ας τις αναζητήσει αλλού, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για αυτό το ρόλο».

Καταλήγοντας ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι «οι Έλληνες αξιώνουν ένα αποτελεσματικό κράτος ευθύνης και δικαίου, δίπλα στον πολίτη, στο οποίο θα λειτουργούν οι θεσμοί» και ότι «εκεί έξω υπάρχει μια μεγάλη και πλατιά δημοκρατική πλειοψηφία που αναζητά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και απαιτεί μια αξιόπιστη, σύγχρονη και δημοκρατική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, μια πρόταση που θα εκφράζει την προοδευτική αντίληψη για το ρόλο και κυρίως την αυτονομία της πολιτικής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Να υπάρξει ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας ικανό να κυβερνήσει

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει την προσπάθεια των τελευταίων δυο ετών που έχει κάνει το κόμμα στην άσκηση τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Η εικόνα και το αφήγημα της κυβέρνησης έχουν καταρρεύσει

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση που εμμένει να μην μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής σημειώνοντας ότι η Ελλάδα καταγράψει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα από τα κράτη της ευρωζώνης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Ο κ. Μητσοτάκης υπέστη εκκωφαντική αποδοκιμασία στις ευρωεκλογές

«Σήμερα το πρωί άλλαξε εκ νέου γνώμη, ανέβαλε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και προχώρησε σε ανασχηματισμό παραλυτικών και εσωκομματικών ισορροπιών» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βέλη» από την αντιπολίτευση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Για άγονο ανασχηματισμό κάνουν λόγο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζεται με κομματικούς συμβιβασμούς.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Να υπάρξει συνένωση δυνάμεων για την προστασία των παιδιών

«Η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα. Θα πρέπει να στελεχώσει τα σχολεία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς» τόνισε ο κ. Κατρίνης.