ΓΔ: 2666.33 -0.74% Τζίρος: 106.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:07:38
katrinis-kinal
Φώτο: Μιχάλης Κατρίνης

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση πλήττει τη σχέση εμπιστοσύνης πολιτών με θεσμούς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως οι Έλληνες αναζητούν μια πρόταση που θα εκφράζει την προοδευτική αντίληψη για το ρόλο και κυρίως την αυτονομία της πολιτικής.

Για «διαρκή, εκούσια ή ακούσια, προσπάθεια φθοράς των θεσμών από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία πλήττει καίρια τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα», μίλησε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας την ότι αυτό γίνεται «για να καλύψει τα ανομήματά της, να ποδηγετήσει τους θεσμούς και να ελέγξει με χειρουργική ακρίβεια τους αρμούς της εξουσίας, κάτι που επιχείρησε, αλλά δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως ανέφερε ο κ. Κατρίνης «η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει της δίνει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, όπως ο έλεγχος της λειτουργίας ανεξάρτητων αρχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν με την ΑΔΑΕ» και μάλιστα «αναζητώντας συμμάχους σε πρόθυμες δυνάμεις της ακροδεξιάς, στο κόμμα του κυρίου Βελόπουλου, με τον οποίο έγινε πολιτική συναλλαγή».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να χτίσει πάνω στις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση και να τους προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ, τις υπονομεύει, τις αφυδατώνει και τις εξουδετερώνει, με αλλαγές που διενεργούνται λίγες ώρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αγνοώντας τις αντιθέσεις των θεσμικών φορέων της αυτοδιοίκησης».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη γοήτευε πάντοτε η συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα πανίσχυρο, κλειστό και απολύτως ελεγχόμενο κέντρο, όπως λειτουργεί σήμερα το επιτελικό κράτος, το οποίο κάηκε στις φωτιές, βούλιαξε στο χιόνι, βυθίστηκε στις πλημμύρες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε επίσης για «δυσανεξία της κυβέρνησης στο διάλογο, τη συνεργασία και τη συνεννόηση με τους κοινωνικούς φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις», που μάλιστα «επεκτείνεται και στη διαχείριση ζητημάτων μείζονος εθνικής σημασίας, αφού ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πιστεύει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, δεν ενημερώνει κανέναν και θεωρεί ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αποτελεί προσωπική του υπόθεση». Σχολίασε μάλιστα με νόημα ότι «αν ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που θα επικυρώσουν τετελεσμένα και αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι έχει σχέση με το Αιγαίο ή την Κύπρο, ας τις αναζητήσει αλλού, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για αυτό το ρόλο».

Καταλήγοντας ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι «οι Έλληνες αξιώνουν ένα αποτελεσματικό κράτος ευθύνης και δικαίου, δίπλα στον πολίτη, στο οποίο θα λειτουργούν οι θεσμοί» και ότι «εκεί έξω υπάρχει μια μεγάλη και πλατιά δημοκρατική πλειοψηφία που αναζητά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και απαιτεί μια αξιόπιστη, σύγχρονη και δημοκρατική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, μια πρόταση που θα εκφράζει την προοδευτική αντίληψη για το ρόλο και κυρίως την αυτονομία της πολιτικής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Παπανδρέου για την ενεργοποίηση του Achaia Pass στην Πάτρα

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρενέβη στη Βουλή ζητώντας άμεσα μέτρα για το Achaia Pass, στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα την έγκριση και ενεργοποίησή του, με τον Παπανδρέου να τονίζει την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση εξυπηρετεί ολιγοπώλια λόγω 7ετών εξαρτήσεων

Ο Κώστας Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικές που μειώνουν την αγοραστική δύναμη, υποστήριξε πως εξυπηρετεί τα ολιγοπώλια και έκρινε ως ανεπαρκείς τις 120 δόσεις και τη μη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει τις λαθροχειρίες κανόνα στην επικοινωνία

Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε στις αιτιάσεις Τσίπρα για υπερπλεονάσματα και στα στελέχη ΠΑΣΟΚ για τις 120 δόσεις, λέγοντας πως η κυβέρνηση μειώνει φόρους, δημιουργεί θέσεις εργασίας και αυξάνει τα έσοδα χωρίς αύξηση φορολογίας.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ανδρουλάκη - Αποστολάκη τη Δευτέρα το μεσημέρι

Αύριο στις 12:00 ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθεί με τον ανεξάρτητο βουλευτή Ευάγγελο Αποστολάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Το βράδυ, στις 22:00, θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή «Ευθέως» του ΕΡΤnews.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ φέρνει παράδειγμα Ιταλίας, εμείς δεν ρισκάρουμε τη χώρα

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε στο ACTION 24 ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες όσο επιτρέπουν οι δυνατότητες της οικονομίας, με ενισχύσεις στα καύσιμα και μέτρα που θα αξιολογούνται κάθε δεκαπενθήμερο λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανεπαρκή μέτρα και ξεκάθαρη αποτυχία της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση για ημίμετρα και αδυναμία σύγκρουσης με τα ολιγοπώλια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρωζώνη.