ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άκης Σκέρτσος ομιλία

Α. Σκέρτσος: Πρόοδος καταγράφεται στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια

Σε πέντε θετικά στοιχεία σχετικά με την απασχόληση στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επέλεξε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και σε ανάλυσή του παραθέτει στοιχεία για το χώρο της εργασίας στη χώρα μας.

«Η ελληνική αγορά εργασίας απέχει ακόμη αρκετά για να συγκλίνει σε μισθούς και συνθήκες με τις οικονομίες της δυτικής Ευρώπης», αναγνωρίζει εν πρώτοις, «όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται τόσο στη φορολογία όσο και στην λειτουργία της αγοράς εργασίας, καταγράφονται 5 αδιαμφισβήτητα και πολύ θετικά στοιχεία προόδου».

Αυτά είναι:

  • Σημαντική ποσοτική βελτίωση στις θέσεις εργασίας. Η μεγάλη αύξηση των εργαζομένων και των θέσεων απασχόλησης (με μείωση της ανεργίας που προσεγγίζει τις 7 μονάδες). Σύμφωνα με την Εργάνη +398.385 μισθωτοί εργαζόμενοι απέκτησαν δουλειά στα 4 χρόνια από τον Ιούλιο 2019 έως τον Ιούλιο 2023 (+17,3%).
  • Σημαντική μισθολογική βελτίωση στα εισοδήματα. Η Εργάνη καταγράφει αύξηση του μέσου μισθού, από 1036 ευρώ/μήνα τον Ιούλιο 2019 σε 1190 ευρώ/μήνα τον Ιούλιο 2023.
  • Σημαντική ποιοτική βελτίωση στο μίγμα των θέσεων εργασίας. Η οικονομία μας δημιουργεί πλέον πολύ περισσότερες θέσεις μόνιμης (αντί μερικής) απασχόλησης. Σύμφωνα πάλι με την ΕΡΓΑΝΗ οι νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης εμφανίζουν να δημιουργούνται τρεις φορές πιο γρήγορα από τις θέσεις μερικής απασχόλησης (+438.172 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης - αύξηση 25% συγκριτικά με Ιούλιο 2019 vs +64.343 νέες θέσεις μερικής απασχόλησης - αύξηση 9,5% συγκριτικά με Ιούλιο 2019).
  • Βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας. Η ανεργία των γυναικών σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχει μειωθεί κατά 7,3 μονάδες σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 (από 21,7% σε 14,4%), ενώ των ανδρών έχει μειωθεί κατα 5,8 μονάδες (από 14% σε 8,2%). Η ανεργία των νέων 18-25 ετών αν και παραμένει υψηλή, έχει μειωθεί επίσης εντυπωσιακά κατά 14,6 μονάδες από 37,1% σε 22,5%.
  • Η μείωση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, όπως καταγράφεται με την αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων του ΕΦΚΑ κατά 25% στην τετραετία (από 9,8 δις σε 12,4 δις ευρώ), δηλαδή σε ποσοστό μεγαλύτερο από την αύξηση της απασχόλησης».

Εν κατακλείδι, «σημαίνουν όλα αυτά πως ζούμε σε εργασιακό παράδεισο;», διερωτάται ο υπουργός Επικρατείας και απαντά: «Σε καμιά περίπτωση. Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά βήματα για να κατακτήσουμε την ευρωπαϊκή εργασιακή κανονικότητα. Σίγουρα όμως δεν ζούμε και σε κάποιον "εργασιακό μεσαίωνα" σαν αυτόν που επίμονα και μίζερα περιγράφουν στον ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζοντας σε αυτές τις περιγραφές και τον νέο τους αρχηγό.

Οι ρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας παρέχουν την κατάλληλη ισορροπία ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και ταυτόχρονα προστασίας των εργαζομένων και των εισοδημάτων. Κι αυτό το επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία. Όχι κάποια δοξασία», καταλήγει ο Ά. Σκέρτσος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Επαναφορά του 13ου μισθού στους δημοσίους στη ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε νέο κοινωνικό συμβόλαιο για εργασία, μισθούς και συντάξεις, με σταδιακή επαναφορά του 13ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για προστασία από τον πληθωρισμό.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρένα Δούρου συναντήθηκε με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών

Η Ρένα Δούρου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει διαρκώς τις γυναίκες επιχειρηματίες και ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις δυνατότητές τους, ενώ υπογράμμισε πως η ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι βασικός στόχος του κόμματος.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Επαφές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με φορείς της πόλης

Η Ρένα Δούρου συνάντησε μέλη του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας, τονίζοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις γυναίκες επιχειρηματίες. Ο Νίκος Παππάς επισκέφθηκε το λιμάνι Θεσσαλονίκης, ζητώντας άμεση υλοποίηση έργων.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ: Γιατί το επάγγελμα του εκπαιδευτικού παύει να ελκύει

Η μελέτη του ΚΑΝΕΠ/ΕΕ για το εκπαιδευτικό επάγγελμα στην Ελλάδα αναδεικνύει πως οι όροι εργασίας, η επαγγελματική σταθερότητα και η παρουσία αναπληρωτών έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με την προσωρινότητα να γίνεται μόνιμη.
Επενδύσεις στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ManpowerGroup: Αισιόδοξες οι προοπτικές απασχόλησης για το δ' τρίμηνο 2026

Αισιοδοξία στην ελληνική αγορά εργασίας για το δ' τρίμηνο του 2026, με τον δείκτη προοπτικών απασχόλησης να αυξάνεται στις 15 μονάδες. Ισχυρότερες προσλήψεις αναμένονται σε τουρισμό, ξενοδοχεία και εστίαση.
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτημα για το κόστος συμμετοχής της ΔΥΠΑ στη ΔΕΘ από την Αριστερά

Η Ελ. Αριστερή Συμπαράταξη ζητά απαντήσεις για το κόστος παρουσίας της ΔΥΠΑ στη ΔΕΘ, αναφέροντας πως η δαπάνη ίσως ξεπερνά τα 500.000 ευρώ και εκφράζει ανησυχίες για σπατάλη πόρων και προβλήματα στη λειτουργία της Υπηρεσίας.