ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PASOK-KINAL
Shutterstock

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αυξάνεται ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των τροφίμων, παρά τη μεγάλη μείωση στις τιμές της ενέργειας.

Tη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού στα είδη διατροφής της τάξης του 9,4% για ένα ακόμη μήνα, τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος.

Συγκεκριμένα σημειώνει πώς βασικά είδη διατροφής και ευρείας κατανάλωσης εμφάνισαν ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις από τον μέσο όρο του πληθωρισμού τροφίμων, με τις αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών να ανέρχονται στο 17,7%, των ελαίων στο 16,1%, στα φρούτα στο 13,9%, στην κατηγορία νερό - αναψυκτικά - χυμοί στο 13,9%, ενώ άνοδο 11,8% εμφανίζουν οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι το ράλι στις τιμές των τροφίμων λαμβάνει χώρα, παρά τη μεγάλη μείωση στις τιμές της ενέργειας (κατά 82% για το φυσικό αέριο, κατά 20,7% στο πετρέλαιο). «Το μεγάλο ερώτημα προς την κυβέρνηση είναι τι θα γίνει τους επόμενους μήνες με τις τιμές στα τρόφιμα, μετά τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη σχεδόν σίγουρη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Υπάρχει σχέδιο αναχαίτισης των επιπτώσεων που θα οδηγήσουν για ακόμη μια φορά στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών;», υπογραμμίζει.

Ακόμη παρατηρεί ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται αυξητικά εδώ και 27 συνεχόμενους μήνες κι επικρίνει την κυβέρνηση ότι «παραμένει θεατής της ακρίβειας, δεν πραγματοποιεί ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, ενώ αφήνει χωρίς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές».

Προσθέτει ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και την προστασία του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών συνολικά, αποτελούν τη μόνη ασφαλή και δίκαιη επιλογή για την έξοδο της κοινωνίας από το τούνελ της κρίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια έχουν αποτύχει

«Ο πρωθυπουργός επίσης έλεγε ότι κρατά σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ για να μαζεύει υπερέσοδα και να τα διανέμει με το marketpass, το οποίο όμως μετά τις εκλογές καταργήθηκε ενώ ο ΦΠΑ παρέμεινε υψηλός» είπε ο κ. Κατρίνης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ταμείο Οικονομικής Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας προτείνει ο Ν. Ανδρουλάκης

«Το ταμείο αυτό θα μπορεί να στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστική και εξωστρεφή παραγωγική βάση με πολλές καλές θέσεις εργασίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Ανυπεράσπιστοι οι πολίτες στην πλημμύρα των αυξήσεων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να παταχθεί η αισχοκέρδεια στην αγορά, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει παραμένει για αρκετούς μήνες σε διψήφια ποσοστά.