ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
SEB-SEV-Papalexopoulos
Φωτο: ΣΕΒ

Δ. Παπαλεξόπουλος: Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει, αλλά πολύ πιο αργά απ' όσο χρειάζεται.

«Έχουμε πολλούς λόγους για να αισιοδοξούμε, αλλά κανέναν για να επαναπαυόμαστε. Η συγκυρία, παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας, είναι θετική για μια τόσο κρίσιμη καμπή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στην τοποθέτησή του απόψε σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

«Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, και για τα επόμενα 2-3 χρόνια το πεδίο προδιαγράφεται θετικό, παρά τις μεγάλες, νέες προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή. Έχουμε την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν βελτιώσει τη θελκτικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, παρά τις πολλές εξωγενείς προκλήσεις. Μετά από μια δεκαετή επενδυτική ανομβρία, σήμερα υπάρχει μια σημαντική λίστα επενδύσεων και έργων, ιδιαίτερα σοβαρή χρηματοδοτική προοπτική από την Ευρώπη, και μεγάλη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα οι εξαγωγές ακολουθούν αυξητική πορεία, με τις βιομηχανικές να έχουν τριπλασιαστεί από το 2010, ενώ το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, άνθιση», ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Όπως δε, πρόσθεσε, «η κοινωνία δείχνει, πιο έτοιμη και πιο απαιτητική από ποτέ, το αποτέλεσμα των εκλογών νομιμοποιεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», αλλά και το ότι «η χώρα έχει επιτύχει μια αναπτυξιακή ορμή, δεν σημαίνει πως νομοτελειακά θα πετύχουμε την αναγκαία ανθεκτικότητα, συμπεριληπτικότητα και βιωσιμότητα, σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει, αλλά πολύ πιο αργά απ' όσο χρειάζεται, ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ιδιωτικού, αλλά και του δημοσίου τομέα, υπολείπεται ακόμα των αναγκών της εποχής. Επίσης, οι υποδομές για την πράσινη ανάπτυξη υστερούν, ενώ και οι ξένες επενδύσεις που δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία και παραγωγικές θέσεις εργασίας, παραμένουν σχετικά χαμηλό ποσοστό του συνόλου.  

Ο κ. Παπαλεξόπουλος έδωσε το σήμα του επείγοντας, καθώς όπως είπε, το 2030 δεν είναι και τόσο μακριά, και οι όποιες τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν από σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε 10 στόχους για το 2030:  

  •    Επενδύσεις: Διπλάσιες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, με ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία και τις δουλειές.
  •    Σύνδεση έρευνας με επιχειρήσεις: 100πλασιες συνεργασίες επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
  •    Καινοτομία: Τριπλάσια κεφαλαιοποίηση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.
  •    Συνεισφορά μεταποίησης: Ακόμα περισσότερες καινοτόμες μεταποιητικές επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στο 15% του ΑΕΠ.
  •    Επιχειρηματική μεγέθυνση: Διπλάσιες μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν, εξάγουν και δημιουργούν απασχόληση και διαμορφώνουν ένα τύπο ελληνικού «Mittelstand».
  •    Ενδο-επιχειρησιακή κατάρτιση: Μια κουλτούρα, όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων καταρτίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους της.
  •    Ορθολογική φορολογία μισθωτών: Σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση ώστε οι μισθωτοί να μην σηκώνουν υπέρμετρο βάρος.
  •    Απονομή δικαιοσύνης: Υπερδιπλάσια ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης. 
  •    Γραφειοκρατία και πολυνομία: Μισή παραγωγή νόμων.
  •    Εισοδήματα: Μέσοι μισθοί βελτιωμένοι κατά τουλάχιστον 50%. 

Ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε αμφιβολία για το αν στην Ευρώπη υπάρχει πολιτική βούληση για αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης. Επεσήμανε τέλος, ότι η πολιτεία και οι επιχειρήσεις καλούνται να αναπτύξουν νέες ικανότητες για να μην μείνουν πίσω. «Πιστεύω πώς οι προκλήσεις δεν μπορεί να λυθούν μόνο από τις επιχειρήσεις, ή μόνο από την πολιτεία. Για αυτό προτείνουμε τρόπους να δουλέψουμε ακόμα πιο συνεργατικά, ώστε να καταφέρουμε ως χώρα να πάμε ακόμα καλύτερα, βάζοντας την οικονομία σε μια τροχιά συμπεριληπτικής και βιώσιμης ανάπτυξης και διατηρήσιμης κοινωνικής ευημερίας» είπε.  
 
Σημειώνεται ότι παρών στη συνέλευση ήταν ο πρέσβης του Ισραήλ στη Ελλάδα, Νόαμ Κατζ, προς τον οποίο ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε την αλληλεγγύη του Συνδέσμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kiriakos mitsotakis, kyvernisi, prothipourgos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός πλέον η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, αναφέρθηκε επίσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ κάλεσε τους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν από τη χώρα, τα προηγούμενα χρόνια, να επιστρέψουν.
businessdaily-Mitsotakis-Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στήριξη καταναλωτών με έκτακτο τέλος στην ενέργεια

«Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική ενέργεια ηλεκτρικής ενέργειας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχάλης Κατρίνης: Τα κόμματα δεν είναι κέντρα διερχομένων

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να μη συμβιβαστεί με την εικόνα ενός μικρομεσαίου κόμματος του 13% και του 15% που θα έχει στόχο τη δεύτερη θέση. «ΠΑΣΟΚ και Μητσοτάκης δεν πάνε μαζί»