ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agathakis admie

K. Αγαθάκης: Ο ΑΔΜΗΕ θα συνδράμει στην ψηφιακή ασφάλεια των υποδομών

Ο κ. Αγαθάκης τόνισε ότι στρατηγική επιλογή της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ είναι να χτιστεί μία πολυεπίπεδη ασπίδα προστασίας με την χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Εκμάθηση.

Την ολοκληρωμένη στρατηγική του ΑΔΜΗΕ για τη θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού, παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΑΔΜΗΕ κ. Κωνσταντίνος Αγαθάκης, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο CyberGreece.

Ο κ. Αγαθάκης αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα δράσεων που υλοποιεί ο Διαχειριστής στον τομέα της Πληροφορικής, όπως η ψηφιοποίηση Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης και Υποσταθμών, η επέκταση του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών και ο εκσυγχρονισμός του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς για τον έλεγχο και την επικοινωνία κρίσιμων ηλεκτρικών υποδομών, στα πρότυπα των πλέον σύγχρονων ευρωπαίων Διαχειριστών. Μίλησε επίσης για την ψηφιακή μετάβαση του ίδιου Διαχειριστή (DigitalTSO) μέσα από την ανάπτυξη τεχνολογικά εξελιγμένων συστημάτων τόσο για τις διαδικασίες της ίδιας της εταιρείας όσο για την υποστήριξη της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια, ο κ. Αγαθάκης τόνισε ότι στρατηγική επιλογή της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ είναι να χτιστεί μία πολυεπίπεδη ασπίδα προστασίας με την χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Εκμάθηση. Όπως είπε, προς αυτή την κατεύθυνση, ο Διαχειριστής ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία το 2022 ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρησιακής Ασφάλειας (Security Operations Center), για την έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή ενδεχόμενων κυβερνοαπειλών.

Ο κ. Αγαθάκης εξήγησε ότι το Κέντρο Επιχειρησιακής Ασφάλειας (SOC) του ΑΔΜΗΕ έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε σε επόμενη φάση να μπορεί να επεκταθεί και να συνδράμει στη διαχείριση περιστατικών ασφαλείας στις κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Τέλος, επεσήμανε ότι για να υποστηριχθεί ο στρατηγικός αυτός σχεδιασμός είναι απαραίτητη η συνεργασία με τα Κέντρα Ελέγχου Κυβερνοασφάλειας (SOC) των υπολοίπων ευρωπαίων Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (TSOs) για την έγκαιρη πληροφόρηση και για την αμφίδρομη μεταφορά τεχνογνωσίας καθώς και η διασύνδεση με την εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας CSIRT με στόχο την ενίσχυση της κυβερνοάμυνας και την ολιστική προστασία των υποδομών της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα καθιερώνεται ως ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη

Στη συνάντηση με την Ευρωπαία εκπρόσωπο, ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία και επισήμανε τα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη γραμμής υψηλής τάσης με την Αλβανία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Η μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα αποτελεί δέσμευσή μας

«Θωρακιζόμαστε για να μπορέσουμε να ξεριζώσουμε στην κυριολεξία, σε όλους τους τομείς, τη διαφθορά χωρίς να παραβλέπουμε ακόμη και μικρότερα πράγματα που μπορεί να καταλήξουν να γίνονται μεγάλα» επισήμανε .