ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tatoi
Φώτο: ΑΠΕ

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του ΥΠΠΟ στο πρώην βασιλικό Κτήμα στο Τατόι

Η στρατηγική μας ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και εξυπηρετεί την ενεργειακή εξοικονόμηση τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Εντός χρονοδιαγραμμάτων προχωρούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση του συνόλου των δικτύων υποδομών λειτουργικότητας στο πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, όπως πληροφορεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Στο στάδιο της δημοπράτησης βρίσκεται, ήδη, το έργο των δικτύων υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, πυρόσβεσης, ηχητικών αναγγελιών, τηλεπικοινωνιών, διανομής ρεύματος και της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων. Ο συνολικός σχεδιασμός των δικτύων υποδομών στο Κτήμα ολοκληρώνεται με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, της περίφραξης, της σήμανσης, των χώρων στάθμευσης και του συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων με διαλογή στην πηγή, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Την ευθύνη υλοποίησης των έργων έχει η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων (ΔΠΑΝΣΜ), στο ευρύτερο πλαίσιο της προστασίας, αποκατάστασης, ανάδειξης και απόδοσης νέων χρήσεων στο πρώην βασιλικό Κτήμα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «η κατασκευή στο Τατόι του συνόλου των δικτύων υποδομών λειτουργικότητας αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία, την ανάδειξη και τη σωστή λειτουργία του Κτήματος. Ο σχεδιασμός μας ακολουθεί τις αρχές του σεβασμού στην ιστορική μνήμη. Στόχος μας είναι αξιοποίηση των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων του τόπου, η αποκατάσταση του πολιτιστικού και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η στρατηγική μας ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, εξυπηρετεί την ενεργειακή εξοικονόμηση, την ανακύκλωση των υλικών, την προσαρμογή στο περιβάλλον, τη λειτουργικότητα, την αισθητική και κατασκευαστική αρτιότητα του συνόλου των επεμβάσεων. Ειδική μέριμνα αναλαμβάνουμε για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ τόσο στα κτήρια, όσο και στις επιμέρους περιοχές του Κτήματος. Κυρία επιδίωξη του σχεδιασμού μας είναι οι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν και να συμμετέχουν σε όλες δραστηριότητες εντός του χώρου, με δεδομένο ότι το Τατόι αποτελεί ένα πολιτιστικό και φυσικό πάρκο αναψυχής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, αυτή η β' φάση ωρίμανσης των μελετών για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού κατασκευής των δικτύων υποδομών περιλαμβάνει:

  • Δίκτυο και σύστημα ελέγχου/φύλαξης και περίφραξης του κεντρικού ιστορικού πυρήνα.
  • Διαμορφώσεις του ευρύτερου περιβάλλοντος των κτηρίων και των διαδρομών με εξωτερικό φωτισμό και στοιχεία αστικού εξοπλισμού.
  • Πινακίδες σήμανσης για τον προσανατολισμό των επισκεπτών, την πληροφόρηση για τα μνημεία, το τοπίο και τις δραστηριότητες εντός του Κτήματος, αλλά και για την κυκλοφορία των οχημάτων.
  • Χώρους στάθμευσης στις εισόδους και συνοδά συγκοινωνιακά έργα και έργα οδοποιίας.
  • Ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης αστικών αποβλήτων με πέντε κλάσματα διαλογής στην πηγή.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mendoni-politismos-delphi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Έργα Πολιτισμού 80 εκατ. ευρώ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου

«Η πολιτιστική μας κληρονομιά, υλική και άυλη είναι ένας τεράστιος οικονομικός και αναπτυξιακός μοχλός, που προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στην τοπική και περιφερειακή οικονομία» επισήμανε η κ. Μενδώνη.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη για Στυλιανοπούλου: Υπήρξε μια διακριτική παρουσία στον χώρο

«Είχε πάντοτε τον δικό της διακριτό τρόπο να ερμηνεύει πηγαία, με μπρίο και έμπνευση, τους χαρακτήρες που υποδύθηκε, αφήνοντας πάντοτε ξεχωριστό αποτύπωμα» υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Δρομολογεί την εξαγορά της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως: «Το βιομηχανικό συγκρότημα της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα βιομηχανικής και οικοδομικής αρχιτεκτονικής της εποχής».
cinema-kinimatografos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ελλάδας - Ινδίας με επίκεντρο τις κινηματογραφικές παραγωγές

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, δήλωσε: «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και είμαστε έτοιμοι αυτό το φάσμα συνεργασίας να το διευρύνουμε και στον τομέα του Πολιτισμού».
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων από τη Βέρνη της Ελβετίας

Πρόκειται για ένα θραύσμα λίθινης επιγραφής κι ένα θραύσμα μαρμάρινου ιωνικού κιονοκράνου. Στο θραύσμα λίθινης επιγραφής διαστάσεων 0,186μ. Χ 0,169μ. Χ 0,086μ., σώζονται αποσπασματικά πέντε στίχοι με κύρια ονόματα.