ΓΔ: 1491.71 -0.13% Τζίρος: 92.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
SYRIZA, Stefanos Kasselakis
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Οι κινήσεις ανατροπής Κασσελάκη και οι τρεις κρίσιμες αναμετρήσεις

Οι διαγραφές στελεχών μέσω Twitter, οι τρεις ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ, οι φήμες για νέο κόμμα και οι «μάχες» σε Επιτροπή Δεοντολογίας, Κεντρική Επιτροπή και Συνέδριο. Αποστάσεις ασφαλείας τηρεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέσω τηλεοράσεως σε απευθείας σύνδεση, το πανελλήνιο παρακολουθεί τη βασανιστική διαδικασία διάσπασης ενός κόμματος που μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας. 

Με τη συμπλήρωση 30 ημερών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, έχει ήδη στείλει στο Πειθαρχικό, με το ερώτημα της διαγραφής, τέσσερα ιστορικά στελέχη, με την κατηγορία ότι λειτουργούν ως «τηλεοπτικοί χορηγοί του Μητσοτάκη» και από την άλλη, οι κύριοι Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Τζουμάκας και Βίτσας ξεκαθαρίζουν ότι η νέα ηγεσία δεν έχει λευκή επιταγή. 

Η εσωκομματική μάχη στην Κουμουνδούρου έχει αποκτήσει υπαρξιακά χαρακτηριστικά, με τα στελέχη του κόμματος να βρίσκονται στα χαρακώματα επιλέγοντας ο καθένας ξεχωριστά ένα από τα τρία στρατόπεδα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί. 

Οι λεγόμενοι «προεδρικοί» που στέκονται τους τελευταίους δύο μήνες στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ο Ε.Αποστολάκης, ο Π.Πολάκης, η Θ.Τζάκρη, η Δ. Αυγέρη, ο Ν. Παππάς, ο Γ. Τσίπρας, ο Π. Ρήγας και ο Γ. Καραμέρος. 

Απέναντί τους, μια πολυπληθής ομάδα πρώην υπουργών και στελεχών από τη «γέννηση» του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να φιγουράρει ως επικεφαλής της τάσης που φέρει το όνομα «Ομπρέλα» και μαζί του τάσσονται ο Ν. Φίλης, ο Π. Σκουρλέτης, ο Δ.Βίτσας, ο Ν. Βούτσης, ο Ν. Ξανθός, η Α. Καββαδία, η Π. Πέρκα και ο Δ.Τζανακόπουλος.  

Μια τρίτη ομάδα, τηρεί - για την ώρα - στάση αναμονής, με την Έφη Αχτσιόγλου να έχει αποδεχτεί μεν το αποτέλεσμα της κάλπης για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, αλλά να επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε όσα αναφέρει το καταστατικό και τους συντρόφους της. Δίπλα της ο Α. Χαρίτσης, ο Ν. Ηλιόπουλος, ο Γ. Ραγκούσης, και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του κόμματος Α.Κοτσακάς, καθώς και ο Δ. Τεμπονέρας, ο οποίος μόλις πρόσφατα δήλωσε δημοσίως ότι «το αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης πρέπει να είναι σεβαστό από όλους, αλλά το αποτέλεσμα δεν συνιστά ούτε λευκή εξουσιοδότηση ούτε λευκή επιταγή». 

Νέο κόμμα;

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση για αποχώρηση των στελεχών της «Ομπρέλας» από το κόμμα, θεωρείται ως ειλημμένη, ενώ την ίδια ώρα, εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με υπογραφές κατά της ηγεσίας.

Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε και η κίνηση του Δημήτρη Βίτσα να αφήσει να εννοηθεί ότι βρίσκεται στα σκαριά η ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα συσταθεί άμεσα και στόχος είναι να συμμετάσχει τον Μάιο στις ευρωεκλογές, υπό την ονομασία «Ανανεωτική και οικολογική, ριζοσπαστική Αριστερά».

Θέμα ηγεσίας στις 11 Νοεμβρίου 

Μέχρι τότε, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, ακόμα και αυτό της ευθείας αμφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της ικανότητάς του να ηγείται του κόμματος, με τον Νίκο Φίλη να δίνει τον τόνο και να εμφανίζεται έτοιμος να θέσει θέμα για όσα λέει ο κ. Κασσελάκης και τα οποία - σύμφωνα με τον πρώην υπουργό - είναι έξω από τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του κόμματος και δεν εκπροσωπούν το ΣΥΡΙΖΑ. 

Όσοι τάσσονται υπέρ της ανατροπής Κασσελάκη προσδιορίζουν ημερολογιακά ως ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο, η κίνηση αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη να λάβει χώρα τον επόμενο μήνα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Νοεμβρίου, με το καταστατικό να προβλέπει ότι για μια τέτοια πρόταση, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 50% + 1 των μελών, ενώ αν το ποσοστό αυτό συμπληρωθεί, τότε συγκαλείται αμέσως έκτακτο συνέδριο, με μοναδικό θέμα την αλλαγή ηγεσίας.

Οι ισορροπίες στην Επιτροπή Δεοντολογίας 

Την ίδια στιγμή, με σκληρή γλώσσα απαντούν κύκλοι από την Κουμουνδούρου στις «πολεμικές» δηλώσεις Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη που έβαλαν στο στόχαστρό τους τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος με μια ανάρτηση στο X (Twitter) από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, τους έδειξε την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος, ενώ βάλλουν κατά των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, τονίζοντας ότι διακατέχονται από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη. 

Τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, εκεί όπου και θα κριθεί η «τύχη» των τεσσάρων στελεχών που παρέπεμψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με τις ισορροπίες να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, αφού 3 έως 4 μέλη πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», 6 έως 7 μέλη στους λεγόμενους «Προεδρικούς» και 4 έως 5 μέλη τηρούν στάση ουδετερότητας. 

Ζητούν παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα 

Άλλα στελέχη πάλι, ζητούν εδώ και τώρα παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου - όπως τονίζουν - να μπει ένα όριο στην εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο ίδιος πάντως, φαίνεται πως έχει επιλέξει τη στρατηγική της σιωπής, αποφεύγοντας να παρέμβει στα εσωκομματικά τεκταινόμενα, και να μπει στο κάδρο της κρίσης. 

Υπάρχουν και στελέχη, ωστόσο, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, που μιλούν ευθέως για «παράκεντρα» γύρω από τον πρώην πρόεδρο που δούλεψαν υπόγεια με έναν στημένο μηχανισμό και θυμίζουν με νόημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευθύνη για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και, άρα, έχει υποχρέωση να πει τη γνώμη του, από τη στιγμή που το κόμμα του οποίου ηγήθηκε κινδυνεύει με «απαξίωση και γελοιοποίηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες: Οι μετρήσεις και το ντιμπέιτ στη Βουλή

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για τους Σπαρτιάτες, η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις 18 μονάδες, ο Μητσοτάκης κάνει καμπάνια για την επιστολική ψήφο και το ντιμπέιτ μεταφέρεται από την τηλεόραση στη Βουλή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξαφνική καταιγίδα για το ντιμπέιτ, σκληρές δηλώσεις από τα κόμματα

Ανέβασε το θερμόμετρο η πρόταση Ανδρουλάκη για τηλεμαχία. «Ας αναμετρηθεί με τον Κασσελάκη», απαντά ο Π. Μαρινάκης. «Η ΝΔ δεν θέλει ντιμπέιτ για να μην ζητηθούν εξηγήσεις», ανταπαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
businessdaily-Mitsotakis-Farmakoviomixanoi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλάζιο συνέδριο συσπείρωσης ενόψει εκλογών: Τα διλήμματα και τα «αγκάθια»

Την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, ώστε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείο αναφοράς για το ποσοστό της ΝΔ, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019.
Mitsotakis, Bouli, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: Πρόταση δυσπιστίας της Τρίτη για τα Τέμπη

Καταλύτης εξελίξεων το δημοσίευμα για αλλοίωση των ηχητικών καταγραφών της νύχτας του τραγικού δυστυχήματος. Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ για πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση. «Καλοδεχούμενη», απαντά η κυβέρνηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ρυθμό ευρωεκλογών η κυβέρνηση: Περιοδείες, Συνέδριο και ψηφοδέλτιο

Περιοδείες αρχίζει ο πρωθυπουργός με χρονικό ορόσημο το Συνέδριο της ΝΔ στις 5 Απριλίου, ενώ ακολουθεί η δημοσιοποίηση του ευρωψηφοδελτίου. Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και η επιθετική τακτική της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ.
Alexis Tsipras, SYRIZA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό «χτύπημα» ετοιμάζει ο Τσίπρας, σχέσεις... οργής με Κασσελάκη

Δύο δημόσιες εμφανίσεις προγραμματίζει ο πρώην πρωθυπουργός, πριν και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ο Στ. Κασσελάκης σχεδιάζει «ξήλωμα» του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να εξαλείψει την επιρροή Τσίπρα.