ΓΔ: 1423.15 0.06% Τζίρος: 3.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:48:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Apple: Πέρασε στην αντεπίθεση με τεράστια επαναγορά μετοχών 120 δισ. δολ.

Ο τεχνολογικός κολοσσός πραγματοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που έχει γίνει στις ΗΠΑ και σπάει το δικό της ρεκόρ που κρατούσε από το 2018. Διψήφια η πτώση των πωλήσεων iPhone.

Μπορεί να συνολικά της έσοδα στο β' τρίμηνο να μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση για την Apple που είδε τις πωλήσεις των iPhone να πραγματοποιούν «βουτιά» 10% ωστόσο η μετοχή της ενισχύεται καθώς η διοίκηση του τεχνολογικού κολοσσού ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Σε μια κίνηση που ταιριάζει σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, η Apple ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε επιπλέον 110 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών. Με την ανακοίνωση αυτή, η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone ξεπερνά το δικό της ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αξία επαναγοράς που έχει ανακοινωθεί στις ΗΠΑ, ενώ είναι κατά 22% υψηλότερο από το περυσινό πρόγραμμα αξίας 90 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζουμε πως το 2018, ο τεχνολογικός γίγαντας ενέκρινε 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε επαναγορές μετοχών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ερευνών αγοράς Birinyi Associates και τα οποία χρονολογούνται από το 1999.

«Ένα εκπληκτικό νούμερο», δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers LLC, που σημείωσε ότι «η Apple μπορεί να αναγνωρίζει πλέον ότι γίνεται μια μετοχή αξίας που επιστρέφει χρήματα στους μετόχους και όχι μια μετοχή υψηλής ανάπτυξης που χρειάζεται τα μετρητά της για Ερευνα&Ανάπτυξη ή επέκταση».

Συνολικά, η Apple είναι υπεύθυνη για τις έξι από τις 10 μεγαλύτερες ανακοινώσεις επαναγοράς μετοχών που έχουν γίνει ποτέ στις ΗΠΑ. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης η Chevron Corp. και η Alphabet Inc.

Πτώση των πωλήσεων αλλά καλύτερα από τις προβλέψεις

Η Apple ανακοίνωσε επίσης αποτελέσματα τριμήνου μετά την αγορά την Πέμπτη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των επενδυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις που ήταν καλύτερες από τις εκτιμήσεις και προέβλεψε ότι θα επιστρέψει στην αύξηση των εσόδων της κατά την τρέχουσα περίοδο. Η Apple αύξησε επίσης το τριμηνιαίο μέρισμά της για δωδέκατη συνεχή χρονιά. Αυτό αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι η επιβράδυνση που έχει πλήξει την εταιρεία αμβλύνεται.

Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα που άφησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β' τριμήνου της Apple που κατέγραψε κέρδη 1,53 δολαρίων ανά μετοχή έναντι των προβλέψεων που έκαναν λόγο για 1,5 δολάριο. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 90,75 δισ. δολάρια, με τις πωλήσεις iPhone να φτάνουν τα 45,96 δισ. δολάρια, τα έσοδα από Mac ανήλθαν στα 7,5 δισ. δολάρια και τα έσοδα από άλλα προϊόντα ήταν στα 7,9 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν στα 23,9 δισ. δολάρια.

Στο 46,6% το μικτό περιθώριο, ενώ η Apple δεν παρείχε επίσημο guidance, ωστόσο ο CEO, Τιμ Κουκ, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι οι συνολικές πωλήσεις θα «αυξηθούν κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό» κατά το γ' τρίμηνο χρήσης. Η Apple κατέγραψε έσοδα 81,8 δισ. δολαρίων κατά το περσινό γ' τρίμηνο χρήσης.

Η Apple ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 23,64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένα κατά 2% έναντι των 24,16 δισ. δολαρίων την προηγούμενη περίοδο. Οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν κατά 10% αντανακλώντας την ασθενή ζήτηση για την τρέχουσα γενιά που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο. Οι πωλήσεις ήταν σύμφωνες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ο Κουκ σημείωσε ότι χωρίς τις αυξημένες πωλήσεις του περασμένου έτους, τα έσοδα από το iPhone θα εμφανίζονταν σταθερά, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα.

Οι πωλήσεις Mac αυξήθηκαν κατά 4%, αλλά εξακολουθούν να είναι κάτω από το υψηλό που κατεγράφη το 2022. Ο Cook είπε ότι οι πωλήσεις προήλθαν από τα νέα μοντέλα MacBook Air της εταιρείας που κυκλοφόρησαν με αναβαθμισμένο τσιπ M3 τον Μάρτιο.

Εκτός από το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, η Apple ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μέρισμα 25 σεντς ανά μετοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα πρώτα iPhone made in India και ο φορτιστής με προδιαγραφές Ευρώπης

Το iPhone 15 βγαίνει στην αγορά και φέρνει δύο μεγάλες αλλαγές: μέρος της παραγωγής γίνεται στην Ινδία, ενώ η Apple υποχρεώθηκε από τις Βρυξέλλες να υιοθετήσει φορτιστή USB. Τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει για τους χρήστες η Apple στα iPhone 14

Η Apple έδωσε μεγάλη προσοχή σε τεχνολογίες ασφάλειας, όπως η τεχνολογική ικανότητα εντοπισμού ενός ατυχήματος, αλλά και η δυνατότητα τηλεφωνικής κλήσης από ορεινές περιοχές για την ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξεκινά εκ νέου η παραγωγή των iphones στην Κίνα μετά την άρση του lockdown

Η εταιρεία Foxconn μετά από 56 ημέρες ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου της στην Κίνα, στον απόηχο της χαλάρωσης των μέτρων που έχει λάβει το Πεκίνο κατά του κορονοϊού.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δεν ενθουσιάζει το iPhone 14, «κόβονται» οι προβλέψεις για τις πωλήσεις

Οι μικρές βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη σειρά έχουν προκαλέσει γκρίνιες από ειδικούς και χρήστες. Μειώνονται οι προσδοκίες για τις πωλήσεις των εορτών και η Apple «παγώνει» τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής.