ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: PIxabay

Πώς τα κρυπτονομίσματα κάνουν κακό στο περιβάλλον

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αντιστοιχούν σε περίπου 800 τόνους εκπομπών διοξειδίου άνθρακα προκαλώντας νέο γύρο συζητήσεων για τα ψηφιακά νομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια απο τις μεγαλύτερες συζητήσεις στην παγκόσμια αγορά τα τελευταία χρόνια, ενώ ήδη χώρες όπως η Γαλλία βάζουν «μπλόκο» σε προσπάθειες όπως του Facebook να καθιερώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως, είναι πως η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων κάνει κακό στο περιβάλλον!

Το 2018, τα διαδικτυακά προγράμματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, εφαρμογές δηλαδή που τρέχουν στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη και πραγματοποιούν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με σκοπό το κέρδος, θα μπορούσαν να είχαν καταναλώσει 18,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky σχετικά με τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Το μέγεθος αυτό είναι συγκρίσιμο με το ποσοστό κατανάλωσης ισχύος της Πολωνίας και σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αντιστοιχούν σε περίπου 800 τόνους εκπομπών CO2.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή το cryptojacking μέσω προγραμμάτων περιήγησης είναι μια απειλή στην οποία μπορεί να υποβάλλονται πολλοί χρήστες εν αγνοία τους. Μπορεί να το προσέξουν μόνο αν ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα της ιστοσελίδας ή αν παρατηρήσουν ότι ορισμένοι διαδικτυακοί πόροι υπερφορτώνουν τις συσκευές τους κατά το άνοιγμα. Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η οποία χρησιμοποιεί τους επισκέπτες της εκάστοτε ιστοσελίδας για να επιτευχθεί ο στόχος. Οι ιδιοκτήτες των ιστότοπων μετατρέπουν τη χωρητικότητα των συσκευών των χρηστών τους σε κρυπτονομίσματα ενώ το πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη είναι ενεργό είτε λειτουργεί στο παρασκήνιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ιστοσελίδες ειδοποιούν τους χρήστες για την έκθεσή τους σε αυτόν τον μηχανισμό και ζητούν τη συγκατάθεσή τους, εξηγώντας ότι η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εκτελείται με σκοπό την απόκτηση χρημάτων από την ιστοσελίδα χωρίς να εμφανίζονται ενοχλητικές διαφημίσεις ή συνδρομές επί πληρωμή.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θεωρείται συνήθως μια αθώα δραστηριότητα που δεν έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια χρημάτων και καταναλώνει μόνο μια μικρή ποσότητα ενέργειας. Για να το απομυθoποιήσουν, οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία σε αναφορές από λύσεις ασφαλείας της Kaspersky που εμπόδισαν τη διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ήρθαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ οι ατομικές απώλειες μπορεί να θεωρηθούν ασήμαντες, ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι εκπληκτικά δυσοίωνος. 

Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται μέσω της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μπορεί να αγγίξει μέχρι και τις 1670 μεγαβατώρες (MWh), εκτός αν η ιστοσελίδα μπλοκάρει τον κωδικό που είναι υπεύθυνος για την έναρξη της εξόρυξης. Εάν μετατραπεί σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο μέσο επίπεδο της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (International Energy Agency - IEA), αυτό ισοδυναμεί με περίπου 800 τόνους αερίων του θερμοκηπίου (CO2) που εκπέμφθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2018.

Το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για ένα τόσο υψηλό επίπεδο ενέργειας θα μπορούσε να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως και μισό εκατομμύριο δολάρια, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες αυτές, θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από το τριπλάσιο της παραγωγής του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ το έτος πριν από το διαβόητο περιστατικό του.

«Υπάρχουν πολλές νομικές και τεχνικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και βλέπουμε μια σημαντική μείωση της δραστηριότητας το 2019. Ωστόσο, εφόσον υπάρχουν οικονομικά οφέλη για την εξόρυξη, θα υπάρξουν απόπειρες υπερφόρτωσης των επεξεργαστών ανυποψίαστων θυμάτων. Και, ίσως ακόμα πιο σημαντικό, αυτό είναι ένα σπάνιο είδος ψηφιακής απειλής, αλλά δημιουργεί ένα σημαντικό αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό είναι σίγουρα μια απροσδόκητη συνέπεια, αλλά αξίζει να την θυμόμαστε κατά την αξιολόγηση της σοβαρότητας της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε τους πάντες να προστατεύσουν τον εαυτό τους με μια λύση ασφάλειας που ελέγχει ιστοσελίδες για το σενάριο που εκκινεί την εξόρυξη και το σταματά», δήλωσε ο Alexey Malanov, ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky. 

Για να αποφύγετε να χρησιμοποιεί κάποιος τρίτος τις προσωπικές σας συσκευές για διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η Kaspersky προτείνει:
- Προσέξτε την απόδοση του υπολογιστή σας: εάν ο υπολογιστής σας παρουσιάζει κολλήματα και αδρανοποιείται, μπορεί να είναι σημάδι κακόβουλης δραστηριότητας.
- Ελέγξετε αν η θερμοκρασία του συστήματος ανεβαίνει σημαντικά. Αυτό το σημαντικό σημάδι μπορεί να προδώσει τον επίδοξο εισβολέα που έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τη συσκευή σας για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.
- Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας, όπως το Kaspersky Security Cloud, που παρέχει προστασία από επίδοξους εισβολείς.
- Εάν είστε επιχείρηση, μπορεί να σας βοηθήσει ένα αποκλειστικό εταιρικό προϊόν διαδικτυακής ασφάλειας. Για παράδειγμα, το Kaspersky Endpoint Security for Business περιλαμβάνει προστασία από διαδικτυακές απειλές και διασφαλίζει ότι οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι εργαζόμενοι δεν περιέχουν κακόβουλα αντικείμενα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bitcoin
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το bitcoin βλάπτει το περιβάλλον, η «εξόρυξη» του καταναλώνει πολύ ενέργεια

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικό στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Scientific Reports", δείχνει ότι η παραγωγή του το 2020 απαίτησε 75,4 τεραβατώρες (Twh) ηλεκτρικού ρεύματος.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κυβερνοεπιθέσεις με λεία 400 εκατ. δολαρίων πραγματοποίησε η Β. Κορέα

Σύμφωνα με έκθεση της Chainanalysis, αρκετές από τις επιθέσεις του 2021 πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα χάκερ Lazarus Group που φέρεται να ελέγχεται από το κεντρικό γραφείο αντικατασκοπείας της Βόρειας Κορέας.