ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης
Έξυπνο ρομπότ σε παρουσίαση τεχνολογίας με κοινό.

Ρεκόρ Γκίνες για κινεζικό ρομπότ που περπάτησε 100 χλμ σε τρεις ημέρες

Το ανθρωποειδές AgiBot A2 κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ περπατώντας 100 χλμ σε τρεις ημέρες, καθώς η Κίνα ενισχύει τις επενδύσεις στη φυσική τεχνητή νοημοσύνη και φιλοδοξεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα ρομπότ.

Ένα κινεζικό ρομπότ κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς διένυσε 100 χιλιόμετρα σε διάστημα τριών ημερών, κατακτώντας μια θέση στο βιβλίο Γκίνες για τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει πεζή ανθρωποειδές ρομπότ.

Το AgiBot A2, ύψους 1,69 μέτρων, ξεκίνησε το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου από τη Σουτζόου στην ανατολική Κίνα και ολοκλήρωσε τη διαδρομή του στις 13 Νοεμβρίου στη συνοικία Bund της Σανγκάης. Η επίδοση πιστοποιήθηκε από την εταιρεία που εκδίδει το βιβλίο Γκίνες των ρεκόρ.

Σύμφωνα με την AgiBot της Σανγκάης, το δίποδο ρομπότ διέσχισε διαφορετικά εδάφη και ακολούθησε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας σε όλη τη διαδρομή των 106.286 μέτρων. Η επίδοση αυτή αποτελεί το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο κατόρθωμα του είδους.

Σε διαφημιστικά βίντεο, το μαύρο και ασημί A2 φαίνεται να κινείται αργά αλλά σταθερά κατά μήκος των δρόμων μέχρι να φτάσει στον προορισμό του στη Σανγκάη.

Το ρομπότ A2 έχει σχεδιαστεί για εφαρμογές όπως η εξυπηρέτηση πελατών, διαθέτοντας λειτουργία συζήτησης και δυνατότητα ανάγνωσης χειλιών.

Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στη λεγόμενη φυσική τεχνητή νοημοσύνη, που βασίζεται στους νόμους της φυσικής και έχει τη δυνατότητα να εξελίσσεται στον ανθρώπινο κόσμο. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι έως το 2050 θα υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρωποειδή ρομπότ παγκοσμίως.

Η κινεζική κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τις εγχώριες εταιρείες στην ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών, στοχεύοντας στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία του κλάδου.

Τον Αύγουστο, το Πεκίνο φιλοξένησε τους πρώτους παγκόσμιους αγώνες ανθρωποειδών ρομπότ, με περισσότερους από 500 «αθλητές» να διαγωνίζονται σε δραστηριότητες όπως το μπάσκετ, ο χορός και το συγύρισμα δωματίων ξενοδοχείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Ψηφιακή και καινοτόμα Ελλάδα το 2030 με στήριξη στην έρευνα

Η Ελλάδα παρουσίασε τις προοπτικές ενίσχυσης υποδομών και Τεχνητής Νοημοσύνης στη 90ή ΔΕΘ, με έμφαση σε σύγχρονα data centers και το AI Factory «PHAROS», ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» ως εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στα «ΝΕΑ», αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τις προκλήσεις από Τουρκία και τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας πως η κύρωση του μνημονίου δεν έχει νομική ισχύ.
Δημήτρης Παπαστεργίου γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Ραγδαία η ανάπτυξη στις οπτικές ίνες στην Ελλάδα

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την αύξηση στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι, μέσω των προγραμμάτων Gigabit Voucher και Smart Readiness, δόθηκαν πάνω από 370.000 κουπόνια για ταχύτερο Ίντερνετ.
Τεχνητή Νοημοσύνη Χέρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αναλάβει αγορές και πληρωμές

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το χρηματοπιστωτικό τοπίο, με τις τράπεζες να σχεδιάζουν νέες διαδικασίες και τις πληρωμές να γίνονται χωρίς κάρτες χάρη σε αυτόνομους ψηφιακούς βοηθούς, όπως ανέδειξαν ειδικοί στο Fintech 5.0.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Ο Καναδάς παραμένει αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ

Η ΕΕ και ο Καναδάς επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε ΤΝ, κλίμα, ενέργεια και ασφάλεια. Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο ο Καναδάς να γίνει «συνδεδεμένο μέλος», με φόντο τις παγκόσμιες προκλήσεις και την ανάγκη αξιόπιστων εταίρων.