ΓΔ: 1199.11 -0.85% Τζίρος: 27.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:30:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ενίσχυση 120.000 ευρώ σε καινοτόμες ιδέες από το ΕΙΤ Digital

Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος του ΕΙΤ Digital Venture Program όπου επενδύθηκαν 120.000 ευρώ σε 8 startups ενισχύοντας τις επενδύσεις καινοτομίας στην Ελλάδα και τα Αν. Βαλκάνια.

Ολοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου ο δεύτερος κύκλος του EIT Digital Venture Program, του accelerator που υλοποιεί το Found.ation με την υποστήριξη του EIT Digital (οργανισμός του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας).

Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε στάδιο πρώιμης δραστηριότητας στην Ελλάδα και την ανατολική περιοχή των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Κύπρος), είναι το μοναδικό πρόγραμμα που επενδύει σε ιδέες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Το Found.ation υλοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το EIT Digital Venture Program (East Balkans) με την υποστήριξη του EIT Digital. Το 2019 επενδύθηκαν €120.000 σε 8 startups, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για τα δύο χρόνια του προγράμματος στις €230.000 (σε 16 startups).

Το EIT Digital Venture Program (πρώην ARISE Venture Program), το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, δέχτηκε φέτος οκτώ ομάδες από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Για να βοηθήσει τις ομάδες να κατανοήσουν περισσότερο τις απαιτούμενες διαδικασίες, αλλά και να τις εξοπλίσει να ξεπεράσουν τις πρώτες τους προκλήσεις, το Found.ation διοργάνωσε ένα διήμερο Bootcamp με workshops και ομιλίες, ενώ για το επόμενο διάστημα, οι startups είχαν τακτική και ουσιαστική στήριξη από τους mentors που τους ανατέθηκαν, ευκαιρίες δικτύωσης με έμπειρα στελέχη της αγοράς, καθώς και τη δυνατότητα παρακολούθησης webinars για μια ποικιλία σχετικών με τις δραστηριότητές τους θεμάτων (ενδεικτικά: στρατηγική πωλήσεων, business strategy, νομικά ζητήματα, prototyping, τεχνικές pitching κ.ά.). Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με την Demo Day, όπου οι ομάδες πραγματοποίησαν το τελικό τους pitch ενώπιον επενδυτών, δημοσιογράφων και εταιρειών, ενώ τον Σεπτέμβριο έγινε η τελική αξιολόγηση της προόδου τους και η νομική σύσταση των εταιρειών.

Οι οκτώ ομάδες είναι οι εξής:

Alumni Reach (Ελλάδα) – Μια πλατφόρμα που βοηθά τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το δίκτυο των πρώην εργαζομένων τους συγκεντρώνοντας πληροφορίες και αναγνωρίζοντας με αυτόματο τρόπο τις πιο κατάλληλες επαφές.

Epsilon (Ελλάδα) – Μια λύση που επιτρέπει στα μέσα ενημέρωσης να ενισχύουν την επαφή με το κοινό τους και να λαμβάνουν feedback μέσω προσωποποιημένης online επικοινωνίας.

iqrate (Ελλάδα) – Μια υπηρεσία παροχής market intelligence για ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τους συνεργάτες τους, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσουν την πολιτική τιμολόγησής τους και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Morphe (Ελλάδα) – Μια startup βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει πιστά 3D-printed αντίγραφα της ανατομίας του ασθενούς (phantoms), με στόχο μια πιο αποτελεσματική ακτινοθεραπεία.

PlaceMe (Ελλάδα) – Μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που επιτρέπει στους εμπόρους ειδών σπιτιού να προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα απεικόνισης των προϊόντων τους μέσα στον δικό τους χώρο.

Ramp (Ρουμανία) – Ένας AI βοηθός που παρακολουθεί τα meetings, κρατά σημειώσεις και προτείνει δράσεις βασισμένες στις συζητήσεις των συμμετεχόντων.

Realchain (Ελλάδα) – Μια πλατφόρμα tokenization για ακίνητα που βοηθά funds και διαχειριστές κεφαλαίων που επιθυμούν να τρέξουν Security Token Offerings (STO) για την αύξηση κεφαλαίου.

Summarly (Κύπρος) – Ένας έξυπνος βοηθός που εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο στους χρήστες, δημιουργώντας συνόψεις συνομιλιών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αξιοποιώντας τεχνολογίες μηχανικής μάθησης (ML) και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NPL).

Κάθε μία από αυτές είχε λάβει ένα αρχικό ποσό χρηματοδότησης ύψους €5.000 με στόχο την ανάπτυξη ενός ελάχιστα βιώσιμου προϊόντος (MVP), ενώ ολοκληρώνοντας τη νομική σύσταση της εταιρείας τους έως τον Σεπτέμβριο, έλαβαν άλλα €10.000 έκαστη. Και οι οκτώ ομάδες που είχαν επιλεχθεί αρχικά ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα.

Ακολουθούν κάποιες από τις δηλώσεις των startups που συμμετείχαν:

«Το Bootcamp και η Demo Day είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία. Το διάστημα του mentoring βοηθά τις ομάδες να τεστάρουν την ιδέα τους, ενώ η χρηματική ενίσχυση συμβάλλει στο να γίνουν τα πρώτα βήματα. Τέλος, γνωρίζεις ταλαντούχους, πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους.» - Alumni Reach

«Το Found.ation μας ανέθεσε τον κατάλληλο μέντορα και μας βοήθησε θέτοντάς μας ερωτήματα που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μας.» - PlaceMe

«Εξαιρετικοί μέντορες και δικτύωση – το Found.ation δημιουργεί μια ζωντανή κοινότητα νέων ατόμων που βοηθούν ο ένας τον άλλο. Θα συνιστούσαμε το EIT Digital Venture Program γιατί βοηθά τις startups να πάνε την ιδέα τους στο επόμενο στάδιο – σε ένα πραγματικό MVP.» - Epsilon

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dimas-xristos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωτοβουλία για σύνδεση ελληνικών startup με την αμερικανική καινοτομία

Οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με 12 ιδρυτές ελληνικών startup επισκέπτονται τις ΗΠΑ με στόχο την προώθηση της ελληνικής εξωστρέφειας και την ενίσχυση των επαφών με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
semi-conductors-chips-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα να μπει στην αγορά των ημιαγωγών

Το Ευρωπαϊκό Chips Act αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη ώστε να προλάβει το τραίνο της καινοτομίας και να ηγηθεί στην παγκόσμια αγορά, και η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο σχέδιο αυτό.
technology park crete
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H συμβολή του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης στην καινοτομία

Η δημιουργία του υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και αποτελεί μια από τις δομές προώθησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.