Diktyo 5G
Shutterstock

Προσθήκη 6,77 τρισ. ευρώ στο παγκόσμιο ΑΕΠ από το 5G έως το 2030

Οι πιο ώριμες ψηφιακά εταιρείες που θεωρούνται οι πιο «5G ready», αν και αποτελούν μόλις το 7% του συνόλου, έχουν δει ήδη αύξηση παραγωγικότητας τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη χρήση εφαρμογών 5G.

Έως 6,77 τρισ. ευρώ μπορεί να προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το 2030 το 5G που θα επιφέρει μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% την προσεχή δεκαετία.

Σύμφωνα με άρθρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνίας Ελλάδος, η θετική επίδραση της τεχνολογίας του 5G στη διεθνή οικονομία θα προκύψει ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο καθώς και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της απασχόλησης, από την άνοδο των μισθών και από τα διευρυμένα έσοδα των κυβερνήσεων.

Όπως επισημαίνει, οι εκτιμήσεις θέλουν την τεχνολογία κινητών επικοινωνιών πέμπτης γενιάς να κινητοποιεί τεράστιες επενδύσεις, παγκοσμίως, από πλευράς επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι 70% των μεγάλων εταιρειών θα επενδύσει στο 5G έως το 2025. 

Σύμφωνα με την έρευνα “5G Business Readiness Report” των Nokia και Nokia Bell Labs «το 2020 είναι μια ευμετάβλητη και αβέβαιη χρονιά. Η εξάπλωση του COVID-19 αρχικά φάνηκε να υπονομεύει τις προσδοκίες ότι το 2020 θα ήταν η χρονιά εκτεταμένης ανάπτυξη του 5G. Το ενδιαφέρον των εταιρειών μετατοπίστηκε από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην εταιρική διάσωση και ανάκαμψη» αναφέρει η έρευνα.

«Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, έμοιαζε να πηγαίνουμε προς τα πίσω. Ωστόσο, η πανδημία επέβαλε μια νέα πραγματικότητα. Οι επιχειρήσεις μετακινήθηκαν στην εξ αποστάσεως εργασία, τα σχολεία εισήγαγαν την τηλε-εκπαίδευση και ο κλάδος της υγείας εφάρμοσε την τηλεϊατρική. Η νέα “κανονικότητα” στηρίχθηκε στην τεχνολογία και η ανάγκη για το 5G έγινε ισχυρότερη από ποτέ», συμπληρώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Οι πιο ώριμες ψηφιακά εταιρείες είναι και αυτές που θεωρούνται οι πιο “5G ready” που αν και αποτελούν μόλις το 7% του συνόλου, έχουν δει ήδη αύξηση παραγωγικότητας τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη χρήση εφαρμογών 5G. Σε αυτήν την ομάδα των εταιρειών συμπεριλαμβάνεται, κατά κύριο λόγο, ο τομέας των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Μέτριο επίπεδο ψηφιοποίησης έχει η δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων που αποτελείται από τους κλάδους των κατασκευών, της υγειονομικής περίθαλψης, των μεταφορών, του λιανικού εμπορίου, της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Στην τρίτη κατηγορία με χαμηλό επίπεδο ψηφιοποίησης, ανήκουν οι κλάδοι της γεωργίας, της εξόρυξης, του χονδρικού εμπορίου και των τροφίμων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συνεργασία ΗΠΑ με άλλες χώρες για την ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 5G

Η Ουάσινγκτον προσβλέπει σε συνεργασία με άλλες χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις, για την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων τεχνολογίας 5G, ανέφερε σε επιστολή του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εξαπλώνονται τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G)

H έλευση των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) για κινητά τηλέφωνα φέρνει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Στην Ευρώπη, το δίκτυο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να εξαπλώνεται στην Ελβετία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παρών» στον διαγωνισμό του 5G έδωσαν οι τρεις πάροχοι κινητής

Θα ακολουθήσει η επανυποβολή αιτήσεων και ενστάσεων, η απόφαση της ΕΕΤΤ επί των ενστάσεων, ενώ η προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας με την ανακοίνωση υπερθεματιστών είναι η 21η Δεκεμβρίου.