ΓΔ: 833.38 0.76% Τζίρος: 19.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέο κέντρο αριστείας στην τεχνητή νοημοσύνη στο «Δημόκριτο»

Ένα νέο κέντρο αριστείας στην τεχνητή νοημοσύνη δημιουργείται στο «Δημόκριτο», με χρηματοδότηση από τον ελεγκτικό οίκο ΕΥ όπου θα απασχοληθούν 40 ερευνητές για τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία προκήρυξης των θέσεων.

Κέντρο αριστείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργείται στο «Δημόκριτο», με χρηματοδότηση από τον διεθνούς φήμης ελεγκτικό οίκο ΕΥ. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται ίσως και αύριο, σε εκδήλωση που προγραμματίζεται με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, του προεδρεύοντος του Δημοκρίτου, Δδευθυντή του ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας Βασιλείου Κυλίκογλου και των υπευθύνων της ΕΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ το κέντρο θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ανάγνωσης, σύγκρισης κειμένων και εξαγωγής συμπερασμάτων από αυτήν. Ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί η νέα τεχνολογία είναι η μελέτη παλιών συμβολαίων, η σύγκριση τους με νεότερα κείμενα και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην σύνταξή τους. Στο έργο θα απασχοληθούν 40 ερευνητές για τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία προκήρυξης των θέσεων, που θα καλυφθούν κυρίως από επιστήμονες του τομέα της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τις πληροφορίες εκφράζεται ενδιαφέρον ισχυρό από έλληνες επιστήμονες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου.

Μία ακόμα μεγαλύτερη συμφωνία σε όρους ύψους χρηματοδότησης αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης πριν το τέλος του χρόνου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του συνόλου των κτιριακών υποδομών του Δημοκρίτου και την υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της νανοτεχνολογίας από τα ερευνητικά εργαστήρια προς τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ