ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ξεκινάει σύντομα το νέο οικολογικό data center «Κνωσσός ΙΙ» στην Κρήτη

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης το νέο data center που χρηματοδοτείται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το «Κνωσσός Ι» και θα λειτουργεί με πράσινη ενέργεια.

Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου οικολογικού data center «Κνωσσός II», που θα εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Το νέο data center θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το «Κνωσσός Ι» που λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και επίκεντρο για την μεταφορά δεδομένων μέσω της Ελλάδας.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δεδομένων «Κνωσός» που λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης δήλωσε ότι «έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να βρισκόμαστε στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Εδώ ουσιαστικά θα ξεκινήσει ένα από τα μεγαλύτερα Data Center της χώρας να λειτουργεί πάρα πολύ σύντομα. Πρόκειται για το “Κνωσός II”. Ήδη, σε αυτούς τους χώρους βρίσκεται το Data Center “Κνωσσός Ι”. Το “Κνωσσός II” θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο και θα λειτουργεί με πράσινη ενέργεια. Η χρηματοδότησή του γίνεται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει υπογράψει πρόσφατα, από κοινού με εμάς και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μνημόνιο συνεργασίας για το πώς το μεγάλο αυτό έργο θα υλοποιηθεί.

Νομίζω ότι αυτό έχει μία πάρα πολύ ισχυρή τόσο συμβολική όσο και πραγματική αξία στο πεδίο, γιατί σε τελική ανάλυση τέτοιου τύπου υποδομές μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν ώστε να απελευθερωθεί το σημαντικό δυναμικό της χώρας. Επιλέξαμε την Κρήτη, επιλέξαμε το Ηράκλειο, επιλέγουμε να απελευθερώσουμε το δυναμικό της πατρίδας μας».

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του «Κνωσός» από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιο Κοντάκη, τον αντιπρύτανη Μιχάλη Παυλίδη και τον πρόεδρο του ΕΔΥΤΕ Στέφανο Κόλλια. 

Το νέο Data Center θα ονομάζεται «Κνωσός ΙΙ». Κατασκευάζεται κατόπιν υπογραφής Τριμερούς Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για το νέο οικολογικό κέντρο δεδομένων το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Ήδη, στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί το πρώτο Data Center του ΕΔΥΤΕ, και με την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου Κέντρου Δεδομένων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναμένεται να αποτελεί σημείο αναφοράς και επίκεντρο για όλη την Ελλάδα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στον Οργανισμό Ψηφιακής Συνεργασίας εντάχθηκε ως πλήρες μέλος η Ελλάδα

Ο οργανισμός στοχεύει στην υιοθέτηση πολιτικών ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη δικαιότερων ψηφιακών οικονομιών,  χωρίς αποκλεισμούς, μειώνοντας παράλληλα το ψηφιακό χάσμα.
odisseas raptis
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στα Τρίκαλα το πρώτο Κέντρο Επιτήρησης Έξυπνης πόλης της χώρας μας

To Κέντρο Λειτουργίας Έξυπνης πόλης αποτελεί τον εγκέφαλο μιας σύγχρονης και ψηφιακής πόλης, ενσωματώνοντας και διασυνδέοντας πληροφορίες και διαδικασίες από διαφορετικά συστήματα.
businessdaily-Papastergiou
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για την κυβερνοασφάλεια της χώρας

Βασικός στόχος θα είναι ο συντονισμός και η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια, καθώς και η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα.