ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Διπλασιάσαμε την ταχύτητα του ίντερνετ αλλά είναι πιο αργή από την Αλβανία

Από τα 21 στα 42,3 Mbps έχει εκτιναχθεί η μέση ταχύτητα σύνδεσης στην Ελλάδα μέσα σε μια τριετία, αλλά παραμένει λίγο χαμηλότερη από την ταχύτητα στην Αλβανία και σε μεγάλη απόσταση από τα 179,7 Mbps της Ρουμανίας.

Αγώνα δρόμου κάνει η Ελλάδα για να καλύψει το κενό που τη χωρίζει από τις ευρωπαϊκές χώρες στις ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ. Την τελευταία τριετία, η μέση ταχύτητα σύνδεσης έχει υπερδιπλασιαστεί, όμως παραμένει χαμηλότερη από 50 Mbps, όταν σε πολλές χώρες της Ευρώπης ξεπερνά τα 100 Mbps, ενώ ακόμη και στην Αλβανία είναι ελαφρώς υψηλότερη. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την ταχύτητα των τουλάχιστον 100 Mbps σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του 2025.

Σύμφωνα με στοιχεία του European Data Journalism Network και του ιταλικού think tank Observatorio balcani e caucaso transeuropa, μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μόνο η Ρουμανία και η Σλοβενία υπερβαίνουν τον στόχο των 100 Mbps, ενώ Ελλάδα, Βουλγαρία, και Κροατία παραμένουν πολύ πιο πίσω, παρά το γεγονός ότι έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους σημαντικά την τελευταία τριετία.

Στην Ελλάδα, σε μια τριετία η μέση ταχύτητα σύνδεσης αυξήθηκε από την πολύ χαμηλή τιμή των 21 στα 42,3 Mbps, ενώ στην Αλβανία ήταν λίγο υψηλότερη, στα 43 Mbps. Στη Ρουμανία, όπου στήθηκε γρήγορο δίκτυο «κουμπωμένο» στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμούς, η ταχύτητα έχει εκτιναχθεί στα 179,7 Mbps.

Στο 102,1% η αύξηση των ταχυτήτων την τελευταία τριετία

Σημαντική πρόοδος αλλά υπολείπεται σημαντικά έναντι των υπολοίπων

Ωστόσο παρά την σημαντική αύξηση που έχει υπάρξει, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά στην πρόοδο που έχει συντελεστεί έναντι των υπολοίπων κρατών που περιλαμβάνονται στην κατάταξη καθώς βρίσκεται στην 28η θέση. Είναι χαρακτηριστικό πως η Κύπρος έχει τριπλασιάσει τις ταχύτητες της την τελευταία τριετία, ενώ η χώρα μας υπολείπεται μεταξύ άλλων, σε σχέση με την Μολδαβία, την Αλβανία, την Πολωνία, το Μαυροβούνιο, την Ρουμανία, ακόμα και την Τουρκία.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της έρευνας, παρά το γεγονός ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν σημειώσει σχετική πρόοδο που συμβαδίζει με τις άλλες χώρες, αν όχι καλύτερη, εξακολουθούν να μην έχουν συνδέσεις στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Την ίδια στιγμή μεταξύ των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, η Μολδαβία δείχνει να ξεχωρίζει με ταχύτητες που φτάνουν τα 102 Mbps και στη Σερβία οι ταχύτητες φτάνουν τα 76 Mbps και στην Κροατία τα 74 Mbps. Αντιθέτως στη Β. Μακεδονία φτάνουν τα 33 Mbps και στην Αλβανία τα 43 Mbps.

Σύμφωνα με την έρευνα τα στοιχεία για τις πόλεις είναι πιο ενδεικτικά από εκείνα που συγκεντρώνονται ανά χώρα, επειδή παρέχουν μια πιο λεπτομερή εικόνα της επικράτειας. Ενδεικτικά, η μέση τιμή της ταχύτητας download στις ευρωπαϊκές πόλεις το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είναι 66 Mbps, ενώ στις αρχές του 2019 ήταν 20,6 Mbps.

Αντιθέτως στην Ελλάδα, οι περισσότεροι δήμοι έχουν επιδόσεις κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και υπολείπονται σημαντικά έναντι των υπόλοιπων χωρών της περιοχής, με το χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και επαρχίας να είναι μεγάλο. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν επίσης Αλβανία και Κύπρος, εν αντιθέσει με τις Ρουμανία και Σλοβενία που προσφέρουν πολύ καλές ταχύτητες σύνδεσης σχεδόν σε κάθε πόλη της χώρας. Ειδικά στη Ρουμανία, στα περισσότερα αστικά κέντρα, ακόμη και σε αγροτικές περιοχές τα δίκτυα μπορούν να ανταγωνιστούν τα ευρωπαϊκά των προηγμένων χωρών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας, η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη επενδύσεων για να επιτευχθούν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή επενδύσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των οικονομικά μειονεκτικών περιοχών και τη μείωση του χάσματος μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.

Υπενθυμίζουμε πως την πρόοδο της χώρας τα τελευταία χρόνια είχε αναδείξει και η έκθεση DESI της Κομισιόν για το 2021, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην κορυφαία τριάδα των χωρών που έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους την τελευταία πενταετία.

Ειδικότερα, μετά την Ιταλία, η χώρα μας έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη ψηφιακή πρόοδο, ξεπερνώντας την Πολωνία που κλείνει την κορυφαία τριάδα, ενώ ακολουθεί η Κύπρος και η Δανία. Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, τα τρία κράτη «βελτίωσαν σημαντικά τις βαθμολογίες τους στο πλαίσιο του δείκτη DESI κατά την τελευταία πενταετία, υλοποιώντας βιώσιμες επενδύσεις με ενισχυμένη πολιτική εστίαση στον ψηφιακό τομέα, οι οποίες υποστηρίζονται επίσης από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

starlink
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μόνο με 60 ευρώ τον μήνα το γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ του Ε. Μασκ

Σε μεγάλες μειώσεις στο κόστος αγοράς εξοπλισμού και τις μηνιαίες χρεώσεις προχώρησε η Starlink, που προσφέρει ταχύτητες άνω των 200 Mbps ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και γίνεται ανταγωνιστική με τους παραδοσιακούς παρόχους.
Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «θαύμα» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G: Πώς η Ελλάδα κλέβει την παράσταση

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις τέσσερις πανευρωπαϊκά χώρες που έχουν προχωρήσει στην εκχώρηση φάσματος στα δίκτυα 5G που ξεπερνά το 90%. Με ευρωπαϊκές ταχύτητες τρέχει και η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου στην Ελλάδα.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγός στις υψηλές ταχύτητες η Ελλάδα στην Ευρώπη παρά τη σημαντική πρόοδο

Τα χρόνια επενδυτικής άπνοιας στα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων έχουν αφήσει την Ελλάδα κολλημένη στον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης της ψηφιακής ανάπτυξης. Ωστόσο η χώρα ανοίγει βηματισμό, και αποτελεί πρωτοπόρα στα δίκτυα 5G.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρέχει η ΔΕΗ για να μπει από το 2023 στην αγορά των τηλεπικοινωνιών

Συμβάσεις με παρόχους από τον επόμενο χρόνο και πριν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως το πανελλαδικό δίκτυο θα επιδιώξει η ΔΕΗ. Θα προσφέρει χαμηλότερες τιμές από τον ΟΤΕ και τα οφέλη αναμένεται ότι θα μεταφερθούν εν μέρει στους καταναλωτές.
optiki-tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χωρίς περιορισμούς οι πάροχοι για τις χρεώσεις των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων

Η ΕΕΤΤ παγώνει για τα επόμενα χρόνια τους περιορισμούς με βάση τους κανόνες για τον ανταγωνισμό για να δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προωθήσουν επενδύσεις στα δίκτυα οπτικών ινών.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψάχνουν έσοδα οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και στρέφονται στα έργα ICT

Τα έσοδα από υπηρεσίες έχουν βαλτώσει στο επίπεδο των 1,6 δισ. ευρώ την τελευταία επταετία. Στα μεγάλα έργα ψηφιαποίησης ποντάρουν τώρα οι μεγάλοι του κλάδου για να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις.