ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
exoikonomo-anakainisi-ypen
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα επιδοτηθούν μέχρι και 10.000 ευρώ για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης. Στο ποσό επιδότησης περιλαμβάνεται τόσο το κόστος των υλικών όσο και των εργασιών.

Αρχίζει από αύριο Παρασκευή 5 Απριλίου, η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», που επιδοτεί εργασίες ανακαίνισης σε κλειστά ακίνητα, έτσι ώστε να ενισχυθεί το οικιστικό απόθεμα της χώρας.

Μετά την ανακαίνιση οι ιδιοκτήτες, θα πρέπει να νοικιάσουν για τρία χρόνια το ακίνητο, υποβάλλοντας μαζί με τα τιμολόγια των εργασιών ανακαίνισης και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο του σπιτιού.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη στο ertnews.gr διευκρινίζει ότι «την Παρασκευή, χωρίς απρόοπτο πάντα, εμείς θα είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να είμαστε στον αέρα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» θα είναι στον αέρα.

Τα 50 εκατομμύρια, τα οποία θα δοθούν γι’ αυτό το σκοπό από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μπορούν να δοθούν για ανακαίνιση περίπου 12,5 χιλιάδων κατοικιών, οι οποίες είναι έως 100 τετραγωνικά.

Το οικογενειακό εισόδημα είναι 40.000 ευρώ για την αιτούσα ή τον αιτούντα και επίσης το όριο της περιουσίας θα είναι 300.000. Άρα νομίζω ότι είναι αρκετά ευέλικτο, θα είναι πάρα πολύ εύκολο, όλο ψηφιακό και ουσιαστικά μπορείς να έχεις 40% μιας ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ με αποκλειστικό σκοπό, να μπορέσουμε να δώσουμε όλα αυτά τα διαμερίσματα προς εκμίσθωση.

Είναι υποχρέωση σου να μισθώσεις το σπίτι για τρία χρόνια και να ανοίξουμε το οικιστικό απόθεμα γιατί είναι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια που αυτή τη στιγμή δηλώνονται κενά στο Ε2».

Ποσό επιδότησης

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» θα επιδοτηθούν μέχρι και 10.000 ευρώ για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης. Στο ποσό επιδότησης περιλαμβάνεται τόσο το κόστος των υλικών όσο και των εργασιών.

Προκαταβολή

Βάσει τροποποίησης που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα οι δικαιούχοι του προγράμματος να λαμβάνουν το 50% του ποσού ως προκαταβολή.

Προϋποθέσεις

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των δαπανών και χορηγείται υπό δύο προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

Τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά. Μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών.

Δικαιούχοι

  • Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:
  • Το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
  • Διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που είναι ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%).
  • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών.
  • Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.
  • Έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dοvalue
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Άγιος Ελευθέριος: Διαμέρισμα - ευκαιρία σε ιστορική γειτονιά της Αθήνας

Οροφοδιαμέρισμα 160 τ.μ. διατίθεται σε μία από τις γειτονιές της Αθήνας που μπορεί να συνδυάζει τη μικρή απόσταση από το κέντρο και τις ευκολίες του, με την αίσθηση της γειτονιάς της «παλιάς Αθήνας».
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

ΑΑΔΕ - myProperty: Απλοποιείται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων

Οι φορολογούμενοι και οι συμβολαιογράφοι, αποφεύγουν τις επισκέψεις στις εφορίες, μειώνοντας την έκθεσή τους σε δημόσιους χώρους εν μέσω της πανδημίας, αλλά και εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο.