ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Λήξη χρόνου για πληρωμή 2 δισ. στην εφορία: Βαρύ πρόγραμμα υποχρεώσεων

Τέλη κυκλοφορίας και δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ αποτελούν το βασικό «μενού» των σημερινών υποχρεώσεων στην εφορία, ενώ εξετάζεται νέα παράταση για τη ρύθμιση χρεών σε 36 - 72 δόσεις.

Τέλος χρόνου για πληρωμές φόρων που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ και την τακτοποίηση υποχρεώσεων με την εφορία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την εξόφληση των τελευταίων δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, των τελών κυκλοφορίας, για την ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορονοχρέη και την καταβολή της πρώτης δόσης και για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που αφορούν αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις και επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν το 2021, ανείσπρακτες αποδοχές και φορολογικά «διαζύγια».

Ειδικότερα σήμερα είναι η τελευταία ημέρα:

  • Για την πληρωμή της 8ης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος 2021 συνολικού ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ.
  • Για την πληρωμή της 6ης δόσης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ 2021 με το ποσό να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.
  • Για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2022 και την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης για εκούσια ακινησία του οχήματος. Σημειώνεται ότι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας φθάνουν το 1,1 δισ. ευρώ.
  • Για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών, από 36 έως 72 μηνιαίες δόσεις, που έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως και 31.7.2021. καταβάλλοντας και την 1η δόση. Αν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης, η ρύθμιση δεν ενεργοποιείται. Από τους 830.000 δικαιούχους ρύθμισης οφειλών με ευνοϊκούς όρους, αιτήσεις υπέβαλλαν περίπου 100.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας παράτασης λόγω και της δύσκολης συγκυρίας με την ενεργειακή ακρίβεια.
  • Για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας και αμοιβών γιατρών του ΕΣΥ.
  • Για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.
  • Για την υποβολή δήλωσης για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.
  • Για την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Οι σύζυγοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.
  • Για την υποβολή δήλωσης μεταφοράς της φορολογικής  κατοικίας στην αλλοδαπή.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς διορθώνονται χωρίς πρόστιμα τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ

Σήμερα ενεργοποιείται η ειδική πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 του 2022, που μπορούν να γίνουν χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ. Ποια είναι τα δέκα βήματα για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Δύο επιλογές για να... ξεφουσκώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για τροποποιητικές δηλώσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ ως τις 10 Ιουνίου μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή όσοι αμφισβητούν το ποσό του φόρου που έχει καταλογισθεί.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Με αργούς ρυθμούς οι δηλώσεις φόρου, υπέβαλαν μόνο ένας στους έξι

Σαράντα ημέρες απομένουν για τη λήξη προθεσμίας, αλλά έχουν υποβληθεί μόνο 1,25 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου 6,4 εκατ. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να κρατήσουν χαμηλά τον φόρο.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τροπολογία διόρθωσης του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν έως 5% σε οικόπεδα

Όσοι έχουν δικαίωμα επί οικοπέδου με ή χωρίς κτίσμα που το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του εν λόγω οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5% απαλλάσσονται από την επιβολή φόρου με συντελεστές 0,20% - 1%.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Έρχεται το... σούπερ πιστοποιητικό για την οικονομική ενημερότητα

Το νέο πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει τα στοιχεία φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, θα είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση και θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.