ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Χωρίς ποινές ή κυρώσεις μέχρι 30/8 οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να διορθώσουν τυχόν λάθη χωρίς πρόστιμα σε φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβάλει.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2022, καθώς στις 30 Αυγούστου ολοκληρώνεται η σχετική προθεσμία μετά την παράταση που έδωσαν οι φορολογικές αρχές, οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση έχουν τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να διορθώσουν τυχόν λάθη.

Μέχρι τις 30 Αυγούστου οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης χωρίς κανένα χρηματικό πρόστιμο ή άλλες διοικητικές κυρώσεις καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές.

Έτσι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η το έντυπο Ε3.

Αναλυτικότερα, αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει την ευκαιρία να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσης του αλλά θα τροποποιήσει ή θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη η παραλείψεις.

Σε ότι αφορά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΕΔ ήδη έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το 92% των υπόχρεων ενώ σημειώνεται ότι όσοι καθυστέρησαν θα πρέπει μέχρι της 31 Αυγούστου να καταβάλλουν τις δυο πρώτες δόσεις του οφειλόμενου φόρου για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχει προσδιοριστεί η καταβολή επιπλέον φόρου έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού σε 8 μηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση τον Ιούλιο 2022 και τελευταία τον Φεβρουάριο 2023. Επίσης, όσοι φορολογούμενοι προχωρήσουν στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου που τους αναλογεί μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 3%.

Σημειώνεται ότι έχουν δοθεί δύο παρατάσεις καθώς η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την εφετινή χρονιά ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου με στόχο να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, ωστόσο, η κυβέρνηση τηρώντας την σχετική… παράδοση που έχει καθιερωθεί δόθηκε παράταση αρχικά για τις 29 Ιουλίου και κατόπιν δόθηκε νέα παράταση για τα τέλη Αυγούστου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το 2022 στους φόρους και την φορολογία

Νέες αντικειμενικές αξίες, «λιφτινγκ» του ΕΝΦΙΑ, μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης, διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές για «πράσινες» δαπάνες κ.α. Από Μάρτιο η πληρωμή του φόρου.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις, τι γίνεται με την έκπτωση του 3%

Στις 10 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής, ωστόσο, για την εξασφάλιση της έκπτωσης του 3% που προβλέπεται για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 27/08 οι δηλώσεις.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς κερδίζετε έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ με την αναβάθμιση κτηρίων

Όλα όσα θέλουν να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες κτηρίων, οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση φόρου για το 40% των δαπανών που έκαναν για αναβάθμιση κτηρίων. Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται και πόση μείωση φόρου παρέχεται.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Προθεσμία εφτά ημερών για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων

Αν ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή έως τις 30 Αυγούστου 2022 απαλλάσσεται από το αυτοτελές πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ.