ΓΔ: 1998.38 -0.80% Τζίρος: 284.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Ανοδικές τάσεις στην Ευρώπη, μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού

Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, με τις ευρωπαϊκές αγορές να παίρνουν τη σκυτάλη της ανόδου από τη Wall Street και την Ασία.

Σταθερά σε ανοδική πορεία κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3,2% τον Οκτώβριο και τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στη Βρετανία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. 

Πρόκειται για δύο στοιχεία που ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχει ολοκληρωθεί, με τους αναλυτές, πάντως, να προειδοποιούν ότι οι πρώτες μειώσεις δεν πρόκειται να συμβούν πριν από το β' εξάμηνο του επόμενου έτους. 

Κέρδη 0,57% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 με τον κλάδο των μετάλλων να ακολουθεί την καλύτερη πορεία, ενώ άνοδο 0,44% εμφανίζει ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να ακολουθεί πολύ καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 1,19% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται 0,69% υψηλότερα. Θετικό το κλίμα και στις αγορές της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB στο +0,63%, ενώ κέρδη 0,17% εμφανίζει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Καλή η εικόνα για τα futures της Wall Street, μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη, με τον Dow Jones να έχει άνοδο 0,24%, τον S&P 500 να ενισχύεται 0,27%, ενώ 0,29% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στη Βρετανία, ο δείκτης υποχώρησε στο 4,6% τον Οκτώβριο από 6,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στο 4,7%. 

Ήπια πτωτική πορεία για την αγορά πετρελαίου με το brent να έχει απώλειες 0,01% στα 82,47 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,05% στα 78,15 δολάρια. Στον αντίποδα ανοδική είναι η εικόνα για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου να έχει κέρδη που αγγίζουν το 3% στα 48,99 ευρώ. 

Με άνοδο κινείται και η αγορά πολυτίμων μετάλλων, καθώς ο χρυσός ενισχύεται 0,40% στα 1.974,45 δολάρια, ενώ ο άργυρος έχει άνοδο 0,85% στα 23,3 δολάρια. 

Ισχυρά κέρδη και για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει άνοδο 2,51%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται 3,71%, ενώ 0,55% υψηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο με τις ενεργειακές μετοχές να ξεχωρίζουν

Για μία ακόμα συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, δοκίμασε τις 2.000 μονάδες και λόγω της βελτίωσης του κλίματος στο εξωτερικό προς τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, κατάφερε και πάλι να κλείσει πάνω από το εν λόγω σημείο.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Οι διεθνείς πιέσεις σπρώχνουν κάτω από τις 2.000 μονάδες τον Γενικό Δείκτη

Αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,73% στις 1.998,91 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τράπεζες, ενώ η Aktor και η Coca Cola HBC κινούνται ανοδικά.