ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Περιμένοντας την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch

Η αγορά προεξοφλεί ότι και ο οίκος Fitch θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, ενώ εισέρχεται στον τελευταίο μήνα του έτους με ιδιαίτερα ισχυρό momentum.

Μετά από έναν εντυπωσιακό Νοέμβριο, όπου κυριάρχησαν οι τραπεζικές μετοχές, λόγω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, το Χ.Α. εισέρχεται στον τελευταίο μήνα τους έτους περιμένοντας ένα ακόμη ορόσημο τόσο για το ίδιο όσο και για την ελληνική οικονομία, που δεν είναι άλλο από την αξιολόγηση του οίκου Fitch.

Η αγορά αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των αναλυτών προεξοφλεί ότι και ο Fitch θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, μετά τους DBRS και Standard & Poor's, γεγονός που θα βοήθησε ώστε το Χ.Α. να ενταχθεί στο ραντάρ ακόμη περισσότερων ισχυρών διεθνών χαρτοφυλακίων. 

Ο Νοέμβριος ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός για την αγορά, με εκρηκτική άνοδο για πληθώρα μετοχών αλλά και για την αξία των συναλλαγών, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα year end rally. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε το Νοέμβριο σε ποσοστό 6,88%, ο FTSE 25 κέρδισε 6,32%, ο Mid Cap είχε άνοδο 8,92%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με ράλι +12,44%. 

Με ανοδική πορεία αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού σε ευρωζώνη και ΗΠΑ, με τον DAX να ενισχύεται 0,37%. Οριακές είναι οι μεταβολές για τα futures της Wall Street καθώς ο S&P 500 υποχωρεί μόλις 0,07%. 

Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας για τη Wall Street από τον Ιούλιο του 2022, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση ο Dow Jones κέρδισε  1,47%, στις 35.950,89 μονάδες, με τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,38%, στις 4.567,78 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq εμφάνισε απώλειες 0,23%, στις 14.226,22 μονάδες.

«Σήμερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν θετικό άνοιγμα, λόγω της αισιοδοξίας των επενδυτών για χαλάρωση του πληθωρισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος», αναφέρει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ