ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Στους ρυθμούς της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch κινείται το Χ.Α.

Η αγορά προεξοφλεί ότι ο οίκος θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, ανοίγοντας νέους δρόμους για ομόλογα και μετοχές.

Στον ρυθμό της επικείμενης αξιολόγησης σήμερα του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, κινείται η αγορά, μετά από έναν εντυπωσιακό Νοέμβριο, όπου κυριάρχησαν οι τραπεζικές μετοχές. 

Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι και ο Fitch θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, μία εξέλιξη μετά την οποία τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στους κορυφαίους δείκτες που παρακολουθούν οι μεγαλύτεροι διαχειριστές και χαρτοφυλάκια, καθώς για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από Moody's, Standard & Poor's και Fitch, για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor's όσο και από τη Moody’s.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ήπια πτωτικά τη συνεδρίαση και στις 11:14 βρίσκεται στο -0,08% και τις 1.274,09 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 8,1 εκατ. ευρώ, ενώ 43 μετοχές ενισχύονται, έναντι 32 που κινούνται με απώλειες. Πτώση 0,30% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη 0,06%. 

Στο -0,71% ο τραπεζικός δείκτης, με εμφανείς τις διαθέσεις για κατοχύρωση μέρους των κερδών στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που υποχωρεί 1,37%. Κέρδη 0,10 % για την Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει απώλειες 0,65%, ενώ 0,74% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και AutoHellas. Στο +0,86% ο τίτλος της Coca-Cola HBC, με τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 0,34%, ενώ αντίθετα πτώση 0,89% εμφανίζει ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ υποχωρεί 0,56%. Απώλειες 1% για Cenergy, ενώ άνω του -1% αποδυναμώνεται ο τίτλος της Motor Oil. 

Ο Νοέμβριος ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες για την εγχώρια αγορά, με εντυπωσιακά κέρδη για πληθώρα μετοχών και κυρίως εκτίναξη της αξίας των συναλλαγών, τάση η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω και από το εντυπωσιακά επιτυχημένο placement της Εθνικής Τράπεζας. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε το Νοέμβριο σε ποσοστό 6,88%, ο FTSE 25 κέρδισε 6,32%, ο Mid Cap είχε άνοδο 8,92%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με ράλι +12,44%. Έτσι, σε επίπεδο 11μήνου, ο Γ.Δ. πλέον κερδίζει 37,14%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 38,25%, o Mid Cap είναι στο +50,10% έχοντας βελτιώσει πολύ το προφίλ του τελευταία, ενώ ο τραπεζικός δείκτης δεσπόζει με έμφαση έχοντας ράλι +69,02% φέτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ