ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Δεκέμβριος υψηλών προσδοκιών στο ΧΑ με νέα αναβάθμιση και διεθνές ράλι

Προοπτική προσέγγισης των υψηλών του Ιουλίου στο ΧΑ, μετά και τη δεύτερη αναβάθμιση από μεγάλο οίκο, τη Fitch, που ανοίγει το δρόμο για αύξηση των επενδυτικών ροών. Ευνοϊκό διεθνές κλίμα με στοιχήματα για μείωση επιτοκίων.

Εξαιρετικά ευνοϊκούς οιωνούς στο χρηματιστήριο για να ολοκληρώσει και τον 12ο μήνα του έτους ακόμη πιο θετικά, προσεγγίζοντας πιθανότατα τα υψηλά του Ιουλίου, φέρνει η νέα αναβάθμιση χθες το βράδυ από τη Fitch, που έγινε ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που αποδίδει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση. Η δεύτερη αναβάθμιση στο investment grade από μεγάλο οίκο μετά τη Standard & Poor's αναμένεται να ενισχύσει τις διεθνείς επενδυτικές ροές στο ελληνικό χρέος από χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε τίτλους της ανώτατης βαθμίδας και να οδηγήσει στην είσοδο των ελληνικών ομολόγων σε διεθνείς δείκτες.

H Fitch σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η σχέση χρέους και ΑΕΠ θα παραμείνει σε έντονα πτωτική τροχιά, χάρη στην ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή του χρέους. Επισημαίνει ότι τα ρίσκα πολιτικής είναι σχετικά χαμηλά, με σταθερό πολιτικό πλαίσιο και δημοσιονομική πειθαρχία. 

Ο οίκος προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Σημειώνει ότι η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σταθερότητα και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-25. Επίσης, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2023 και ότι θα διατηρηθεί κατά μέσο όρο στο 2,4% τη διετία 2024-5 με υποστήριξη από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και τη βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη.

Πέραν των θετικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σε εγχώριο επίπεδο, όπως είναι οι δύο ισχυρές αναβαθμίσεις σε σαράντα ημέρες (20 Οκτωβρίου ήταν η S&P), η καλή πορεία της οικονομίας, τα κέρδη – ρεκόρ των εισηγμένων, η επιχειρηματική κινητικότητα και η ενίσχυση του βάθους της αγοράς μετά τα placements σε Alpha Bank και Εθνική, κυρίαρχος θετικός καταλύτης είναι το διεθνές κλίμα που είναι κάτι παραπάνω από άριστο.

Στα υψηλά τους και οι διεθνείς αγορές 

Σύσσωμοι οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες, σε Ευρώπη και Αμερική κινήθηκαν έντονα ανοδικά τον Νοέμβριο και πλέον πλησιάζουν ξανά στα υψηλά έτους τους ή και στα ιστορικά υψηλά τους (!!), με καλές επιδόσεις, έχοντας – για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια – δείξει τρομερή ανθεκτικότητα σε κάθε εξωγενή παράγοντα όπως πανδημία, ενεργειακή κρίση, γεωπολιτικές αναταράξεις και πόλεμοι.

Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έχει γιγαντωθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια, έχει αποκτήσει εν πολλοίς τη δική της δυναμική, που επηρεάζεται λιγότερο – απ’ ότι στο παρελθόν – από κάθε είδους αναταράξεις, ενώ ξεπερνά με ταχύτητα που ουδέποτε έχει καταγραφεί ξανά όλες τις μικρές και μεγάλες ετερόκλητες και δύσκολες κρίσεις.

Χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκέμβρη όλοι οι κύριοι δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική έκλεισαν εκ νέου ανοδικά. Μάλιστα, ο Dow Jones στη Wall Street έπιασε υψηλά περίπου δύο ετών (και πλέον δεν απέχει πολύ, σε ποσοστό, από τα ιστορικά υψηλά του) μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερομ Πάουελ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια αν χρειαστεί καθώς «ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός. Η ισχύς με την οποία απαντήσαμε στον πληθωρισμό βοήθησε επίσης να διατηρηθεί η αξιοπιστία της Fed, διασφαλίζοντας ότι οι προσδοκίες των πολιτών για τον μελλοντικό πληθωρισμό παραμένουν καλά αγκιστρωμένες», ανέφερε ο Πάουελ στην ομιλία του σε πανεπιστήμιο στην Ατλάντα.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 0,82% στις 36.245,50, ο αποκαλούμενος και δείκτης των δεικτών S&P 500 έκλεισε στις 4.594,63 μονάδες με άνοδο 0,59% και σε υψηλό για το 2023, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,55% στις 14.305,03 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως ο Dow Jones έκλεισε τον Νοέμβριο με άνοδο 8,8%, σπάζοντας ένα τρίμηνο σερί απωλειών, ο S&P 500 κατέγραψε επίσης άνοδο 8,9% το μήνα, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 10,7%. Η πεποίθηση των επενδυτών είναι πως η Fed έχει πιάσει… ταβάνι από πλευράς αυξήσεων επιτοκίων και η επόμενη αλλαγή, όποτε γίνει, θα είναι μείωση. Αυτό, από μόνο του, αρκεί για να φέρει επιπλέον κεφάλαια στις αγορές, καθώς η διάθεση ανάληψης ρίσκου φουντώνει ξανά.

Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν νέα άνοδο, πιάνοντας υψηλά τεσσάρων περίπου μηνών και πολύ κοντά στο ρεκόρ έτους. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 1,01% στις 7.529,35 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 1,12% φτάνοντας στις 16.397,52 μονάδες μετά από καιρό, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,48% στις 7.346,15 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε σε νέα υψηλά 15 ετών και στις 29.928,45 μονάδες με άνοδο 0,64% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση πάνω από τις 10.000 μονάδες, κλείνοντας στις 10.140,80 μονάδες με άνοδο 0,82%. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ιταλικός δείκτης κερδίζει μέσα στο 2023 περί το 26% και είναι μια από τις πλέον κερδοφόρες αγορές, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης ενισχύεται κατά 23% φέτος. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 466,20 μονάδες με άνοδο 0,99%, ενώ φέτος ενισχύεται περίπου 9,5%.

Δεκέμβριος προσδοκιών στο ΧΑ

Το Χ.Α., μετά τον εξαιρετικό Νοέμβριο, ξεκίνησε θετικά και το Δεκέμβριο, σε μια συνεδρίαση χαμηλών τόνων χθες, δεδομένου ότι τα περισσότερα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια έκλεισαν τα βιβλία τους, οπότε καταγράφηκε μείωση των συναλλαγών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.280,11 μονάδες με άνοδο 0,39%, επίπεδα που είχε να δει από την 1η Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά τριών μηνών, έχοντας υποσκελίσει εντελώς τη διόρθωση του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.114,37 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.134,44 μονάδες με κέρδη 0,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 1,29% στις 1.068,69 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών ήταν πολύ μειωμένη και κατήλθε στα 68,97 εκατ. ευρώ, πολύ μακριά από τα 258,6 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν την Πέμπτη λόγω του rebalalcing.

Γενικότερα αυτό που χαρακτήρισε την αγορά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ήταν τα πονταρίσματα βραχυχρόνιων, κυρίως εγχώριων, παικτών σε μετοχές του Large Cap που είχαν μείνει πίσω, τόσο σε επίπεδο Νοεμβρίου όσο και σε επίπεδο 11μήνου. Έτσι λοιπόν, στις πρώτες θέσεις των κερδών στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση βρέθηκαν μετοχές όπως Lamda Development (+3,79%), Jumbo (+3,74%), Quest Συμμετοχών (+3,48%), ΕΥΔΑΠ (+3,45%), Autohellas (+2,46%) και Σαράντης (+2,17%), που όλες είχαν υστερήσει το προηγούμενο διάστημα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ήταν η δεύτερη διαδοχικά ανοδική, με το Γ.Δ. να κερδίζει 1,70%, τον FTSE 25 στο +1,46%, τον Mid Cap +1,90% και τις τράπεζες στο +0,64%. Από την αρχή του έτους, ο Γ.Δ. βρίσκεται στο +37,68%, ο FTSE 25 στο +38,32%, ο Mid Cap +51,23% και ο τραπεζικός +66,84%.

Τι λένε οι αναλυτές

Στους καλούς οιωνούς και στην αυξημένη κινητικότητα που φαίνεται πως θα έχει και ο Δεκέμβριος αναφέρονται οι αναλυτές, με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη να τονίζει ότι ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας του 2023, όχι από πλευράς απόδοσης, αλλά διότι με την αύξηση των συναλλαγών (οι υψηλότερες των τελευταίων περίπου οκτώ ετών), «δημιούργησε θετικό κλίμα και προϋποθέσεις επιτυχίας για όσα ακολουθούν και τα οποία είναι πολλά».

Ο ίδιος σημειώνει πως «στις επόμενες 18 συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν στο Χ.Α. δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων αλλά και η διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Η περίοδος δεν θα επέτρεπε τόση δράση, καθώς ο Δεκέμβριος τα τελευταία χρόνια αναλώνεται σε διεκπεραιωτικής φύσεως συναλλαγές, πόσο μάλλον όταν το κοντέρ της Αγοράς τρέχει με κέρδη άνω του 37%. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς κάθε άλλο παρά υποτονική διάθεση βγάζει στους εμπλεκόμενους».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής τονίζει πως «ο Γ.Δ. ανέβηκε ένα ακόμα σκαλοπάτι συναντώντας ωστόσο την αντίσταση των πωλητών στην προσέγγιση με την βασική αντίσταση των 1.300 μονάδων. Η διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ υποστήριξαν την μετριοπαθώς ανοδική κίνηση, ωστόσο από εδώ και πέρα θα χρειαστεί περισσότερη ένταση για την διαφυγή.

Πρακτικά μιλάμε για μια απόσταση μικρότερη του 6% που πρέπει να διανυθεί για να προσεγγιστούν τα υψηλά έτους τα οποία είναι και υψηλά εννέα ετών. Προς το παρόν παρατηρείται μια ήπια πλαγιοανοδική κίνηση η οποία βαδίζει παράλληλα με την γραμμή τάσης διατηρώντας μια μικρή απόσταση ασφαλείας από την θεωρητική στήριξη της Αγοράς. Οι 1.300 μονάδες διατηρούν τις ιδιότητες της επόμενης αντίστασης ενώ οι 1.250 μονάδες είναι το επόμενο πλατύσκαλο στήριξης.

Η μοναδική διαφοροποίηση της τρίτης συνεχόμενης ανοδικής εβδομάδας ήταν η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές ενώ και ο MACD δείχνει τάσης κορεσμού, πιθανόν υποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε κοντά σε μοτίβο συσσώρευσης τιμών. Το ενδεχόμενο αυτό κερδίζει έδαφος σαν το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας δίνοντας κάποιες ανάσες στην άνοδο που έχει ξεκινήσει από τις 1.105 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου».

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνουν πως «η αγορά του Χ.Α. παρουσιάζει εικόνα από άλλες εποχές, θυμίζοντάς μας περισσότερο την περίοδο του 2005. Η κίνηση συντελείται χωρίς υπερβολές και με εναλλαγές και διορθώσεις ανά μετοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ο δείκτης του Γ. Μπάφετ για το ΧΑ: Γιατί είναι ακόμη φθηνές οι μετοχές

Ο δείκτης που συσχετίζει την αξία των μετοχών με το ΑΕΠ παραμένει χαμηλά, στο 43% και επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν υπερβολές στις αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τι δείχνει η σύγκριση με το 1999.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Στο 2011 επέστρεψε το χρηματιστήριο, κλείνει τον «μαύρο κύκλο» κρίσης

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και πάλι στον κόμβο των 1.400 μονάδων, όπου βρισκόταν τον Μάιο του 2011, ένα χρόνο μετά το πρώτο μνημόνιο. Μόνο ανοδικές συνεδριάσεις τον Φεβρουάριο με μεγάλη αύξηση συμμετοχής των επενδυτών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατιέται σε επίπεδα ρεκόρ 10ετίας το ΧΑ, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι

Κατοχυρώνει τις 1.350 μονάδες ο Δείκτης και βάζει πλώρη για 1.365 και 1.400 μονάδες. Θετική ειδησεογραφία, ανθεκτικότητα σε διορθώσεις και διάχυση επενδυτικού ενδιαφέροντος δίνουν ρυθμό στην αγορά.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα της επιβεβαίωσης των υψηλών δεκαετίας το Χ.Α.

Μετά την ισχυρά ανοδική εκκίνηση του έτους, η χρηματιστηριακή αγορά χρειάζεται να επιβεβαιώσει τα επίπεδα τιμών που την έχουν επαναφέρει στο 2014, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους επόμενους τεχνικούς στόχους.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Πολιορκεί» το ρεκόρ 10ετίας το Χρηματιστήριο, άνοδος δύο ταχυτήτων

Πάνω από τις 1.350 μονάδες ο Δείκτης, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014. Οι τράπεζες έχουν τεθεί επικεφαλής της ανόδου, ενώ οι επενδυτές παίρνουν κέρδη από άλλες μετοχές. Τι λένε οι αναλυτές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα δυνατή κίνηση στο ΧΑ.: Σε υψηλά 5μήνου και κοντά σε ρεκόρ 9,5 ετών

Δύο μετοχές του Large Cap είχαν άνοδο άνω του 4%, πέντε μετοχές κέρδισαν περισσότερο από 3%, εννέα ενισχύθηκαν άνω του 2% και συνολικά 16 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν άνοδο άνω του 1%.