ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών

ΧΑ πριν το άνοιγμα: «Έτοιμο» για την εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών

Ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες για το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ της Ideal Holdings, ενώ εισάγονται στην αγορά οι μετοχές της Orilina ΑΕΕΑΠ και οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή των συνεδριάσεων Fed και ΕΚΤ.

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα του Δεκέμβριου μπορεί να θεωρηθεί η τρέχουσα καθώς συνεδριάζουν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου, με Fed και ΕΚΤ να μην αναμένεται να προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή της νομισματικής τους πολιτικής, αλλά το σημαντικό είναι ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους για τις οικονομίες ΗΠΑ και ευρωζώνης για την επόμενη 2ετία. 

Με θετικό αλλά προσεκτικό βηματισμό κινούνται τα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να έχει κέρδη 0,07%, τον FTSE 100 να εμφανίζει κέρδη 0,25%, ενώ 0,11% υψηλότερα κινείται ο CAC 40. Οριακές απώλειες εμφανίζουν τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί μόλις 0,09%. 

Το ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά στρέφεται και στην Ideal Holdings καθώς σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο με στόχο να συγκεντρωθεί από 80 έως 100 εκατ. ευρώ ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει έως και τις 13 Δεκεμβρίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί μεταξύ 5,5% και 5,9%. 

Παράλληλα σήμερα κάνει πρεμιέρα στο ταμπλό του Χ.Α. η Orilina ΑΕΕΑΠ στην τιμή των 0,95 ευρώ, ενώ την Παρασκευή έχουμε την τριπλή λήξη παραγώγων για τα συμβόλαια επί δεικτών και μετοχών για το μήνα Δεκέμβριο. Επίσης, την Παρασκευή θα λάβουν χώρα και οι αλλαγές των δεικτών του FTSE Russell.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ε.Ε. δείχνουν ένα ήπια ανοδικό άνοιγμα σήμερα, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αξιολογούν τις προοπτικές των επιτοκίων εν όψει μίας πολυάσχολης εβδομάδας συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών», τονίζει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Από την πλευρά της η Beta σε αντίστοιχο σχόλιο σημειώνει ότι «Εβδομάδα κεντρικών τραπεζών. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις την Τρίτη και την Πέμπτη από Fed και ΕΚΤ και ως εκ τούτου οι επενδυτές ενδέχεται να τηρήσουν στάση αναμονής στη σημερινή συνεδρίαση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ