ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιθανές οι έξωθεν πιέσεις, αλλάζει το κλίμα στις αγορές

Υποχωρεί, προς το παρόν, η υπερβολική αισιοδοξία των επενδυτών για «επιθετικές» μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed το 2024, με διάθεση και για ρευστοποιήσεις λόγω και εορτών.

Νέους πρωταγωνιστές ανακαλύπτει συνεχώς εντός του 2023 το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα deals να μην σταματούν ακόμη και στην τρέχουσα περίοδο που θεωρείται σχετικά «νεκρή» λόγω των επικείμενων εορτών, ενώ η κατάκτηση των 1.300 μονάδων επετεύχθη στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Όμως το κλίμα στις διεθνείς αγορές μοιάζει να αλλάζει, με τους επενδυτές να προχωρούν και σε ρευστοποιήσεις κερδών μετά το ανοδικό σερί του τελευταίου διαστήματος, που κατέφθασε λόγω της πεποίθησης των traders ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed θα προχωρήσουν σε σημαντικό αριθμό μειώσεων επιτοκίων το 2024. Πτωτική κίνηση για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης με DAX και CAC 40 να υποχωρούν κατά 0,56% και 0,52% αντίστοιχα, ενώ οριακά κέρδη 0,09% εμφανίζει ο FTSE 100

Αντίθετα ανακάμπτουν τα futures της Wall Street, μετά τη χθεσινή υποχώρηση των δεικτών όπου υπήρξε διακοπή το ανοδικού σερί των τελευταίων συνεδριάσεων, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,40%. Στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς επικράτησαν οι πωλητές με αποτέλεσμα ο  Dow Jones να υποχωρήσει 1,27% στις 37.082 μονάδες, ενώ ο S&P 500 αποδυναμώθηκε 1,41% στις 4.701,19 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε στις 14.777,94 μονάδες με απώλειες 1,50%.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις στον τομέα ενέργειας και υποδομών δίνουν ισχυρή ώθηση στις μετοχές του κλάδου και στη χρηματιστηριακή αγορά. Παράλληλα η χθεσινή ανακοίνωση για τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ έρχεται ακριβώς να υπηρετήσει αυτόν τον σχεδιασμό. Το Joint Ventue θα προσφέρει τεχνογνωσία και στις δύο πλευρές, θα είναι ακόμη πιο εύκολα χρηματοδοτήσιμο από τις τράπεζες και κυρίως θα φέρει πιο κοντά τους ποιοτικούς και οικονομικούς στόχους των δύο εταίρων ως προς την ανάπτυξη των πράσινων επενδύσεων.

Θετικές ήταν οι ειδήσεις για την οικονομία ως εκ τούτου και για τις εισηγμένες και από τη συμφωνία για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει μία τριπλή νίκη. 

«Σήμερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν αρνητικό άνοιγμα, καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών για πιθανή μείωση των επιτοκίων το 2024 μειώνεται», τονίζει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται η πίεση στον Γενικό Δείκτη, συμπόρευση με την Ευρώπη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση -0,72%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό -0,63%, οριακά αρνητική η πορεία του τραπεζικού δείκτη που σημειώνει πτώση 0,03%. 
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέζεται σήμερα ο Γενικός Δείκτης, αναμονή αποφάσεων για το ρεύμα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,60%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,33%, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,67% στις 1.282,69 μονάδες.