ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
goldman_sachs
Πηγή: Shutterstock.

Σύσταση αγοράς μόνο για Alpha διατηρεί η Goldman Sachs

Δεν είναι απαιτητική η αποτίμηση της Alpha Bank, τονίζει η Goldman Sachs σε ανάλυση, όπου υποβαθμίζει τις τιμές στόχους για τις τράπεζες, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ρίσκα στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Alpha Bank διατηρεί η Goldman Sachs στη νέα της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι η αποτίμηση της τράπεζας δεν είναι απαιτητική στο ελληνικό πλαίσιο, ενώ παραμένουν οι ουδέτερες συστάσεις για Eurobank και Εθνική και υποβαθμίζεται σε «πώληση» η σύσταση για την Πειραιώς.

Εξηγώντας τη σύσταση αγοράς για την Alpha, ο οίκος επισημαίνει ότι η αποτίμηση δεν απαιτητική, ενώ η τράπεζα έχει σχετικά ισχυρή προοπτική αύξησης της απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) καθώς και χαμηλή, σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, σχέση τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV). Όπως εκτιμά ο οίκος, η Alpha έχει περιθώρια ανόδου 18,9% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, ενώ ανοδικά περιθώρια εκτιμάται ότι έχει και η Eurobank (1,5%)

Όπως φαίνεται στον πίνακα, η Goldman μειώνει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Οι μειώσεις είναι σε ποσοστό 15% κατά μέσο όρο.

 

goldman_banks

 

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο 2019, καθώς βελτιώνονται οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, αναπτύσσεται μια πιο δυναμική δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπάρχουν προσδοκίες για μία συστημική λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν θα έχει δυσμενείς συνέπειες (αραίωση - dilution) στους μετόχους.

Όμως, η Goldman επισημαίνει ότι οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με σχέση τιμής προς λογιστική αξία (0,2 - 0,5 κατ' εκτίμηση για το 2023), η οποία θα ήταν δικαιολογημένη μόνο εάν είχαν ήδη καλύψει τους στόχους μείωσης των NPE για το 2021, ενώ η ανάλυση του οίκου δείχνει ότι τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών έχουν υψηλό ρίσκο εκτέλεσης, το υψηλότερο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ της Alpha Bank

««Είναι μία ημέρα – ορόσημο για την Alpha Bank. Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς την πρώτη, αναπτυξιακού χαρακτήρα, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά το 2008», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Β. Ψάλτης.