ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Με διάθεση συσσώρευσης αποχαιρετά το κερδοφόρο 2023 το Χρηματιστήριο

Με θετική διάθεση κλείνει το 2023 το ΧΑ, με επικράτηση των ανοδικών μετοχών σε υψηλή και μέση κεφαλαιοποίηση, αλλά αρκετά περιορισμένο τζίρο.

Χωρίς εξάρσεις και διάθεση επιθετικών κινήσεων εκ μέρους των επενδυτών κλείνει το 2023 το ΧΑ, στην τελευταία συνεδρίαση ενός έτους που εμφάνισε εντυπωσιακά κέρδη, τα οποία για τον Γενικό Δείκτη ξεπερνούν το 38% και κατατάσσουν την αγορά στην πρώτη τριάδα σε παγκόσμια επίπεδο από πλευράς αποδόσεων. 

Θετικό το κλίμα και στην Ευρώπη, η οποία οδεύει να κλείσει το καλύτερο έτος ανόδου από το 2021, με τον Stoxx 600 να έχει κέρδη 0,28%, ενώ ο DAX ενισχύεται 0,25%. Ανοδικές διαθέσεις και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,12%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά τη συνεδρίαση και στις 11:32 βρίσκεται στο +0,38% και τις 1.290,57 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 7,1 εκατ. ευρώ, ενώ 64 μετοχές εμφανίζουν άνοδο και 32 υποχωρούν. Κέρδη 0,40% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,41% υψηλότερα. 

Στο +0,48% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να ενισχύεται 0,27%, τη Eurobank να έχει κέρδη 0,81%, την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 0,80%, ενώ 0,31% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. Το 2023 ήταν ιδιαίτερα θετικό για τις τραπεζικές μετοχές, με δεδομένη και την ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας, μία τάση, όμως, η οποία αναμένεται να χαλαρώσει το 2024, εξαιτίας και του γεγονότος ότι θα ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. 

Επικρατούν οι ανοδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς πτωτική πορεία ακολουθούν μόνο οι μετοχές των ElvalHalcor (-0,65%), Motor Oil (-0,33%) και Mytilineos (-0,05%). Κέρδη 0,95% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 0,20%, τον ΟΤΕ να έχει άνοδο 0,47%, ενώ 0,45% υψηλότερα κινείται η ΔΕΗ, ενώ την καλύτερη εικόνα έχει η Ελλάκτωρ με άνοδο 1,20%. 

Παραμένει το αγοραστικό ενδιαφέρον για ορισμένους τίτλους της μέσης κεφαλαιοποίησης, με την Entersoft να εμφανίζει κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% κινούνται ΑΒΑΞ και Intralot

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη αναβάθμιση της αγοράς πλησιάζει, τι μπορεί να συμβεί στις 18 Σεπτεμβρίου

Η μεγάλη στιγμή της αναβάθμισης του ελληνικού Χρηματιστηρίου πλησιάζει και οι Ηλίας Ζαχαράκης και Μάνος Χατζηδάκης αναλύουν τι μπορεί να συμβεί μετά το rebalancing της 18ης Σεπτεμβρίου.
Ταύρος χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Οι τράπεζες έστειλαν τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 17 ετών

Σε νέα υψηλά 17 ετών ο Γενικός Δείκτης που έκλεισε στις 2.726,49 μονάδες με άνοδο 1,07% και τζίρο πάνω από 327 εκατ. ευρώ. Αυξημένες οι ροές λόγω της επικείμενης αναβάθμισης, στήριξη από το κλίμα των διεθνών αγορών.
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Η άνοδος του πετρελαίου δοκιμάζει τις αγορές

Μικτή εικόνα στις διεθνείς αγορές, με τα futures σε Wall Street και Ευρώπη να κινούνται ανοδικά, ενώ οι ασιατικές αγορές υποχωρούν υπό την πίεση των υψηλών τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων των ομολόγων.