ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση των ανοδικών τάσεων με έξωθεν βοήθεια

Θετικό εκτιμάται ότι θα παραμείνει και στη σημερινή συνεδρίαση το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές σε διεθνές επίπεδο, να βρίσκονται εν αναμονή κρίσιμων macro για την αμερικανική οικονομία.

Με νέα στοιχήματα αλλά και με το... δεξί έχει ξεκινήσει η νέα χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται κοντά σε υψηλά 9,5 ετών, κλείνοντας στη χθεσινή συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο 5 μηνών. 

Η χθεσινή ήταν η καλύτερη συνεδρίαση έως τώρα του 2024 και μια από τις καλύτερες των τελευταίων μηνών, καθώς αρκετές μετοχές όλων των αποτιμήσεων έδωσαν διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις, καταγράφηκε αύξηση των συναλλαγών με τις μετοχές της ενέργειας, υποδομών και τραπεζών να πρωτοστατούν στην άνοδο, ενώ δεν έλειψαν οι περιφερειακές εξάρσεις, που δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην αγορά.

Μεικτές οι τάσεις για τα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο DAX υποχωρεί 0,22%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,32% εμφανίζει ο FTSE 100, με τον CAC 40 να κινείται 0,21% υψηλότερα. Στον αντίποδα πιέσεις καταγράφονται στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,12%. Σε πολύ καλή πορεία κινήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, καθώς ο Dow Jones είχε άνοδο 0,58% και έκλεισε στις 37.683,01 μονάδες, ενώ ο S&P 500 είχε κέρδη 1,41% στις 4.763,54 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε 2,2% και έκλεισε στις 14.843,77 μονάδες.  

Το momentum της αγοράς δείχνει να εμφορείται από τις προσδοκίες για μια νέα καλή χρήση για τις εισηγμένες και την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε όλα τα επίπεδα. Στην αγορά καταγράφεται μια πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα σε όλους τους κλάδους, με αιχμή βεβαίως την πληροφορική, την ενέργεια, τις υποδομές και τις κατασκευές.

Σε διεθνές επίπεδο οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία των μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού την Παρασκευή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονικές κινήσεις στην αγορά που διατηρεί επαφή με τις 1.450 μονάδες

Δεν καταφέρνει ο Δείκτης να ακολουθήσει τον βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών. Κέρδη άνω του 1% από ΤΙΤΑΝ και Coca Cola HBC στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη που επιβραδύνει από το «βαρίδι» της Εθνικής που υποχωρεί 1,5%.