ΓΔ: 1445.96 0.00% Τζίρος: 20.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:56:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Προς νέα υψηλά κινείται το Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

Εικόνα πολύ καλύτερη των ευρωπαϊκών αγορών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό δείκτη αλλά και πληθώρα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%.

Με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν, καθώς συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις για την πορεία τους το 2024, με νέες αναβαθμίσεις τόσο των τιμών - στόχων όσο και των εκτιμήσεων για τα μεγέθη, η εγχώρια αγορά βρίσκεται μία ανάσα από τα υψηλά που είχε κατακτήσει το 2023, ακολουθώντας πορεία πολύ καλύτερη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η αναπάντεχη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία πλήττει τις διαθέσεις των επενδυτών στις ευρωαγορές, με τον DAX να υποχωρεί 0,23%. Πτωτική πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,32%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε δυναμικά τη συνεδρίαση και στις 11:49 ενισχύεται 0,63% στις 1.339,01 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 23,4 εκατ. ευρώ. Άνοδος 0,77% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 1,09%. 

Στο +1,59% ο τραπεζικός δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν, καθώς τόσο η Euroxx όσο και η Jefferies δημοσιοποίησαν ιδιαίτερα θετικές εκθέσεις προχωρώντας σε αναβάθμιση των τιμών - στόχων και βλέποντας ισχυρά περιθώρια ανόδου σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Άνοδος 0,89% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 2,04%, την Εθνική Τράπεζα να έχει κέρδη 1,83% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,12% υψηλότερα. Παράλληλα άνοιξε και το βιβλίο προσφορών για το νέο ομόλογο της Τρ. Πειραιώς, με την τράπεζα να στοχεύει στην άντληση ποσού 400 εκατ. ευρώ. 

Με θετικό πρόσημο το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησηςμε την Coca-Cola HBC να ενισχύεται 0,59%, τον ΟΤΕ να έχει κέρδη 0,22%, τη ΔΕΗ να έχει άνοδο 1,66%, ενώ αντίθετα πτώση 0,13% εμφανίζει ο ΟΠΑΠ. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τους τίτλους των Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, AutoHellas και Sarantis. 

Το momentum της αγοράς δείχνει να εμφορείται από τις προσδοκίες για μια νέα καλή χρήση για τις εισηγμένες και την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε όλα τα επίπεδα. Στην αγορά καταγράφεται μια πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα σε όλους τους κλάδους, με αιχμή βεβαίως την πληροφορική, την ενέργεια, τις υποδομές και τις κατασκευές. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι ξένοι θεσμικοί, χτίζουν θέσεις – όπως πάντα γίνεται τον πρώτο μήνα – με φόντο την προσδοκία για πολύ καλύτερη συνέχεια εντός του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή του θετικού κλίματος στο ΧΑ με ώθηση από Ευρώπη και τράπεζες

Ήπιες ανοδικές τάσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, εν μέσω συγκρατημένης ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές, και τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται το μεσημέρι.
ΑΓΟΡΕΣ

Τα μερίσματα «βάρυναν» τον Γενικό Δείκτη σε μια καλή ημέρα για την Ευρώπη

Μικρή πτώση κάτω από τις 1.500 μονάδες, καθώς «έκοψαν» μερίσματα η Τρ. Πειραιώς, η Jumbo και η Helleniq Energy. Αδύναμος για δεύτερη συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος. Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές.