ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Ebury: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις

Τα «ασφαλή καταφύγια» δέχονται πιέσεις, με το μεγάλο στοίχημα των αγορών να παραμένει η «πάταξη» του πληθωρισμού και η έναρξη πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Οι αγορές συνεχίζουν να γιορτάζουν τη φαινομενική ήττα του πληθωρισμού και οδηγούν τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως σε νέα υψηλά όλων των εποχών, όπως σημειώνει ο Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury

Την περασμένη εβδομάδα, τα εμπορεύματα και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών συμμετείχαν στο πάρτι, ενώ παραδοσιακά «ασφαλή καταφύγια» όπως το ιαπωνικό γεν, το ελβετικό φράγκο και (αυτή τη φορά) το δολάριο δέχτηκαν πιέσεις. Ταυτόχρονα, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των παγκόσμιων νομισμάτων. Η εορταστική διάθεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη δεδομένου ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζουν να αναβάλλονται.

Αυτήν την εβδομάδα, κύριο θέμα είναι ο πληθωρισμός. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ είναι πλέον η πιο σημαντική ενιαία οικονομική δημοσίευση παγκοσμίως και τα δεδομένα του Ιανουαρίου που θα δημοσιευτούν αυτήν την Τρίτη θα είναι στο επίκεντρο των αγορών αυτή την εβδομάδα, ακολουθούμενα από την αντίστοιχη έκθεση για το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τη θεωρία ότι το «τελευταίο μίλι» στη μάχη για τον πληθωρισμό θα είναι το πιο δύσκολο, οι αγορές αναμένουν ότι ο κρίσιμος βασικός υποδείκτης για τις ΗΠΑ θα είναι εναρμονισμένος με τον πληθωρισμό και θα σημειώσει ετήσιο εύρος της τάξης του 3,5-4%. 

Στερλίνα

Η στερλίνα αντέδρασε θετικά στη διάθεση αναζήτησης ρίσκου στις αγορές την περασμένη εβδομάδα. Η οριακά ανοδική αναθεώρηση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ιανουαρίου λειτούργησε επίσης θετικά. Ο καλύτερος από το αναμενόμενο τόνος στις οικονομικές ειδήσεις και τα υψηλά επιτόκια οδήγησαν τη στερλίνα στη δεύτερη θέση, πίσω από το δολάριο ΗΠΑ, στα ισχυρότερα νομίσματα, από την αρχή της χρονιάς στις τραπεζικές συναλλαγές. Οι εκθέσεις αυτής της εβδομάδας για την απασχόληση και τον πληθωρισμό θα είναι κρίσιμες για τη μελλοντική πορεία της πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Ειδικότερα, τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση κινήθηκαν ανοδικά, κάτι που θα μπορούσε να στηρίξει περαιτέρω το νόμισμα.

Ευρώ

Καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει στάσιμη παρά την αγορά εργασίας που κινείται σε σημαντικά επίπεδα πλήρους απασχόλησης, οι αγορές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι η πρώτη στη μείωση των επιτοκίων, αλλά ακόμη και εδώ ο χρόνος ανακοίνωσης πηγαίνει όλο και πιο πίσω. Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο αγγίζουν πλέον μόνο το 50%, κάτι που πιστεύουμε ότι συνάδει τόσο με τη ρητορική της ΕΚΤ όσο και με τις θεμελιώδεις αρχές της. Αυτήν την εβδομάδα υπάρχουν ελάχιστα οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη, αλλά ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν προγραμματισμένες ομιλίες.

Δολάριο ΗΠΑ

Τώρα που η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να υπεραποδίδει, η ανυποχώρητη στάση του Πάουελ για αναβολή των επιτοκιακών μειώσεων έχει δικαιωθεί. Η εκρηκτική άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι οι πιέσεις των τιμών δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει, αλλά η ανακοίνωση του πληθωρισμού αυτής της εβδομάδας αναμένεται να είναι καταλυτικός. Οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη εδώ θα ενισχύσει την άποψή μας ότι δεν θα δούμε μειώσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό περιμένουν οι επενδυτές

Οι ανακοινώσεις για τα επίπεδα πληθωρισμού σε χώρες των G10 θα βρεθούν στο επίκεντρο των επενδυτών για να εντοπιστούν ενδείξεις πως κορυφώνονται οι πιέσεις, ενώ ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι δυο προγραμματισμένες ομιλίες της Κ. Λαγκάρντ.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Ψυχρολουσία στα χρηματιστήρια από το νέο ρεκόρ πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Εκτινάχθηκε στο 9,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, έναντι πρόβλεψης για 8,8%. Γύρισαν απότομα τα futures στη Wall, διεύρυνση απωλειών για τον Stoxx 600. Κρατά θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης, αλλά με μικρότερη άνοδο.