ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Οι τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο

Ισχυρά κέρδη για την Alpha Bank, εντυπωσιακή επιτυχία για το placement της Τράπεζας Πειραιώς και ανακοίνωση μεγεθών από Eurobank μετά το σημερινό κλείσιμο. Το βλέμμα και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Δικαιωματικά οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που θα βρεθούν και σήμερα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Μετά την ολοκλήρωση ενός πραγματικά εντυπωσιακού placement της Τράπεζας Πειραιώς, με μεγάλα επενδυτικά ονόματα να... κάνουν ουρά προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό, κατέφθασε η ανακοίνωση για τα μεγέθη δ' τριμήνου 2023 και για το σύνολο του περασμένου έτους της Alpha Bank, με την τράπεζα να πετυχαίνει ρεκόρ κερδοφορίας στο δ' τρίμηνο και να έχει μεγάλες προσδοκίες για 2024 - 2025. Επιπρόσθετα η αγορά αναμένει, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, την ανακοίνωση των μεγεθών και της Eurobank

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τρ. Πειραιώς αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την πλήρη επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα που υπήρχε πριν από τα «πέτρινα» χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ ο κλάδος αποτελεί σταθερή επιλογή των κορυφαίων διεθνών αναλυτών αλλά και των οίκων αξιολόγησης, με τους πρώτους να προχωρούν σε συνεχή αναβάθμιση τιμών - στόχων αλλά και εκτιμήσεων για την κερδοφορία και τους δεύτερους να ξεκαθαρίσουν ότι αποτελεί τον τομέα - κλειδί για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Το κλίμα στα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών είναι πτωτικό, με τους επενδυτές όπως είναι φυσικό να περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις της ΕΚΤ και κυρίως τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ συνεχίζεται και σήμερα η κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο αμερικανικό Κογκρέσο. Πτώση 0,35% εμφανίζουν τα futures του DAX, ενώ με αρνητικό βηματισμό κινούνται τα αντίστοιχα για τον S&P 500 με απώλειες 0,28%. 

Σε ανοδική πορεία κινήθηκε χθες η αμερικανική αγορά, παρά το γεγονός ότι το μήνυμα Πάουελ ήταν ξεκάθαρο ότι η Fed δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, αν και αυτή σίγουρα θα συμβεί εντός του 2024. ΄Κέρδη 0,20% εμφάνισε ο Dow Jones για να κλείσει στις 38.661,05 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,51% στις 5.104,76 μονάδες, ενώ 0,58% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 16.031,54 μονάδων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ανοδική αντίδραση των τραπεζών οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, με τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας να ξεχωρίζει με άνοδο υψηλότερη του 2%. Ράλι και άνοδος άνω του 5% για Ελλάκτωρ. Βελτίωση της αξίας συναλλαγών.